veronmaksajat.fi

RAHAT

Miksi Sampo on Suomen Berkshire Hathaway – ja miksi ei?

Miksi Sampo on Suomen Berkshire Hathaway – ja miksi ei?
2.5.2018

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Markkinatuotoille perävaloja esittelevä pörssilistattu holdingyhtiö, joka pyörittää vakuutusbisnestä mutta omistaa merkittävästi myös suurta pankkia ja tekee sijoituksia listattuihin ja listaamattomiin yhtiöihin. Kaikessa toiminnassa korostetaan omistaja-arvon kehitystä ja päätökset tehdään omistaja-arvo edellä. Keulakuvana säihkyy valovoimainen persoona, jonka yskäistessä sijoittava yleisö virittäytyy kuulemaan.

Berkshire Hathawaykö? Vai Sampo?

Warren Buffettin Berkshire Hathawayn ja Björn Wahlroosin rakentaman Sammon välillä on huomattavia yhtäläisyyksiä mutta myös merkittäviä eroja.

Millä perustein voi sanoa, että Sampo on Suomen Berkshire Hathaway – ja millä perusteilla väittää vastaan? 

1. Täysin omistettua liiketoimintaa

Olennaisesti Berkshiren ja Sammon samankaltaisuus näkyy niiden liiketoimintarakenteessa. Kummallakin pörssilistattu emo omistaa kokonaisia liiketoimintoja ja sillä on merkittäviä pitkäjänteisiä osaomistuksia. Kaiken lisäksi kummankin ytimessä on vakuutusbisnes.

Sammon liiketoiminnoista suurin on Pohjoismaiden johtava vahinkovakuutusyhtiö If, jonka Sampo omistaa kokonaan. Kokonaan se omistaa myös henkivakuutusyhtiö Mandatum Lifen, joka tosin touhuaa enemmän sijoituspalvelutalona kuin yhtiönä, josta ostetaan kuolemavaravakuutus.

Samalla tapaa Berkshire Hathawayn toiminnan ytimessä ovat kokonaan omistetut liiketoiminnot. Berkshire jaottelee kokonaan omistamansa liiketoiminnat vakuutus- ja jälleenvakuutustoimintaan, rautatieliikenteeseen, yhdyskuntapalveluyhtiöryhmään, valmistusliiketoimintaan – Berkshire tekee muun muassa Fruit of the Loom -T-paitoja –, palvelu- ja vähittäiskauppaliiketoimintaan sekä rahoituspalveluihin.

Berkshire Hathaway on valtavasti Sampoa suurempi. Berkshiren markkina-arvo on lähes 500 miljardia Yhdysvaltain dollaria, kun Sammon markkina-arvo on reilut 25 miljardia euroa. Suuremman koon myötä myös Berkshiren liiketoiminta on niin maantieteellisesti kuin toimialojen suhteen selvästi hajautetumpaa kuin Sammolla. Jakauman laajuus tasaa tuottoja – niin hyvässä kuin pahassa. 

2. Biseksuaalin edut

Täysin omistettujen yhtiöiden lisäksi kummallakin firmalla on merkittäviä vähemmistöosuuksia pörssilistatuissa ja listaamattomissa yhtiöissä.

Sampo omistaa karvan alle puolet tanskalaisesta vakuutusyhtiöstä Topdanmarkista ja reilun viidenneksen Pohjoismaiden suurimmasta pankista Nordeasta. Kummankin yhtiön osakkeilla käydään kauppaa pörssissä ja Sammon omistuksella on niiden osalta näennäinen markkina-arvo.

Topdanmarkia Sampo käsittelee tytäryhtiönä ja konsolidoi sen luvut omaan tilinpäätökseensä. Samoin Berkshire menettelee elintarvikeyhtiö Kraft Heinzin kohdalla. Nordea taas on Sammolle kirjanpitomielessä vain vähemmistöosuutta ja osinkovirtaa tuottava sijoitus. Vastaavalla tavalla Berkshirellä on merkittäviä omistuksia yhdysvaltalaisissa suuryhtiöissä.

Sampo on viime aikoina alkanut tehdä merkittäviä sijoituksia finanssialan yhtiöihin. Ruotsalaisen kulutusluottoihin erikoistuneen firman Nordaxin se lunasti Tukhoolman pörssistä yhdessä pääomasijoittajan kanssa. Se on myös mukana yhteenliittymässä, joka veti Luottokunnan ostaneen Netsin pois Kööpenhaminan pörssistä. Samoin tanskalaisesta noteeraamattomasta pörssi- ja valuuttakauppaa tarjoavasta Saxo-pankista Sampo omistaa ison vähemmistön.

Näitä kolmea sijoitustaan Sampo luonnehtii finanssisijoituksiksi, mutta äkkiäkös finanssisijoitus muuttuu strategiseksi, jos maailma etenee siihen suuntaan. Kaikki kolme yhtiötä edustavat finanssialaa, josta Sammolla on vahvaa kokemusta. Finanssialan sijoituksena voi pitää myös omistusta Asiakastiedossa.

Finanssiala kiinnostaa myös Warren Buffettia. Pörssilistatuista yhtiöistä Berkshiren suurin omistus on Wells Fargo ja kolmanneksi suurin Bank of America, jotka yhdessä muodostavat vajaan kolmanneksen Berkshiren pörssilistattujen yhtiöiden salkusta. Berkshire osti BoA:aa hullun halpaan hintaan finanssikriisissä. Samaan aikaan Sampo kasvatti omistustaan Nordeassa.

Sampo tekee myös tuottohakuista lyhyen aikavälin sijoitustoimintaa paitsi vakuutusyhtiöiden myös emoyhtiön taseella.

Sekä Berkshire Hathaway että Sampo ovat rahantekoon viritettyjä koneita, jotka voivat toimia opportunisesti, siis tarttua mahdollisuuksiin eri tavoin. Warren Buffett on luonnehtinut, että koska Berkshirellä on käytössään erilaisia tapoja tehdä rahaa – esimerkiksi omistamalla liiketoimintoja kokonaan tai ostamalla osakkeita pörssistä – yhtiöllä on biseksuaalin etu: jokaiseen viehättävään kohteeseen voi tarrautua.

3. Omistaja-arvoa osingoilla tai ilman

Sekä Berkshire Hathaway että Sampo toimivat pitkällä aikavälillä osakkeenomistajan tuottoa maksimoiden. Sampo ilmoittaa taloudelliseksi tavoitteekseen omistaja-arvon luomisen. Warren Buffett taas painattaa tiedot Berkshiren osakkeen vuotuisesta substanssiarvon ja pörssikurssin kehityksestä – S&P 500 -indeksiin verrattuna – vuosikertomuksen ensimmäiselle tekstisivulle.

Merkittävä ero yhtiöiden välillä on suhtautumisessa voitonjakoon. Berkshire Hathaway ei jaa osinkoa. Sen sijaan Sammon konsernijohtajan Kari Stadighin mukaan osinkokäyrän on oltava kaunista katseltavaa.

”Minähän aina sanon sijoittajille, että sen pitää olla graafisesti kaunis kokemus, kun katsoo meidän osinkokäyrää. Se on meidän osingonjakopolitiikka. Mutta ei pidä innostua liikaa, ei se voi aina nousta yhtä paljon. Sanoisin, että nousujohteisuus on hiukan vaatimattomampaa (kuin nyt), mutta silti kaunista”, Stadigh sanaili viime vuoden tilinpäätöksen julkistamisen jälkeen Arvopaperin mukaan.  

4. Karismaattinen johtokaksikko

Warren Buffett on maailman tunnetuin sijoittaja, jonka edesottamuksista ja sijoitusstrategioista on kirjoitettu hyllymetreittäin kirjoja. Vastaavasti Björn Wahlroos on Suomen sijoitusmaailman valovoimaisin hahmo.

Eikä pidä unohtaa, että kummallakin on airoparinsa. Warren Buffettin rinnalla Berkshiren yhtiökokouksissa osakkeenomistajia hauskuttaa Charlie Munger. Sammon konsernijohtaja Kari Stadigh taas pelaa saumattomasti yhteen Wahlroosin kanssa. 

5. Indeksin peittoava tuotto

Warren Buffett on tunnetusti ollut kova poika peittoamaan indeksiä. Berkshiren pörssikurssia mieluummin hän vertaa yhtiön substanssiarvon kehitystä S&P 500 -indeksiin. Substanssiarvossa Berkshiren pörssiomistukset näkyvät kirjanpitoarvossaan, eivät markkina-arvossaan. Tähän uudet kirjanpitosäännöt ovat kuitenkin tuomassa muutosta.

Sijoittaja ei voi ostaa substanssia, vaan hänen on käytävä kauppaa Berkshiren osakkeella. Koska Berkshire ei maksa osinkoa, osakkeen tuotto on helppo laskea. Reilut viisitoista vuotta sitten vuoden 2002 viimeisen kaupankäyntipäivän lopuksi yksi Berkshire Hathawayn B-osake maksoi 48,06 Yhdysvaltain dollaria. Tällä hetkellä osakkeesta saa (tai saa maksaa) kaksisataa taalaa. Reilussa 15 vuodessa Berkshire-sijoitus on yli nelinkertaistunut.

Jos samana päivänä sijoitti tuhat euroa Sampoon ja kurkistaa salkkuun nyt, Sampo-rivin arvon on lähes 6 100 euroa eli sijoitus on yli kuusinkertaistunut. Sampo on peitonnut Berkshiren selvästi.

Osingot muuttavat kuvaa vielä järisyttävästi. Jos Sampo-sijoittaja olisi saanut osinkonsa verovapaasti ja voinut sijoittaa ne kaupankäynti- ja spredikuluitta uudelleen Sampoon, salkun arvo olisi nyt yli 14 700 euroa eli omistuksen arvo olisi yli 14-kertaistunut. 

Viikon trio: Näihin osakkeisiin Sampo luottaa

Sampo-konserni on merkittävä sijoittaja. Konsernilla, ilman Topdanmarkia, oli vuodenvaihteessa reilun seitsemäntoista miljardin euron painoinen suorien osake- ja korkosijoitusten salkku. Valtaosa, yli viisitoista miljardia, oli korko- ja hieman vajaa kaksi miljardia osakemarkkinoilla.

Suorien osakesijoitusten salkku on melko keskittynyt, sillä kolmen suurinta omistusta muodostaa lähes viidenneksen koko salkusta. Kymmenen suurimman omistuksen lista koostuu useita toimialoja edustavista pohjoismaisista yhtiöistä ja poikkeaa merkittävästi markkina-arvoindeksistä.                     

Suomalaisyhtiöistä Amer Sportsin (3. suurin) lisäksi kärkikymmenikköön mahtuu Asiakastieto. (6. suurin). Suomalaisten suosimista suurista ruotsalaisyhtiöistä Sammon top-10:een mahtuvat Hennes & Mauritz (9. suurin) ja Telia (10. suurin).

Yhtiö Sammon omistus
Volvo  153 milj. euroa
Nobia   125 milj. euroa
Amer Sports  100 milj. euroa

Lähde: Sammon vuosikertomus 2017. Tilanne: 31.12.2017.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.

 

 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti