veronmaksajat.fi

RAHAT

Ostatko tavaraa verkosta EU:n ulkopuolelta? Vältä nämä sudenkuopat

Ostatko tavaraa verkosta EU:n ulkopuolelta? Vältä nämä sudenkuopat
19.5.2021

EU:n ulkopuolella ostellessa kannattaa olla tarkkana, jotta osaa välttää sudenkuopat. Heinäkuun alussa tilanne voi mutkistua, sillä jatkossa myös pienistä EU:n ulkopuolelta tilattavista paketeista on maksettava arvonlisäverot ja kaikki paketit on tullattava.

1.7.2021 EU:n ulkopuolelta tilattavien tavaroiden verokohtelu muuttuu. Taloustaito kysyi lukijoilta ajatuksia ja kokemuksia EU:n ulkopuolelta tilaamiseen liittyen.

70 prosenttia vastanneista kertoi olevansa perillä tullaus- ja verotuskäytännöistä sekä velvoitteista, joita EU:n ulkopuolelta tulevaan tavarakauppaan liittyy. Kuitenkin lähes joka kolmas kertoi, ettei ole perillä käytännöistä.
Tullin tilastojen mukaan suomalaisten ostointo EU:n ulkopuolisista maista kohdistuu etenkin Kiinaan, Yhdysvaltoihin ja Iso-Britanniaan. Ehdottomasti suurin osa pikkupaketeista tilataan Kiinasta.

Kiinan suosio näkyi myös Taloustaidon kyselyssä verkko-ostamisesta. Kyselyyn vastasi 161 ihmistä. Heistä 78 prosenttia oli tilannut tavaraa EU:n ulkopuolelta. Valtaosa vastanneista oli tilannut tavaraa Kiinasta. Muita suosittuja maita, joista vastaajat olivat tilanneet tavaraa, olivat Yhdysvallat ja Iso-Britannia. Markkinapaikoista mainintoja saivat muun muassa kiinalaiset Alibaba ja Wish sekä USA:lainen Etsy.

Elektroniikkaa tilattiin eniten

Taloustaidon kyselyyn vastanneista peräti 54 prosenttia oli tilannut koneita ja elektroniikkaa. Toiseksi suosituin luokka oli kodin pientavara, jota kertoi tilanneensa 41 prosenttia vastanneista. Lähes yhtä suosittuja olivat vaatteet ja asusteet, joita oli tilannut 40 prosenttia vastanneista. Urheilutavaroita kertoi tilanneensa 16 prosenttia vastaajista, kosmetiikkaa ja koruja 13 prosenttia vastaajista.

Taloustaidon kyselyyn vastanneet olivat tilanneet EU:n ulkopuolelta myös muun muassa musiikkia, kirjoja, luontaistuotteita ja lisäravinteita, koneiden osia, kelloja ja työkaluja, auton osia sekä käsityötarvikkeita.

92 prosenttia kyselyyn vastanneista koki, että EU:n ulkopuolelta tavaran ostaminen on helppoa. Vaikeaksi sen koki 8 prosenttia vastanneista.

Vältä nämä kolme sudenkuoppaa

EU:n ulkopuolelle ei kannata suunnata ostokselle ilman, että tiedostaa riskit, joita ostamiseen liittyy. Tarkkana pitää olla esimerkiksi, jos aikoo ostaa ravintolisiä EU:n ulkopuolelta, sillä ravintolisät saatetaan luokitella EU:ssa lääkkeiksi.

”Silloin tilaaja tulee tehneeksi lääkerikkomuksen. Eta-alueen ulkopuolelta lääkkeiden tilaaminen on kielletty. Myös melatoniini voi olla lääkettä, se riippuu pitoisuudesta tai käyttöohjeistuksesta”, tulliylitarkastaja Nadja Painokallio Tullista sanoo.

Hän kehottaa selvittämään Fimeasta etukäteen, onko kyseessä lääke.

Toinen mahdollinen sudenkuoppa, johon kuluttaja voi haksahtaa, on se, ettei paketti tulekaan sieltä, mistä ostaja on kuvitellut. Myös Taloustaidon kyselyssä vastaajat olivat törmänneet ilmiöön, jossa kuluttaja kuvittelee tilaavansa tuotteita muualta EU:sta, mutta tosi asiassa paketit lähetetäänkin keskusvarastosta Kiinasta, jolloin ne ovat tullaamattomia.

Kolmanneksi kuluttajan on hyvä tiedostaa, että tuotteiden palautukset EU:n ulkopuolella sijaitseviin verkkokauppoihin ovat usein työläitä. Jos esimerkiksi on tullut ostaneeksi vääränkokoiset kengät Kiinasta ja haluaisi palauttaa ne, kuluttajan pitää palauttaa ne takaisin EU:n ulkopuolelle ja tehdä vienti-ilmoitus ja hakea oikaisun kautta maahantuloveroja takaisin. Maahantuonnin oikaisun käsittely voi kestää Tullissa parikin kuukautta.

1.7.2021 EU:n ulkopuolelta tilattavien tavaroiden vero- ja tullauskäytännöt muuttuvat. Myös pienimmistä paketeista on jatkossa maksettava arvonlisäveroa ja ne on tullattava. Mitä muutokset tarkoittavat kuluttajan kannalta? Lue juttu toukokuun Taloustaidosta. Voit lukea näköislehden verkosta, jos olet rekisteröitynyt  verkkosivustomme käyttäjäksi.

 Outi Airaksinen

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti