veronmaksajat.fi

RAHAT

Osakesäästötilit saivat alamäkistartin – pankkien tilastoissa yllättäviä ja huojentavia tietoja

Osakesäästötilit saivat alamäkistartin – pankkien tilastoissa yllättäviä ja huojentavia tietoja
18.3.2020

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Kuinka käy kansankapitalismin, kun osakekurssit syöksyvät? Ja vielä heti sen jälkeen, kun sukanvarsisäästäjiä on houkuteltu osakemarkkinoille uuden osakesäästötilin myötä.

Jo ennalta tiedettiin, että osakesäästötilit tulivat markkinoille hetkellä, jolloin pörssien tuotto-odotukset olivat matalalla yli kymmenen vuotta jatkuneen kurssinousun jälkeen, mutta tuskin kukaan osasi aavistaa, että vain kaksi kuukautta osakesäästötilien avaamisen jälkeen maailman pörssit päätyisivät viime viikkoina nähtyyn syöksyyn.

Näinkö Suomeen saatiin kymmeniätuhansia pettyneitä, jotka eivät taatusti enää halua vilkaistakaan pörssin suuntaan?

Pankkien tilaston antavat huojentavia tietoja. Osakesäästötilisijoittajat eivät ole rynnänneet markkinoille all in vaan aloittaneet osakeostot maltilla. Eikä kurssisyöksy ole edes syönyt uusien sijoittajien intoa: Suomen osakesäästötilimarkkinoiden ykkösen Nordnetin maajohtaja Suvi Tuppurainen kertoo, että viime päivinä osakesäästötilejä on avattu 500–800 uuden tilin päivävauhtia.

Nordnetissa alaikäisten tilien avaamisissa – toisin kuin täysi-ikäisten tilit ne joudutaan avaamaan käsityönä – on useiden viikkojen viive. Jonossa olevat tilit eivät ole mukana tuossa luvussa eivätkä Nordnetin osakesäästötilien kokonaisluvussa, joka on jo noin 61 000 kappaletta.

Sama on huomattu Danskessa.

"Osakemarkkinoiden lasku on aiheuttanut uuden kasvun avaamismäärissä", vahvistaa myös Danske Bankin lehdistöpäällikkö Josi Tikkanen. "Usea asiakas katsoo siis, että nyt on hyvä hetki alkaa rakentaa osakesalkkuaan, kun kurssit ovat laskeneet."

Kurssiheilunta on aiheuttanut liikettä myös toiseen suuntaan. Nordean sijoitustuotteista vastaava johtaja Tanja Eronen mainitsee, että osa sijoittajista on jo verotuksellisista syistä halukkaita sulkemaan tilejä.

"Tosin heillä on usein mielessä uuden avaaminen."

Syy tähän on se, että osakesäästötilille syntyneitä tappioita ei oteta huomioon verotuksessa, jollei osakesäästötiliä lopeta. 

Noin 80 000 tiliä – alle 50 000 sijoittajaa

Tällä hetkellä suomalaisilla on noin 80 000 osakesäästötiliä, joista kolme neljästä Nordnetilla. Osakesäästötilien yhtä selvä kakkonen on Nordea reilulla 14 000 tilillä. Danske Bankilla on noin 3500 os-tiliä. Neljäs os-tilipalveluntarjoaja Mandatum ei ilmoita osakesäästötiliensä määrää, mutta oletettavasti se on nelikon pienin.

Osakesäästötilin olemassaolo ei tietenkään tarkoita 50 000 euron täyteen ahdettua sijoitussalkkua. Itse asiassa vain noin kuudellekymmenelle prosentille osakesäästötileistä on talletettu rahaa. Nordnetin tileistä toistaiseksi tyhjiä on 48 prosenttia eli noin 29 000 tiliä. Nordealla varastossa olevien tilien määrä on neljäntuhannen eli noin 30 prosentin ja Danskella viidensadan luokkaa eli15 prosentin luokkaa. Mandatumin tileistä nollasaldolla on noin joka kolmas.

Ja vaikka rahaa olisi ladattu tilille, sitä ei välttämättä ole sijoitettu osakkeisiin. Nordnetin tileistä tällä hetkellä (16.3.2020) osakkeita on 44 prosentilla. Osa on toki saattanut jo ostaa osakkeita ja myydä ne ennen kurssilaskua tai sen aikana.

Mandatumilaisilla tuhdeimmat salkut

Niillä tileillä, joille on ylipäätään talletettu rahaa, on Nordnetissa keskimäärin 6 650 euroa. Ja kyllähän kurssilasku on kirpaissut: viikko sitten summa oli noin 8 000 euroa. Näistä rahoista noin kaksi kolmasosaa on sijoitettu osakemarkkinoille, kolmannes odottaa parempia ostopaikkoja.

Nordealla tilanne on suunnilleen samanlainen, joskin tilien keskisaldo on hieman suurempi. Danskella euromäärä vastaa Nordnetia, mutta osakesijoitusaste on vain nelisenkymmentä prosenttia. Dansken asiakkaat siten joko liikkuvat hieman verkkaisemmin osakemarkkinoille tai ovat ennättäneet jo myydä osakkeitaan.

Mandatumin palvelu poikkeaa kolmesta muusta selvästi suuremmalla keskisaldolla. Mandatumilla osakesäästötileillä on keskimäärin lähes 20 000 euroa ja siitä noin 70 prosenttia on sijoitettuna osakkeisiin.

Mandatum on kannustanut asiakkaita rahalla: yhtiö on tarjonnut prosentin bonuksen sijoitetulle pääomalle, jos talletus on yli 5000 euroa ja siitä keskimäärin 80 prosenttia on sijoitettuna vuoden loppuun saakka. Kampanja on voimassa maaliskuun 2020 loppuun saakka.

"Luvuista huomaa selvästi, että tämä on herättänyt kiinnostusta asiakkaissamme", Mandatumin viestintäjohtaja Niina Riihelä kertoo.

Osakesäästötilien suosikkiosakkeet

Osakesäästötileillä luotetaan suuriin suomalaisiin yhtiöihin. Verotuksellisesti järkevää onkin sijoittaa juuri suomalaisfirmoihin, sillä niiden osingot osakesäästötilisijoittaja saa tilille verottomasti.

Alla on kaikkien neljän osakesäästötilipalveluntarjoajien asiakkaiden viisi suosituinta osaketta. Suosituimmuusmittarina on se, kuinka monelta eri tililtä kyseisen yhtiön osaketta löytyy. 

Nordnet

  • Fortum
  • Sampo
  • Wärtsilä
  • Nordea
  • Neste

Nordea

  • Nordea
  • Nokia
  • Wärtsilä
  • Nokian Renkaat
  • Neste

Danske

  • Sampo
  • Fortum
  • Nordea
  • Neste
  • Nokia

Mandatum

  • Nokia
  • Nordea
  • Neste
  • Sampo
  • Ericsson

Nordnetilla suosituimpien osakkeiden kärkikymmenikköön yltävät suurten yhtiöiden rinnalle myös CapMan ja Finnair. Danskella kärkikymmeniköstä löytyy Outotec. Mandatumin asiakkaiden osakekirjo poikkeaa eniten muista. Kymmenen kärjessä on ulkomaisista yhtiöistä ruotsalaisen Ericssonin lisäksi saksalainen Bayer

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja. Mainituista yhtiöistä hän omistaa Fortumia, Sampoa, Nordeaa, Nokiaa ja CapMania.

Rahat, verot, työ & eläke, koti