veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

TYÖ & ELÄKE

Joko kävit Omakannassa?

Joko kävit Omakannassa?
27.3.2018

Omakanta.fi on kansalaisten verkkopalvelu, joka sisältää terveydenhuollon kirjaamia tietoja potilaasta ja hänen lääkityksestään. Siellä voi esimerkiksi uusia reseptin. Viime vuonna palvelua käytti 1,8 miljoonaa henkilöä.

Mitä tietoja näen, kun kirjaudun ensimmäisen kerran Omakanta-palveluun, erikoisasiantuntija Maritta Korhonen Kelan Kanta-palveluista?

”Näet omaan hoitoon liittyvät kirjaukset, reseptit, laboratorio- ja röntgentutkimukset ja alle 10-vuotiaan huollettavan tiedot. Palveluun voi tallentaa oman hoitotahdon ja elinluovutustahdon ja antaa suostumuksen omien tietojen luovuttamisesta tai kieltää luovuttamisen.”

Miten käytän palvelua turvallisesti?

”Palveluun tunnistaudutaan pankkitunnisteilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla. Kun lopetat katselun, poistu palvelusta klikkaamalla kirjaudu ulos -linkkiä. Käytä palvelua yhtä huolellisesti kuin käytät verkkopankkia.

Tietoja Omakannasta saa luovuttaa sinua hoitaneen terveydenhuollon yksikön ulkopuolelle vain suostumuksellasi ja joissakin erityistapauksissa. Voit rajoittaa potilastietojesi luovuttamista, esimerkiksi tietyn käynnin tai osastojakson osalta.

Kanta-palvelussa näet, mitkä terveydenhuollon yksiköt ovat käyttäneet tietojasi. Tavallisesti näitä ovat esimerkiksi terveyskeskus, työterveyshuolto tai yksityisen lääkärikeskus, jossa olet asioinut.”

Mitä teen, jos huomaan, että tietojani on katsottu turhaan?

”Tarkempaa tietoa tietojesi katselusta saat, kun täytät tarkastuspyyntölomakkeen, jonka saat apteekeista ja Kelan toimistoista.

Luvaton tietojen katselu on kuitenkin poikkeuksellista.”

Tutustu täällä Omakantaan. Käyttö vaatii suomalaisen henkilötunnuksen. Tunnistautumisessa tarvitset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai sähköisen henkilökortin. Tunnistautua voi myös Väestörekisterikeskuksen myöntämällä organisaatiokortilla tai sosiaali- jaterveydenhuollon ammattikortilla. 

Minna Petäinen

 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti