veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Myyn eri aikaan hankittuja osakkeita yhdellä kertaa – miten lasken myyntivoiton?

Myyn eri aikaan hankittuja osakkeita yhdellä kertaa – miten lasken myyntivoiton?
22.11.2019

Myyn tänä vuonna yhdelle ostajalle 50 000 eurolla 100 kappaletta listaamattoman osakeyhtiön osakkeita. Myyn osakkeet yhdellä kertaa. Kyse on saman yhtiön osakkeista. Ensimmäiset 50 osaketta omistin yli kymmenen vuotta, ja niiden ostohinta oli 10 000 euroa. Loput 50 kappaletta ostin alle kymmenen vuotta sitten 20 000 eurolla. 

Voinko käyttää hankintameno-olettamaa, kun lasken ensin hankkimieni osakkeiden luovutusvoiton? Viimeksi ostamieni osakkeiden luovutusvoiton lasken todellisen hankintahinnan mukaan.

Verojuristi Harri Rajala vastaa: 

Kyllä voit käyttää. Eri aikaan ostettujen osakkeiden luovutusvoitto tai -tappio lasketaan erikseen, vaikka vanhat ja uudet osakkeet myytäisiin kerralla.

Luovutushinnasta vähennetään hankintameno ja voiton hankkimisesta aiheutuneet kulut tai vaihtoehtoisesti saa vähentää hankintameno-olettaman, jos sillä pääsee pienempään voittoon. 

Vähintään kymmenen vuotta omistettujen osakkeiden hankintameno-olettama on 40 prosenttia ja alle kymmenen vuotta omistettujen hankintameno-olettama on 20 prosenttia. Voitto on hankintameno-olettamaa käytettäessä aina joko tasan 60 tai 80 prosenttia kauppahinnasta.

Rahat, verot, työ & eläke, koti