veronmaksajat.fi

RAHAT

Miten tulet paremmaksi sijoittajaksi ‒ miljardöörin vinkit

Miten tulet paremmaksi sijoittajaksi ‒ miljardöörin vinkit
5.1.2021

Maailman menestyneimmäksi sijoittajaksi sanotun Warren Buffettin työpari, miljardööri Charlie Munger kannustaa jatkamaan sijoittamista ajoittaisista vastoinkäymisistä huolimatta. Hän antaa arkisia neuvoja sijoittamiseen, mutta kehottaa myös varautumaan kuplan puhkeamiseen.

Pokeria oppii parhaiten pelaamalla pokeria, sijoittamista sijoittamalla. Siksi kannattaa aloittaa varhain ja jatkaa sijoittamista, vaikka välillä tulisi takkiin.

Näin jutusteli legendaarinen sijoittaja Charlie Munger, 96, pari viikkoa sitten Kaliforniassa. Yleisönä ja keskustelijoina oli joukko amerikkalaisen huippuyliopiston California Institute of Technologyn alumneja.

Munger tunnetaan parhaiten Warren Buffettin aisaparina sijoitusjätti Berkshire Hathaway johdossa. Caltechissä hän on aikoinaan opiskellut meteorologiaa.

Tapaaminen toteutettiin etänä, minkä ansioista myös meillä muilla Mungerin ajatuksista kiinnostuneilla oli mahdollisuus keskustelua seurata.

Mungeria oli mukava kuunnella, koska häneltä puuttuu monille menestyneille sijoittajille ja sijoitusammattilaisille tyypillinen pöyhkeys. Veteraanilla ei ole tarvetta saada sijoittamista kuulostamaan rakettitieteeltä.

Eikä hänellä ei myöskään ole tarvetta myydä kuulijoilleen mitään.

Tunnista aukot osaamisessasi

Yksityissijoittajia neuvotaan usein sijoittamaan ainoastaan sellaisiin sijoituskohteisiin ja -tuotteisiin, joiden riskit ja tuottopotentiaalin he täysin ymmärtävät. Miljardöörisijoittaja painotti samaa asiaa.

Hänestä tärkein yksittäinen asia sijoittamisessa on, että tietää, mihin oma osaaminen riittää ja mihin ei. Vaikka tilaisuus olisi kuinka houkutteleva, se kannattaa jättää väliin, jos omat kyvyt eivät riitä sen analysointiin.

”Etenkin monet älykkäät ihmiset luulevat olevansa fiksumpia kuin oikeasti ovat. Tässä asiassa Warren ja minä olemme aika hyviä. Tiedämme, mihin pystymme ja mihin emme.”

”Tutkin omia virheitäni pitkään”

Yhtenä itselleen vaikeimmista asioista Munger pitää edelleen oman ajattelun vinoumien huomaamista, vaikka kertoo harjoitelleensa tätä taitoa koko elämänsä. Onneksi virheet opettavat:

”Yritän olla olematta tyhmä, minkä vuoksi tutkin virheitäni pitkään ja hartaasti.”

Teknoyritykset ovat hankalia

Teknologiayrityksiä Munger pitää erityisen haastavina, koska niiden kilpailuedun kestävyyttä on vaikea arvioida. Varmalta näyttänyt kasvu voi tyrehtyä äkisti, jos markkinoille tulee ylivertainen vaihtoehto.

Berkshire Hathawayn salkussa on kuitenkin paksut siivut teknologiayhtiöiden osakkeita.

Apple on yhtiön suurin yksittäinen sijoituskohde. Yhtiö omistaa myös huomattavan siivun Amazonia. Teknojättien lisäksi salkussa on pienempien teknoyhtiöiden osakkeita.

Munger huomauttaa, että kestäviä kilpailuetuja on myös perinteisillä toimialoilla. ”Esimerkiksi Costcon haastaminen olisi viimeinen asia, jota ryhtyisin yrittämään.”

Costco on yhdysvaltalainen noutotukkumyymäläketju, joka palvelee sekä tukku- että vähittäisasiakkaita. Halvat hinnat ovat sen tärkein kilpailukeino. Asiointi Costcon varastomyymälässä vaatii jäsenyyden.

Pandemia ei valvota sijoittajaa

”Emme ole Warrenin kanssa koskaan yrittäneet ennustaa talouden suhdannekäänteitä. Olemme yksinkertaisesti sijoittaneet yrityksiin, joita olemme pitäneet lupaavina”, Munger sanoo.

Koronasta hän ei ole kovin huolestunut. Hän muistaa, kuinka polio saatiin aikoinaan kuriin rokotusten avulla, ja uskoo, että Covidista selvitään 12 kuukaudessa.

Varaudu kuplan puhkeamiseen

Sen sijaan valtioiden ja keskuspankkien yhteisvoimin toteuttamat massiiviset elvytyspaketit ja talouksien raskas velkalasti huolestuttavat. Mungerin analyysi kuuluu näin: nyt operoidaan kartoittamattomilla vesillä ja kohta leikitään tulella.

Outona hän pitää esimerkiksi sitä, että eurooppalainen valtio voi lainata rahaa sadaksi vuodeksi alle prosentin vuotuisella korolla.

”On kuitenkin mahdoton sanoa, milloin kupla puhkeaa, koska tällaista ei ole koettu koskaan aikaisemmin.”

Maaliskuun kurssilasku oli oiva muistutus siitä, ettei kenenkään kannata viedä kaikkia liikeneviä varojaan osakemarkkinoille. Kevään rojahduksesta kärsivät eniten sijoittajat, joiden oli tuolloin syystä tai toisesta pakko myydä osakkeita alehintaan.

Eniten amerikkalaista miljardööriä hämmästyttää Kiina. Miten on mahdollista, että kommunistien johtama talous on kasvanut kauemmin ja nopeammin kuin mikään muu maailmassa? 

Helena Ranta-aho

Rahat, verot, työ & eläke, koti