veronmaksajat.fi

RAHAT

Terveysalalla huikeat kasvunäkymät

Terveysalalla huikeat kasvunäkymät
24.2.2017

Väestö vanhenee, elintasosairaudet lisääntyvät ja sote-uudistus avaa sosiaali- ja terveydenhuollon yrityksille miljardien markkinat. Miten osakesijoittaja pääsisi hyötymään alan kasvusta?

Helsingin pörssissä terveydenhuoltosektorilla on valitettavasti vain muutamia yrityksiä. Sote-markkinoiden avaamisesta kilpailulle hyötyy suoraan lähinnä vain pari vuotta sitten listautunut Pihlajalinna, jolle osa kunnista on jo ehtinyt ulkoistaa sote-palveluidensa tuotantoa.

Taalerin salkunhoitajan Mika Heikkilän mielestä Helsingin pörssin terveyssektori onkin kuin ”yksittäisiä ammuksia pimeydessä”.

”Meiltä puuttuu klusteri, jollainen esimerkiksi Nokian ympärille aikoinaan muodostui. Sellainen voisi olla terveysteknologian ympärillä, jos Instrumentariumia ei olisi myyty aikoinaan GE:lle. Jos Instrumentarium olisi edelleen Helsingin pörssissä, se olisi tällä hetkellä todennäköisesti pörssin arvokkain yhtiö”, Heikkilä sanoo.

Alan huima kasvu näkyy myös tilastoissa. Kun vielä kymmenen vuotta sitten Suomen suurin työllistäjä oli teollisuus, nyt sosiaali- ja terveyspalveluissa työskentelee jo lähes 100 000 henkeä enemmän kuin teollisuudessa.

”Muutosvauhti on todella hurja. Väestön ikääntyminen on alan yritysten megatrendi ja tuo vääjäämättä erinomaisia mahdollisuuksia terveys- ja hoivasektorin yrityksille Suomessa ja vanhentuvassa Euroopassa laajemminkin”, Alexandrian päästrategi Tero Wesanko sanoo.

Wesangon mukaan senioreille räätälöidyille tuotteille ja palveluille on tulevaisuudessa kysyntää miltei kaikilla toimialoilla. ”Kehittyvien maiden vaurastuessa elintasosairaudet yleistyvät. Samalla terveydenhuoltojärjestelmät kattavat yhä suuremman osan väestöstä. Molemmat tekijät lisäävät lääkkeiden ja terveyspalveluiden kysyntää”, Wesanko sanoo. 

Tulokkaiden kaikki paukut kasvuun

Mika Heikkilän ja Olli Viitikon yhdessä luotsaama Mikro Markka -rahasto on sijoittanut varojaan Pihlajalinnaan. Yhtiö edustaa Heikkilän mukaan uutta ajattelua suomalaisella terveyssektorilla, jossa markkinoille tullaan rohkeasti vahvalla etukenolla sekä panostetaan alkuhoitoon ja diagnostiikkaan, jotta hoitoprosessi saadaan mahdollisimman nopeasti liikkeelle.

Vielä toistaiseksi Pihlajalinna on ohjannut voittonsa pitkälti yritysostoihin, mutta yhtiön kannattavuuden odotetaan paranevan. Heikkilä muistuttaa kuitenkin, ettei pelkistä odotuksista kannata maksaa maltaita. Esimerkiksi p/e-luvulla mitattuna Pihlajalinnan osake on jo melko kallis palvelualan yhtiöksi.

Myös First North -listalta löytyvä Suomen Hoivatilat on kasvanut vauhdikkaasti ja tahkonnut rahaa osakkeenomistajilleen. Viime keväänä listautunut yhtiö on kasvanut vain muutamassa vuodessa alle kymmenen hengen yrityksestä firmaksi, jonka markkina-arvo ylittää jo 150 miljoonaa euroa. 

Poliittinen riski näkyy hinnoissa

Terveydenhuoltoalan yrityksillä suurimmat riskit liittyvät usein poliittiseen päätöksentekoon. Sote-uudistuksen lopullisesta toteutustavasta ei ole vielä varmuutta, eikä poliittisten paineiden takia toimijoiden välttämättä sallita tehdä verovaroin ”ylisuuria voittoja”, vaikka kyse voitot olisikin saatu aikaiseksi toimintaa tehostamalla.

Heikkilän mukaan poliittisen riskin valitettava hinta on se, että toimijat pyrkivät koviin tuottoihin jo lyhyellä aikavälillä, kun pitkän aikavälin ansaintamahdollisuuksista ei ole varmuutta. ”Poliittisen riskin pienentäminen kaventaisi marginaaleja, minkä seurauksena alalle tulisi toimijoita, jotka tyytyvät pienempään voittoon.”

”Ei todellakaan ole helppoa laatia lakia niin, ettei kenellekään vain synny mahdollisuutta tehdä rahaa helposti. Meidän pitää kuitenkin olla rohkeita ja yrittää luoda yrityksille edellytyksiä. Sitten lakia pitää vain paikata, jos siinä näyttää olevan aukkoja tai markkinoille alkaa syntyä oligopoleja”, Heikkilä sanoo. 

Terveysteknologiaa vai lääkeyhtiöitä salkkuun?

Mika Heikkilä pitää todennäköisenä, että pörssiin saadaan tulevina vuosina lisää terveydenhuoltoalan yrityksiä. Hän toivoisi listoille etenkin korkean jalostusasteen terveysteknologiayhtiöitä, joiden menestykselle mittaustekniikan ja insinööritieteiden Suomessa on Heikkilän mielestä luontaisia edellytyksiä.

Tällä hetkellä ainoa alan yritys pörssissä on silmänpainemittareita valmistava Revenio Group, jonka kurssi on noussut edellisten viiden vuoden aikana lähes 600 prosenttia.

Wesangon mielestä globaalisti kohoavat terveydenhoitokulut hyödyttävät etenkin lääkeyhtiöitä, mutta Orionin sijaan hän poimisi salkkuun alan isoja nimiä, kuten Tukholmassa noteerattavan Astra Zenecan tai ranskalaisen Sanofin. Lääkejätit ovat Wesangon mielestä tällä hetkellä myös arvostusmielessä houkuttelevia sijoituskohteita.

”Molempien yhtiöiden kurssi on laskenut yli neljänneksen viime vuosien huipputasoistaan. Kumpikin yhtiö tehostaa toimintaansa kulujen suhteen ja fokusoi liiketoimintaansa”, Wesanko perustelee.

Helsingin pörssistä Wesanko poimisi lääketukku Oriola-KD:n, jolla ”on hyvä markkina-asema sekä Suomessa että Ruotsissa ja jonka liiketoiminnan luonne on defensiivistä sekä kassavirta vakaata”.

Oriola on houkutteleva sijoituskohde myös Heikkilän mielestä, mikäli apteekkitoiminta jonain päivänä vapautuu. 

Viiden vuoden salkkuun  

”Lääkeyhtiöt hyötyvät megatrendeistä”

  • Astra Zeneca
  • Sanofi
  • Oriola 

Päästrategi Tero Wesanko, Alexandria

”Terveysteknologia kasvaa voimakkaimmin” 

  • Pihlajalinna
  • Revenio Group
  • Suomen Hoivatilat

Salkunhoitaja Mika Heikkilä, Taaleri

Halpa vai kallis?

P/e (osakekurssi/osakekohtainen nettotulos) kertoo, kuinka moninkertainen osakkeen nykyinen markkinahinta on verrattuna yrityksen osakekohtaiseen tulokseen. Luku ei kuitenkaan ole yksiselitteinen, ja se vaihtelee myös toimialoittain voimakkaasti.

Nämä p/e-luvut (2017 ennuste) on laskettu käyttämällä 9.2.2017 kurssia.

Yhtiö P/e-luku
Astra Zeneca (Tukholma)   15
Oriola-KD

16 

Pihlajalinna 23
Revenio Group  31
Suomen Hoivatilat  6

Lähde: Factset, Bloomberg ja FIM

 

Rahat, verot, työ & eläke, koti