veronmaksajat.fi

RAHAT

Kuluttaja, älä häikäisty alennusprosenteista Black Friday -ostoksilla – tarkista maksukorttisi turvarajat

Kuluttaja, älä häikäisty alennusprosenteista Black Friday -ostoksilla – tarkista maksukorttisi turvarajat
23.11.2020

Tällä viikolla, erityisesti perjantaina ja tulevana viikonloppuna, lupaillaan isoja alennuksia, kun verkkokaupoissa vietetään mustaa perjantaita.

Monissa liikkeissä Black Friday -tapahtuma on laajentunut mustaksi viikoksi, joten alennushaukka vahtii tarjouksia jo alkuviikosta. Samalla on hyvä hetki laittaa maksukortin turvarajat kuntoon.

3 x mustan viikon ostokset

  1. Mieti ensin tarvitsetko tavaraa oikeasti. Perjantaina 27.11. vietetään myös Älä osta mitään -päivää.
  2. Jos päädyt ostoksille, vertaile tuotteiden hintoja eri verkkokaupoissa. Iso alennusprosentti ei aina tarkoita sitä, että tuote olisi halpa. Tarkista myös tuotteet euromääräinen hinnanlasku.
  3. Maksa ostos verkkokaupassa luottokortilla. Luottokortilla tehtyjä maksuja voit vaatia takaisin myös luottokorttiyhtiöltä, jos kauppa menee pieleen, eikä myyjä ei jostain syystä palauta rahoja.
    Lähde: KKV.fi, alaosta.fi, hintaopas.fi

HUIJARIT Black Friday saa liikkeelle myös huijarit. Esimerkiksi sähköpostiin saattaa kilahtaa viesti, jolla käyttäjä yritetään huijata väärennetylle sivustolle luovuttamaan maksutietonsa.

Verkkokauppaostoksen voi perua

Jos tulet katumapäälle, verkkokauppaostoksen peruuttamisesta pitää ilmoittaa verkkokauppaan 14 päivän kuluessa tavaran vastaanottamisesta. Aivan kaikkia tavaroita peruuttamisoikeus ei kuitenkaan koske.

Palautuskulut maksat itse, ellei tilausehdoissa ole ilmoitettu muuta. Muista aina tarkistaa, tarjoaako kyseinen verkkokauppa ilmaisen palautuksen ja noudata tuotetta palauttaessasi verkkokaupan ohjeita.

Myyjän pitää palauttaa rahat takaisin asiakkaalle viivytyksettä saatuaan tavaran takaisin.

Tarkista maksukorttisi turvarajat

Kuluttajat voivat määritellä käyttämilleen maksukorteille erilaisia turvarajoja, kuten rajat päivittäisiin käteisnostoihin, korttiostoihin ja verkkokauppaostoihin, joilla osaltaan varmistetaan turvallinen asiointi.

Turvarajojen säätäminen turvaa asiakkaan varoja tilanteessa, jossa maksukortti häviää, tai sitä yritetään käyttää väärin.

OP kertoo, että noin joka kolmas pankin maksukorttiasiakkaista ei ole muuttanut verkkokauppaostojen turvarajaa koskaan. Joillakin korteilla voi tällöin tehdä verkko-ostoja vuorokaudessa kymmenientuhansien eurojen edestä.

Useimmat kortinkäyttäjät ovat määritelleet käteisnostoille melko alhaiset turvarajat.

Pankki muistuttaa, että kortinhaltija voi verkko-ostosten turvarajan määrittää nollaan euroon, jos ei tee lainkaan verkko-ostoksia.

Lisätietoa maksukortin turvarajoista ja niiden muuttamisesta saa omasta verkkopankista. Jos maksukortille on tarjolla maarajaus, se ei koske ostoksia verkkokaupassa.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti