veronmaksajat.fi

RAHAT

Miten vakava on it-alan työvoimapula?

Miten vakava on it-alan työvoimapula?
12.10.2021

Ohjelmisto- ja e-business ry:n arvion mukaan suomalaisten ohjelmisto- ja it-palveluyhtiöiden liikevaihto nousee tänä vuonna 15 miljardiin euroon, mikä tarkoittaisi noin 9–10 prosentin kasvua edellisvuoteen.

Miten pula it-alan ammattilaisista vaikuttaa toimialan yrityksiin, yhdistyksen toimitusjohtaja Rasmus Roiha?

"Alan yleinen fiilis on, että yritysten kasvu on suhteellisen taattua, kun sekä yritykset että julkinen hallinto investoivat digitalisaatioon. Monen yrityksen mielestä kasvu olisi kuitenkin vieläkin nopeampaa, jos yritykset pystyisivät löytämään lisää tarpeitaan vastaavia osaajia." 

Kuinka suuri työvoimavaje on?

"Tällä hetkellä ohjelmisto- ja it-palveluyhtiöt pystyisivät palkkaamaan lisää arviolta 10–15 000 työntekijää, jos oikeanlaisia osaajia vain löytyisi. Tehtävä on mahdoton, sillä alan oppilaitoksista valmistuu vuosittain vajaat 4 000 nuorta.

Työvoimapulaa pahentaa se, että yritykset hakevat riveihinsä ennen muuta kokeneita työntekijöitä, jotka lyhyen perehdytyksen jälkeen pystyvät tekemään heti laskutettavaa työtä. Koulusta valmistuville nuorille ensimmäisen työpaikan löytäminen alalla voikin olla työn ja tuskan takana. Toisaalta käytännössä kaikki saavat työpaikan, joten nuorisotyöttömyyttä ei alallamme tunneta." 

Mitä työvoimapulalle olisi tehtävissä?

"Ohjelmistoihin, verkkotekniikkaan ja tietoturvaan liittyvän koulutuksen opiskelijamäärien tulisi tuplaantua, jotta osaajapulan paheneminen voidaan edes pysäyttää. Siitä huolimatta meillä olisi edelleen pulaa työvoimasta, jos ala kasvaa nykyistä kasvuvauhtia.

Tilannetta helpottaisi it-alan ammattilaisten saaminen ulkomailta. Tällä hetkellä heitä saadaan kuitenkin vain muutamia satoja vuodessa. Se johtuu muun muassa maahantuloon ja työllistymiseen liittyvästä byrokratiasta." 

Kuinka suuri työllistäjä toimiala on Suomessa?

"Ohjelmisto- ja it-palveluyhtiöt työllistävät suoraan noin 62 000 ihmistä. Lisäksi ainakin 10 000 alan ammattilaista työskentelee pankkien ja monien muiden suurten yhtiöiden omissa ohjelmistokehitystiimeissä."

Lue myös: Digihankkeista nostetta pörssin it-yhtiöille >>

Matti Remes

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti