veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Taloustaito selvitti: Näihin yhtiöihin menestyneimmät Suomi-salkunhoitajat luottavat

Taloustaito selvitti: Näihin yhtiöihin menestyneimmät Suomi-salkunhoitajat luottavat
13.2.2019

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Rahaston historiallinen menestys kertoo vähänlaisesti jos lainkaan siitä, kuinka rahasto pärjää tulevaisuudessa. Silti on kiinnostavaa katsoa, mihin Suomen parhaat Suomi-osakepoimijat luottavat tällä hetkellä. Siispä availemaan parhaiten tuottaneiden Suomi-osakerahastojen salkkuja!

Rahastoraportin syövereihin sukeltava tosin panee ensimmäiseksi merkille sen, että rahoitustutkimuksen tulokset passiivisen indeksisijoittamisen hyödyistä näkyvät pätevän myös käytännössä, ja vieläpä pelottavan tehokkaasti: kymmenen vuoden ajanjaksolla parhaiten menestyneet Suomi-osakerahastot ovat indeksirahastoja.

Rahastoraportissa Suomi-osakerahastojen vertailuindeksinä käytetään OMX Helsinki CAP -tuottoindeksiä. Kaksi Seligsonin indeksirahastoa, Nordea Suomi Passiivinen ja ainoana aktiivisena rahastona Evli Suomi Pienyhtiöt ovat onnistuneet voittamaan indeksin kymmenen vuoden jaksolla. Sen sijaan muut 23 rahastoa, joilla on vähintään kymmenen vuoden tuottohistoria, on pärjännyt indeksiä huonommin.

Tässä jutussa tuotto tarkoittaa sijoittajan saamaa tuottoa eli tuottoa rahaston kulujen jälkeen. Aktiivisten salkunhoitajien rasituksena ovat passiivista sijoitustoimintaa korkeampi kulurakenne. Salkunhoitajat saavat aina paremman tuoton kuin mitä sijoittajalle kulujen jälkeen jää.

Mutta kuinka indeksirahasto voi voittaa indeksin? Yksinkertaisimmillaan se johtuu siitä, että indeksirahasto seuraa jotain muuta indeksiä kuin rahastoluokan vertailuindeksiä, tässä tapauksessa CAP-tuottoindeksiä. Esimerkiksi kymmenen vuoden tuottoykkönen, Seligsonin OMXH25-etf, nimensä mukaisesti seuraa OMXH25-indeksiä. 

Janne Kujalan varustelaukussa painaa Amer

Indeksirahasto omistaa osakkeita samassa suhteessa kuin niitä on sen kohdeindeksissä. Salkunhoitaja ei ota näkemystä eikä salkun sisältö ole hänen valintojensa tulos.

Kymmenen vuoden tuottolistalla ainoana aktiivisena rahastona kärkikolmikkoon nousevan Evli Suomi Pienyhtiöt -rahaston salkunhoitaja Janne Kujala on jo rahaston pienyhtiösuuntauksen vuoksi aktiivinen osakepoimija.

Pienyhtiöluonne tosin Suomen markkinoihin suhteutettuna on niin ja näin, sillä rahastosalkun kymmenen suurimman sijoituksen joukossa on Amer Sportsin, DNA:n ja Metsä Boardin kaltaisia miljardiyhtiöitä. OMXH25-indeksin yhtiöitä ei voi Suomen oloissa oikein pitää pieninä.

Lunastustarjouksen kohteena oleva Amer Sports oli tammikuun lopussa Evli Suomi Pienyhtiöiden suurin omistus. Toiseksi painavin oli DNA, kolmanneksi painavin Valmet.

”Suurten pienyhtiöiden” lisäksi Kujalan kärkikymmeniköstä löytyy myös oikeasti pieniä yhtiöitä. Niitä ovat esimerkiksi Revenio, Talenom ja NoHo Partners eli entinen Restamax. 

Etteplan Mikro Markan suosikki

Viiden vuoden tuottohistorialla parhaiten menestynyt Suomeen sijoittava osakerahasto on Taaleri Mikro Markka Osake. Rahasto on perustettu vasta vuoden 2013 lopulla, joten kymmenen vuoden tuottolistalla sillä ei ole sijaa.

Mika Heikkilän ja viime viikolla tällä palstalla esitellyn Olli Viitikon hoitama todella pieniin suomalaisyhtiöihin sijoittava rahasto luottaa tammikuu lopun salkun perusteella eniten Etteplaniin, Exel Compositesiin ja CapManiin.

Kymmenen suurimman sijoituksen joukossa on myös viime vuoden pörssitähti Marimekko ja viime vuosien listautujista Remedy Entertainment, Pihlajalinna, Nixu ja Harvia.Kuukausikatsauksessaan salkunhoitajat kertovat keventäneensä Marimekkoa, jonka arvostustaso on noussut.

”Olemme myös jatkaneet aktiivisia yritystapaamisia myös potentiaalisten listautujien kohdalla, mutta toistaiseksi emme ole komittoituneet yhteenkään listautujaan vuonna 2019”, Heikkilä ja Viitikko kirjoittavat.

Huomionarvoista on, että tammikuun viimeisenä päivänä Mikro Markan suurin omistus ei ollut kuitenkaan Etteplan 7,6 prosentin painollaan, sillä salkussa oli käteistä peräti 11,8 prosenttia salkun arvosta. Se tarkoittaa 4,3 miljoonaa euroa. 

Sama pari kolmen vuoden kärjessä 

Kolmen vuoden tuottohistorialla mitattuna Suomi-osakerahastojen ykkössijalta löytyvät samat salkunhoitajat mutta eri rahasto, Taaleri Arvo Markka Osake. Rahasto soveltaa sijoitustoiminnassaan arvofilosofiaa, jonka hyödyntämisessä rahastosalkunhoitajana Mika Heikkilällä on jo parinkymmenen vuoden kokemus.

 Arvo Markan lisäksi Helsingin pörssin CAP-tuottoindeksin ovat helmikuun 2016 alusta tammikuun 2019 loppuun ulottuvalla jaksolla rökittäneet kaksi Seligsonin indeksirahastoa, Taaleri Mikro Markka Osake, UB HR Suomi ja Danske Invest Suomi Osinko Plus.

Taaleri Arvo Markka Osakkeen ykkössatsaus on Nordea, jonka paino salkussa oli tammikuun lopussa 9,1 prosenttia. Stora Enson paino oli 7,9 ja YIT:n 7,3 prosenttia.

Kymppilistalla on useita pörssin järeitä nimiä kuten Fortum, Sampo ja ruotsalainen mutta Helsingissäkin noteerattava Telia. Mahtuupa Nokiakin sijalle kymmenen.

”Loppukuusta tuloksien myötä laskimme Nokian painoa reilusti ja jatkoimme CapManin keventämistä. Tilalle olemme hankkineet muun muassa paljon halventuneita UPM:ää, StoraEnsoa ja Konecranesia”, salkunhoitajat kirjottavat.

Kuukausikatsauksessaan Heikkilä ja Viitikko kertovat myös myyneensä loput Sotkamo Silverin osakkeet pois ”mukavalla voitolla”.

”Negatiivista tuottoa tammikuussa toivat vain Telia ja Bittium.”  

Indeksit jyräävät vuoden tuottolistalla

Yhden vuoden historialla vain Seligsonin Suomi-etf voitti rahastoluokan vertailuindeksin. Rahastoista toiseksi parhaiten menestyi toinen Seligsonin Suomi-indeksirahasto. Kolmannella sijalla vuoden tuotolla mitattuna on Nordea Suomi, jonka salkkua hoitaa Marie Karlsson.

Nordea Suomella ei ole erityisen aktiivisen rahaston maine. Tammikuun lopun tietoja Nordea ei ollut saanut päivitettyä verkkoon vielä helmikuun 10. päivään mennessä, mutta vuodenvaihteessa rahaston painavimmat omistukset olivat indeksissäkin väkevät Nokia, Sampo ja Nordea. Nordean kotipaikaksi Nordean rahasto ilmoittaa jostain syystä yhä Ruotsin.

OMXH25-indeksin ulkopuolelta Nordea Suomen salkun kymmenen suurimman sijoituksen listalle yltää ainoastaan Tokmanni, joka oli joulukuun lopussa juuri salkun kymmenenneksi painavin kohde.

Nordea Suomessa erikoista on se, että salkun noin neljänkymmenen sijoituskohteen joukossa on koko lailla myös muita kuin suomalaisia yhtiöitä. Esimerkiksi sijoille 11–20 yltää suomalaisnimien ja Telian lisäksi norjalainen mediayhtiö Schibsted, tanskalaispankki Jyske Bank, ruotsalaiset Volvo ja Kindred sekä norjalainen Gjensidige-vakuutusyhtiö.

 Nordean rahasto soveltaakin ilmeisesti jonkinlaista Suur-Suomi-aatetta. Mitenkään sääntöjen vastaista se ei ole, sillä rahasto saa sijoittaa enintään 20 prosenttia yhtiöihin, joiden kotipaikka ei ole Suomessa. Joulukuun lopussa – kun Nordea luetaan suomalaiseksi – muiden Pohjoismaiden osuus oli vain 19 prosenttia. 

Viikon trio: Vuoden huonoimman satsaukset

Helmikuun 2018 alusta tammikuun 2019 loppuun ulottuvalla vuoden jaksolla suomalaisista Suomeen sijoittavista osakerahastoista kehnoimmin tuotti OP-Suomi Pienyhtiöt, jonka arvo laski 14,6 prosenttia.

Mennyt ei ole tae tulevasta, joten katsotaanpa, mitkä olivat rahaston kolme suurinta omistusta tammikuun lopussa. Järin pieniä eivät ole OP:nkään pienyhtiörahaston suurimmat sijoitukset, sillä koko trio kuuluu Helsingin pörssin suurimpien yhtiöiden OMXH25-indeksiin.

Yhtiö Paino
Metsä Board  6,8 %
Konecranes  6,1 %
DNA   6,0 %

Lähde: Rahaston kuukausikatsaus. Tilanne 31.1.2019.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja. 

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.