veronmaksajat.fi

KOTI

Passi tai henkilökortti mukaan, kun pitää tunnistautua virallisesti

Passi tai henkilökortti mukaan, kun pitää tunnistautua virallisesti
9.11.2021

Kun pitää todistaa kuka on, passi tai poliisin myöntämä henkilökortti ovat varmoja tunnistautumiskeinoja. Ajokortillakin yleensä voi tunnistautua, esimerkiksi paketin noudossa.

Passia tai poliisin myöntämää henkilökorttia tarvitaan lähinnä vain näiden henkilöllisyystodistusten uusimisessa, pankkitunnusten haussa, kirjatun kirjeen noudossa ja ulkomailla.

Oli henkilöasiakirja mikä tahansa, siitä pitää näkyä henkilön täydellinen nimi ja henkilötunnus sekä valokuva, josta henkilö on tunnistettavissa.

Tarvitset passin, kun…

Tarvitset passin tai henkilökortin, kun hankit pankkitunnukset. Niin pankkitunnukset kuin poliisin myöntämä henkilökortti ovat sähköisiä tunnistamisvälineitä. Niitä tarvitset, kun hoidat internetissä esimerkiksi vero-, Kela-, terveys- (Kanta.fi) ja julkishallinnon (Suomi.fi) asioita.

Jos oma tai huollettavan henkilöllisyystodistus – henkilökortti tai passi – on vanhentunut, uusi pitää tilata poliisilta verkossa tai käymällä poliisiasemalla.

”Sähköisesti tehty hakemus edellyttää tunnistamiskäyntiä poliisiasemalla, jos on kulunut kuusi vuotta edellisestä sormenjälkien antamisesta”, ylitarkastaja Juhani Ruutu Poliisihallituksesta kertoo.

Ruutu sanoo, että valmis henkilöllisyystodistusasiakirja pitää noutaa R-kioskilta, K-kaupasta tai Matkahuollon asiamiespisteestä. Jos näistä noutaminen ei onnistu, asiakirjan voi noutaa poliisiasemalta. Ulkomainen henkilöllisyystodistus kelpuutetaan vain poliisiasemalla. Yleensä noutopaikassa kelpaa enintään vuosi sitten vanhentunut passi tai henkilökortti.                     

Jos henkilöllisyystodistuksen saaminen edellyttää poliisiasemalla käyntiä, varsinkin isoissa kaupungeissa on syytä olla ajoissa liikkeellä. Marraskuun alkupäivinä Espoossa oli vapaita aikoja varattavissa aikaisintaan tammikuulle.

Tarvitset virallisen henkilökortin tai passin myös, jos nouset lentokoneeseen Euroopan talousalueella (ETA), Sveitsissä tai San Marinossa.

Alaikäinen voi saada ilman huoltajan suostumusta henkilökortin, jossa ei ole varmennetta, jolloin kortti ei käy matkustusasiakirjaksi. Huoltajan suostumuksella alaikäinen saa henkilökortin, jolla voi reissata ulkomailla.

Terveydenhuollon ja useiden valtionvirastojen työntekijät tarvitsevat tunnistamista varten passin tai henkilökortin, kun hakevat ammatti- tai virkakorttia.

Tilapäisesti ja valtakirjalla

Poliisi myöntää väliaikaisen henkilökortin vain hyvästä syystä, esimerkiksi kadonneen tilalle. Tätä korttia ei voi ostaa verkosta, se pitää nimenomaan hakea poliisiasemalta, ja mukana pitää olla kaksi paperista, enintään puoli vuotta vanhaa passikuvaa.

Väliaikaisella henkilökortilla ei voi matkustaa eikä siinä ole sähköisen asioinnin mahdollistavaa sirua.

Väliaikainen kortti on voimassa enintään neljä kuukautta.

Jos äänestämään aikovalla ei ole mitään tunnistautumisasiakirjaa, hän voi hakea poliisilta maksuttoman väliaikaisen henkilökortin äänestämistä varten.

Jos noutaa vaikkapa passin toisen puolesta, noutajalla on oltava valtakirja, lähetystunnus ja oma henkilöllisyystodistus. Valtakirjapohja on ladattavissa Poliisin verkkosivuilta.

Matkahuollolla on lisäpalvelu, joka edellyttää sitä, että paketti luovutetaan vain vastaanottajalle. Tämän palvelun mukaisesti lähetettyä pakettia ei voi noutaa valtakirjalla.

Posti ei pyydä toisen puolesta hakijalta valtakirjaa kuin kirjatun kirjeen ja muiden arvopostilähetysten haussa. 

Ajokortti riittää usein

Ajokortti todistaa vain ajo-oikeuden, mutta se kelpaa yhä henkilöllisyystodistukseksi monissa tilanteissa. Ajokortilla voi vaikkapa todistaa ikänsä esimerkiksi kaupassa ja ravintolassa.

Ajokortin näyttämisellä ja lähetystunnuksella saa noudettua paketin vaikkapa Postin noin tuhannesta tai Matkahuollon noin 1 300 palvelupisteestä tai R-kioskin 77 asiamiespostista.

Ajokortilla tai kuvallisella Kela-kortilla voi tunnistautua muun muassa Punaisen ristin veripalvelussa, Kelassa ja kuntien asiointipisteillä.

Kuvallinen Kela-kortti kelpaa esimerkiksi R-kioskilla paketin (vaan ei Schenker-paketin) noutamiseen ja Veikkaus-asiointiin sekä paketin noutoon Postista tai Matkahuollosta.

Myös muiden maiden vastaavat henkilöllisyystodistukset käyvät paketin noutoon.

Pankeissa ajokortti käy tai ei käy

Finanssialalta kerrotaan, että pankkiasioinnissa tunnistautumiseen ei ole suosituksia. Pankit saavat siis itse päättää sen, mitä ne vaativat asiakkaan tunnistamiselta.

Sekä OP-ryhmästä että Nordeasta vastataan, että pankkiasioinnissa tunnistautumiseen kelpaavat suomalaisen tai ulkomaisen viranomaisen myöntämät passit, vaan ei muukalaispassi.

Molemmissa pankeissa hyväksytään myös Suomen viranomaisen 1.3.1999 jälkeen myöntämä henkilökortti, samoin viralliset ETA-alueen, Sveitsin ja San Marinon henkilökortit. Kun Irlannissa, Norjassa ja Tanskassa ei ole virallista henkilökorttia, näiden maiden kansalaisilta katsotaan passi.

OP-asiakas voi tunnistautua lisäksi ajokortilla, joka on myönnetty 1.10.1990 jälkeen. Ajokortti ei saa olla väliaikainen, tilapäinen, vaihdettu eikä mobiili.

Nordeassa myöhemmin kuin vuonna 2018 asiakkuuden alkanut asiakas ei voi tunnistautua ajokortilla; muut voivat, ei kuitenkaan e-tunnistepalveluihin.

Niin OP kuin Nordea korostavat, että virkailija todentaa asiakkaan henkilöllisyyden pankin hyväksymästä ja ehjästä henkilöllisyystodistuksesta.

Vanhalla passilla voi joskus äänestää

Vaalipaikalla äänestäjän on selvitettävä vaalivirkailijalle henkilöllisyytensä. Selvitykseksi käyvät poliisin myöntämä henkilökortti, passi, (mobiili)ajokortti tai kuvallinen Kela-kortti. Myös vastaava ulkomainen henkilöllisyystodistus käy.

Äänestäminen on tärkeä oikeus, joten henkilöllisyystodisteeksi voi riittää niin pahvinen 1980-luvun ajokortti kuin ”hiljattain” – ei tarkkaa aikarajaa – vanhentunut passi.

Erityisasiantuntija Laura Nurminen oikeusministeriöstä sanoo vaalivirkailijan arvioivan asiakirjan kelpaavuuden.

”Ilman asiakirjaakin voi äänestää, jos vaalivirkailija varmasti tunnistaa äänestäjän. Myös toisen ihmisen – esimerkiksi ikäihmisen saattajan, jolla itsellään on pätevä asiakirja – suullinen vakuutus voi riittää äänestämiseen”, Nurminen täydentää.

Hannu Kaskinen 

MITÄ MAKSAA? 

  • Passi 58 €
  • Passi, sähköinen hakemus 52 €
  • Henkilökortti 60 €
  • Henkilökortti, sähköinen hakemus 54 €
    Hinnat: Poliisi.fi

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti