veronmaksajat.fi

RAHAT

Omilla pankkitunnuksilla lapsi oppii taloutta ja näkee koronatestituloksensa

Omilla pankkitunnuksilla lapsi oppii taloutta ja näkee koronatestituloksensa
20.12.2021

Verkkopankkitunnukset ovat lähes ikärajattomia. Niinpä vanhemmat voivat hankkia ne lapselleen, jos haluavat lapsensa oppivan jo varhain rahan käyttöä. Koronapassi on uusin syy hankkia alaikäiselle pankkitunnukset.

Alaikäiselle hankitaan verkkopankkitunnukset yleensä siksi, kun vanhemmat haluavat, että lapsi näkee oman pankkitilinsä saldon sekä voi maksaa laskuja ja verkko-ostoksia.

Tähän juttuun on kysytty alle 18-vuotiaiden verkkopankkitunnusten hankinnasta Nordeasta ja OP-ryhmästä. Kaikilla pankeilla on omat käytäntönsä.

OP-ryhmän asiakkuusprosessien tuotepäällikkö Inkeri Jalonen kertoo, että osuuspankeissa alaikäisten verkkopankkitunnuksia on kysytty laajasti vasta reilun vuoden verran.

”Maksamisen sääntelyn muuttuminen ja nuorten tarve kirjautua Omakantaan ovat selvimpiä syitä hankkia tunnukset. Muihin syihin kuuluu vaikkapa mopokortin hankinta”, Jalonen sanoo.

Nordean päivittäispalveluiden kehitysjohtaja Jonna Pesonen havainnoi, että myös maksusovelluksen lataaminen lapsen älypuhelimeen selittää lapsen verkkopankkiasiakkuutta.

Ensiksi pankkitili

Verkkopankkitunnukset edellyttävät pankkitiliä. Jos huoltajat (vielä virallisemmin: edunvalvojat) arvioivat, että lapselle voi hankkia oman pankkitilin, sen voi avata verkossa.

Tällöin Nordeassa ja osuuspankeissa ainakin tiliä hakevalla huoltajalla on oltava kyseisen pankin verkkopankkitunnukset ja toisellakin huoltajalla on oltava tunnukset joltakin pankilta. Nordealle tämä riittää tunnistautumiseksi, ja Nordea postittaa lapselle ensimmäisen pankkikortin.

Osuuspankista lapsen pitää noutaa pankkikortti, mukana on oltava vähintään huoltajien suostumukset.

Pankkiasioinnissa on aina todistettava henkilöllisyytensä.

Huoltajuustiedot pankki voi tarkistaa Suomen Asiakastiedolta. Yksinhuoltaja voi esittää virallisen todistuksen siitä, että on ainoa huoltaja. Lapsen tiedot pankki tarkistaa väestörekisterikeskuksesta.

Huoltajat voivat käyttää lapsen pankkitiliä omassa verkkopalvelussaan, omilla tunnuksillaan.

Huoltajat ovat vastuussa alle 18-vuotiaan lapsensa pankkipalveluiden käytöstä. Silti jo 15-vuotias voi ilman huoltajien lupaa avata missä tahansa pankissa itselleen palkkatilin.

Tunnukset haetaan pankista

Jos lapsen huoltajat haluavat, että nuori voi itse katsoa tai käyttää digitaalisesti pankkitiliään, osuuspankeista jo 12-vuotias saa ”verkkopalvelutunnukset”, mutta jo seitsemänvuotias voi katsoa esimerkiksi tilitietonsa.

Nordeassa ei ole verkkopankkitunnuksille ikärajaa.

Verkkopankkitunnukset ovat vahvoja sähköisiä tunnuksia, joiden saaminen edellyttää pankissa käyntiä. Nordealla on lisäksi oma e-tunniste, joka pitää liittää pankkikäynnillä Nordean verkkopankkitunnuksiin.

Nordea lähettää yleensä yhteydenoton jälkeisenä arkipäivänä huoltajalle tekstiviestin, joka kertoo palvelun avaamisesta.

Nordean konttorikäyntiin pitää varata aika.

Jalonen sanoo, että ainakin isoimmissa osuuspankeissa 15–17-vuotias voi yksin hakea niin pankkikortin kuin tiliinsä verkkopankkitunnukset ilman ajanvarausta

Jos alaikäinen käy Nordeassa tai osuuspankissa yksin, hänellä pitää olla huoltajilta valtakirja tai ennen käyntiä sähköisesti allekirjoitettu suostumus.

Myös Omakantaan ja Kelaan

Nuori voi verkkopankkitunnuksillaan asioida pankin lisäksi esimerkiksi Omakannassa ja Kelassa.

Jos 12 vuotta täyttänyt on saanut koronarokotuksen, hän saa siitä ja mahdollisista koronavirustesteistä ja -sairastamisistaan Omakantaan EU:n koronatodistuksen. Sitä käytetään Suomessa koronapassina, ja sitä todennäköisesti kysytään ainakin ulkomaanmatkoilla.

Huoltaja näkee yli kymmenvuotiaan lapsensa koronatiedot Omakannasta vain, jos lapsen testanneella tai rokottaneella terveydenhuollon yksiköllä on ajantasainen potilastietojärjestelmä.

Jos alaikäinen tai hänen huoltajansa ei pääse Omakantaan, se terveydenhuollon yksikkö, joka on antanut rokotuksen tai tehnyt koronatestin, voi tulostaa koronatodistuksen.

Jos ei sittenkään…

Vaihtoehto lapsen verkkopankkitunnuksille on liittää lapsen tili vanhempien verkkopankkiin.

Vanhemmat voivat rajoittaa alaikäisen digitaalisen tilinkäytön katselua ja varmistaa, että tilillä on sopiva rahamäärä.

Lapsen verkkopankkisopimuksen lopettamiseen tarvitaan kummankin huoltajan lupa. Jos vain toinen huoltaja käy pankissa, hänellä on oltava lapsen toiselta huoltajalta valtakirja. Jos alaikäinen on tehnyt itse verkkopankkisopimuksen, hän voi myös sen lopettaa itse.

Hannu Kaskinen 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti