veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Osakesäästötili tarjoaa korkoa korolle – miten tilistä saa parhaan hyödyn?

Osakesäästötili tarjoaa korkoa korolle – miten tilistä saa parhaan hyödyn?
25.4.2019

Ainakaan sijoitusten hallinnoinnin hankaluus ei enää estä säästämästä osakkeisiin, kun uusi osakesäästötili tulee käyttöön ensi vuodenvaihteessa.

”Osakesäästötiliä käyttävän ei tarvitse perehtyä byrokratiaan ja verotukseen. Sen sijaan hän voi keskittyä miettimään, miten tehdä fiksuja sijoituspäätöksiä”, sanoo Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri.

Pörssisäätiön tehtävä on edistää arvopaperisäästämistä. Se on aktiivisesti ajanut osakesäästötiliä, jollainen monissa naapurimaissamme on jossain muodossa jo käytössä.

Suomalaisen osakesäästötilin idea on, että tilille pannaan rahaa, jolla ostetaan osakkeita. Tilin sisällä osakkeita voi ostaa ja myydä ilman veroseuraamuksia. Myös osingot tulevat tilille ilman että niistä pidätetään veroa. Tilin tuotoista maksetaan vero, kun tililtä nostetaan rahaa.

Verotus siis lykkääntyy, ja sen ansiosta sijoittaja voi saada tuottoa sillekin summalle, joka tavallisesti menisi heti veroihin. Sari Lounasmeri ottaa esimerkiksi pörssiosingot, joista tyypillisesti maksetaan 25,5 prosenttia veroa. Osakesäästötilillä tätä veroa ei mene. ”Onhan siinä iso ero, voidaanko esimerkiksi sadan euron osingosta sijoittaa uudelleen 74,5 euroa vai täydet 100 euroa.”

Kun sijoittaja nostaa tililtä rahaa, hän maksaa tuotosta pääomatuloveron, joka on osinkoveroa suurempi. Pitkällä sijoitusajalla korkoa korolle -vaikutus voi kuitenkin olla merkittävämpi.

Osakesäästötilin hyödyllisyys riippuu verotuksen lisäksi paljon siitä, millaisia palveluja pankit ja muut tilinpitäjät sijoittajille tarjoavat ja millä hinnalla. Sari Lounasmeri toivoo, että kilpailu pitää hinnat kurissa ja laadun kohdillaan. Hänellä on ideoita palveluista, jotka hyödyttäisivät sijoittajaa.

Kaikille sijoittajille ja kaikissa tilanteissa osakesäästötilikään ei ole paras mahdollinen ratkaisu. Kenelle se sopii ja miten siitä saa parhaan hyödyn? Mitä miinuspuolia tilisäädöksiin jäi? Tilejä voi avata vuoden 2020 alusta – kannattaisiko sijoittajan nyt odottaa vai toimia? Kuuntele Taloustaidon podcast.

Ulla Simola

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.