veronmaksajat.fi

RAHAT

Pelättyä parempi osavuosisesonki – nämä yhtiöt yllättivät salkunhoitajan

Pelättyä parempi osavuosisesonki – nämä yhtiöt yllättivät salkunhoitajan
20.5.2020

Karo HämäläinenKARON PÖRSSI Ensimmäisen vuosineljänneksen tuloskausi pääsi yllättämään kuin varkain, ja poikkeuksellisen vähäisellä huomiolla se on myös suurimmalta osalta jo jäänyt taakse. Varsinaisia tuloslukuja kiinnostavampaa on ollut kuulla, kuinka yhtiöt arvioivat koronasulkujen vaikuttavan liiketoimintaansa.

Tuloskauden aikana osakemarkkinat ovat yleisesti hiipineet ylöspäin maaliskuun alun pudotuksen jälkeen. Sijoittajakunnassa onkin etupäässä arvuuteltu, voiko nousu olla kestävällä pohjalla. Toinen toistaan arvostetummat asiantuntijat ovat kilvan esittäneet keskenään täysin ristikkäisiä mielipiteitä.

Kun jännäyksen alla on se, nähdäänkö uusi kurssipudotus vai jatkuuko nousu, yksittäisen yhtiön kvartaali-EPS:illä on varsin vähän merkitystä.

Osakesijoittaminen on kuitenkin yhtiöiden liiketoiminnan omistamista, joten ei tuloskautta parane ohittaa noin vain olkia kohauttamalla. Niinpä lähdin Helsingin pörssin ensimmäisen vuosineljänneksen tulossatojuhliin ja pyysin oppaaksi Fonditan salkunhoitajan Marcus Björksténin.

Björksténin hoitamiin rahastoihin kuuluu Fondita Equity Spice, joka on menestynyt viime aikoina erinomaisesti. Rahastoraportin mukaan se oli huhtikuun lopun tiedoilla vuoden ajanjaksolla parhaiten tuottanut yleis-Suomi-osakerahasto. Vain pienyhtiöihin erikoistuneilla rahastoilla on saatu Suomen markkinalta parempia tuottoja.

Osakepoiminta on Fonditan rahastojen tunnusmerkillinen piirre, ja Equity Spicen ominaisuuksiin kuuluu erikoistuminen markkinajohtajiin – kuinka se kulloinkin määritelläänkin. Rahaston suurimpia omistuksia tällä hetkellä ovat Kone, Neste, Terveystalo, Alma Media ja Revenio.

"Liikevaihdot yllättivät positiivisesti"

"Itse olin aika yllättynyt siitä, miten pienin vaurioin ensimmäinen kvartaali näytti menevän", Marcus Björkstén toteaa.

"Suomalaisten pörssiyhtiöiden liikevaihto yllätti keskimäärin positiivisesti, kun taas kannattavuus kärsi koronan aiheuttamista tilapäisistä hankintaketjuongelmista ja muista kalliista eritysjärjestelyistä. Näkyvyys koko vuodelle oli heikko, ja useimmat yhtiöt peruivat aikaisemman ohjeistuksen."

Björkstén yllättyi positiivisesti yritysjohdon vallitsevaa markkinaa ja asiakkaiden käyttäytymistä koskevista kommenteista.

"Nähdään jotain valoa tunnelin päässä ja on sopeuduttu suhteellisen hyvin tähän kriisiin. Tilanne oli aivan eri maaliskuun lopussa, mikä myös näkyi kursseissa. Silloin kukaan ei tiennyt, miten ja milloin rajoitukset purevat virukseen tai milloin talouksia voidaan edes jossain määrin avata uudestaan."

Pitkäjänteisesti sijoittavan Fondita Equity Spicen salkkuun tuloskausi ei ole aiheuttanut muutoksia.

"Kriisin alkuvaiheessa tarkastelimme yhtiöiden taseita suhteessa arvostukseen ja päädyimme siihen, että muutoksia ei tarvitse tehdä", Björksten kertoo.

"Kone malliesimerkki laadukkaasta markkinajohtajasta"

Tulossesongin iloisiksi yllättäjiksi Marcus Björkstén nostaa Koneen, Raision ja Tokmannin.

"Kiina oli ensimmäisen kvartaalin aikana kiinni, mikä olisi voinut aiheuttaa Koneelle erilaisia ongelmia sekä kysynnässä että tuotannossa. Kone onnistui kuitenkin loistavasti omassa kriisinhallinnassa ja jopa voitti markkinaosuutta Kiinassa ensimmäisen kvartaalin aikana. Tyypillinen esimerkki erittäin laadukkaasta markkinajohtajasta, joka vaikeassa tilanteessa pärjää selvästi kilpailijoita paremmin."

"Raisio ja Tokmanni ovat enemmän kuluttajavetoisia yhtiöitä. Olin pelännyt, että kriisi olisi iskenyt rajummin kuluttajakysyntään maaliskuussa. Molemmat yhtiöt pärjäsivät kuitenkin varsin hyvin ensimmäisen kvartaalin aikana."

Lentoliikenteen sulkeutuminen iski Detection Technologyyn

Pettymyksiksi salkunhoitaja nostaa Terveystalon ja Detection Technologyn.

"Molemmat ovat laadukkaita yhtiöitä, mutta kriisi iski niihin odotettua pahemmin. Terveystalon tapauksessa ihmiset ovat pysyneet visusti kotona ja siirtäneet kaikki lääkärikäynnit, jos vain mahdollista. Detection Technologyn tapauksessa nähtiin pelättyä rajumpi lasku yhtiön myynnissä sekä kannattavuudessa. Yhtiö myy läpivalaisuteknologiaa muun muassa lentokentille, jotka ovat pysähtyneen lentoliikenteen takia lykänneet investointeja."

Björkstén kuitenkin luotta siihen, että sekä Terveystalon että Detection Technologyn kysyntä ja kannattavuus palautuvat nopeasti, kunhan tilanne normalisoituu.

Onko nousulla pohjaa?

Entä sitten osakesijoittajien suuri kysymys: onko viime viikkojen kurssinousu kestävällä pohjalla?

"Osakkeet ovat kieltämättä nousseet yllättävän rajusti maaliskuun pohjista. Euroopassa ollaan kuitenkin edelleen noin 20 prosenttia vuoden alku alemmalla. Yhdysvalloissa kurssit ovat elpyneet selvästi enemmän, mutta se taas johtuu paljolti siitä, että suuret teknologiayhtiöt kuten Amazon, Facebook ja Netflix ovat hyötyneet kriisistä. Ilman näitä big tech -yhtiöitä tilanne näyttäisi hieman erilaiselta myös Yhdysvalloissa", Björkstén huomauttaa.

Hän muistuttaa myös siitä, että toimialojen välillä kurssikehityksessä on huomattavia eroja: teknologiayhtiöt ovat olleet keskimäärin voittajia, kun taas pankit, lentoyhtiöt, hotellit, ja ravintolat häviäjiä.

"Myös toimialojen sisällä kurssikehitys on ollut hyvin erilaista. Yhtiöt, joilla on vahva markkina-asema, hinnoitteluvoima sekä vahva tase, ovat pärjänneet suhteellisesti paremmin tässä kriisissä", Björkstén sanoo ja uskoo, että tällainen kehitys tullee jatkumaan seuraavien kahdentoista kuukauden ajan.

Hän uskoo, että Euroopan pörsseissä on vielä nousuvaaraa sillä edellytyksellä, että rajoituksia ei tarvitsisi kiristää uudelleen.

"Olemme aika lähellä samoja arvostustasoja keskimäärin kuin missä oltiin tämän vuoden alussa. Kun ottaa huomioon vallitsevan makrotilanteen, pettymyksiin ei ole varaa."

"Hamstraus nosti terveydenhuollon kysyntää"

EQ Suomen salkunhoitaja Dick Lund yhtyy Marcus Björksténin näkemykseen pelättyä paremmasta osavuosisesongista.

"Terveydenhuollossa on ollut hyvä kysyntätilanne hamstrauksen takia (Orion, Oriola, Ahlstrom-Munksjö), ruokakauppa ja rautakauppa ovat yllättäneet positiivisesti (Kesko). Teleyhtiöiden perusliiketoimintaan kriisi ei ole vaikuttanut. Kojamon liiketoiminta jatkoi kasvuaan. Nokia käänsi tuloksen plussalle", hän luettelee kauden positiivisia yllättäjiä.

Pahimmiksi pettäjiksi Lund nostaa Wärtsilän ja Nokian Renkaat.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja. Mainituista yhtiöistä hän omistaa Alma Mediaa, Raisiota, Ahlstrom-Munksjötä, Keskoa ja Nokiaa.

 

Rahat, verot, työ & eläke, koti