veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Lukiolainen, näin paljon joudut kaivamaan kuvettasi

Lukiolainen, näin paljon joudut kaivamaan kuvettasi
7.8.2019

Nuoren aloittaessa lukion vastaan tulee monta rahareikää. Lukiolainen tarvitsee kirjoja, kannettavan tietokoneen, laskimen ja paljon muuta. Paljonko lukio tulee maksamaan ja pystyykö kuluissa mitenkään säästämään?

Lukion käymisen hinta on kasvanut tasaista tahtia vuosi vuodelta. Suomen Lukiolaisten Liiton tuoreen laskelman mukaan lukion käyminen maksaa lukiolaisen perheelle yli 2 700 euroa, kun vuosi sitten siitä selvisi noin sata euroa halvemmalla.

Suurin kuluerä lukiossa ovat kirjat, joista joutuu pulittamaan yli 2 000 euroa. Mukana laskelmassa ovat vain 75 pakollisen kurssin kirjat.

”Moni suorittaa enemmän kursseja, jolloin lukion käynti tulee maksamaan enemmän. Meidän laskelmistamme puuttuvat vapaaehtoisten kurssien maksut sekä lisäksi muun muassa penkkareiden ja vanhojen tanssien maksut”, Suomen lukiolaisten liiton puheenjohtaja Roosa Pajunen sanoo.

Kirjat kannattaa ostaa käytettynä

Entä voiko lukiolainen koettaa fiksuilla valinnoilla jotenkin säästää kustannuksissa? Roosa Pajusen mukaan kulut on viritetty laskelmassa jo nyt niin tiukoiksi, ettei niissä ole paljon ilmaa.

Jos kirjat ostaa käytettynä, voi säästää liiton arvion mukaan yli 700 euroa. Yli 400 euroa säästöä tulee, jos painetut kirjat korvaa digitaalisilla oppimateriaaleilla – etenkin, kun digitaalisten sisältöjen arvonlisäveroa on juuri laskettu 24:stä 10 prosenttiin.

Tosin digitaalisissa materiaaleissa ongelmaksi voivat tulla liian lyhyet lisenssit, jolloin pahimmassa tapauksessa materiaalit pitää hankkia toistamiseen siinä vaiheessa, kun on aika lukea kirjoituksiin.

”Totta kai voi säästää sillä, jos valitsee pitkän matematiikan sijasta lyhyen, mutta me emme halua, että kursseja jää rahan takia käymättä”, Pajunen kuittaa.

Liioin tietokoneen hinnassa ei ole juuri ilmaa. Kannettavan tietokoneen hinnaksi on laskelmassa esitetty 300 euroa, mikä on Suomen Lukiolaisten Liiton arvion mukaan vähimmäissumma, jolla vaatimusten kaltaisen tietokoneen saa hankittua.

Tässä asiassa lukiolaiset eivät ole aivan samalla viivalla, sillä osa kouluista tarjoaa lukiolaisille kannettavat tietokoneet, mutta valtaosassa kouluista opiskelijoiden pitää hankkia koneensa itse.

 

Paljonko lukio maksaa lukiolaiselle, euroa

Kirjat*  2 044
Tietokone  300
Laskin 50
Liikuntavälineet  100
Kirjoitusvälineet ym. 60
Ylioppilastutkintomaksut** 168
Kustannukset yhteensä  2 722

*Mukana 75 pakollisen kurssin painettujen oppikirjojen hinnat. Hinnoissa on otettu huomioon -20 % kesätarjous (suomalainen.com).

**Viisi kirjoitettavaa ainetta

Lähde: Suomen Lukiolaisten Liitto.

Outi Airaksinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti