veronmaksajat.fi

RAHAT

Kannattaako Karoa peesata? Totuus ja toiveet listautumisissa

Kannattaako Karoa peesata? Totuus ja toiveet listautumisissa
10.4.2019

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Olen tällä palstalla kirjoittanut Helsingin pörssiin ja Nasdaq Helsingin ylläpitämälle First North -markkinapaikalle listautuneista uusista yhtiöistä. Tavakseni olen ottanut kertoa, aionko itse osallistua listautumisantiin.

Miten on mennyt? kysyi lukija.

Kysymys on hyvä paitsi lukijain kuluttajansuojan myös oman itseanalyysini kannalta. Vaikka kaikkeen kirjoittamaani liittyy synnyin- ja kasvukaupungistani Mikkelistä juontuva savolaisuusvaraus, olen kuullut monien yksityissijoittajien lukevan tekstejäni ja antavat näkemysteni vaikuttaa omaan sijoituspäätökseensä. Tämän vastuun taakasta olen yrittänyt luikerrella kertomalla avoimesti, mitä itse aion tehdä.

Toisaalta analysoin omia sijoituspäätöksiäni valitettavan huonosti. Finanssialan ammattilaisena työskentelevän lukijan kysymys antoi hyvän syyn käydä läpi tätä yhtä kulmaa sijoitustoiminnastani. Ehkä samalla oppisin jotain itsestäni, ehkä jopa sellaista, jolla on yleispätevää arvoa? 

Perusperiaate: Merkitse ja myy  

Oma perusperiaatteeni listautumisiin tulee akateemisesta rahoitustutkimuksesta. Kuten esimerkiksi täällä olen tarkemmin kirjoittanut, listautumisissa pätee tilastollisesti kaksi periaatetta: Merkitse ja myy!  

Osallistumalla listautumisanteihin tapaa saada pikavoiton: osakekursseilla on tapana päätyä ensimmäisenä kaupankäyntipäivänä listautumishintaa korkeammalle. Tämä johtuu siitä, että listautumiset pyritään hinnoittelemaan alle ”todellisen arvon”. Listautumisalennus on sijoittajille hyvä syy merkitä osaketta, ja annettavan porkkanan ansiosta anti saadaan kaupattua ja vietyä suosiollisesti läpi.

Toiseksi listautuneet yritykset tapaavat ensimmäisinä pörssivuosinaan jäädä jälkeen vertailukelpoisten yhtiöiden antamista sijoitustuotoista.

Tilastollisesti ja keskimäärin kannattaisi siis osallistua anteihin vaikka aivan sokkona ja myydä merkitsemänsä osakkeet ensimmäisen puolen vuoden – vuoden aikana. Käytännössä tällaisen strategian toimivuutta rajoittaa voittajan kirous -ilmiö: huonoiksi osoittautuvissa listautumisissa osakkeita saa merkittyä enemmän, hyviksi osoittautuvissa vähemmän. 

20 listautumisannin saldo

Maaliskuussa 2016 tapahtuneesta Suomen Hoivatilojen listautumisesta alkaen olen kirjoittanut tällä palstalla 21 listautumisannista. Luvussa eivät ole mukana joukkorahoituskohteet, joita niitäkin olen käsitellyt. Joukkorahoituskohteet ovat kuitenkin osoittautuneet silmissäni kroonisesti ylihinnoitelluiksi suhteessa riskeihin, joten kaikista niistä olen päätynyt kirjoittamaan varauksellisesti enkä ole osallistunut yhteenkään joukkorahoitusantiin.

Luvussa on mukana myös tällä viikolla pörssitaipaleensa aloittanut Aallon Group -tilitoimistoketju, josta kirjoitin kaksi viikkoa sitten. Tätä kirjoittaessani Aallon Groupin pörssikello ei ole vielä kilahtanut, joten se ei ole mukana tarkastelussa.

En ole kirjoittanut kaikista uusista pörssiyhtiöistä. Syynä on useimmiten ollut se, että listautumisanti on osunut palstan aikataulun kannalta hankalasti. Listalleottoesitteen tai yhtiöesitteen läpikäyminen vaatii yleensä viikonlopun, ja jos vaarana on, että anti keskeytetään deadlineni ja jutun ilmestymisen välillä, en kirjoita.

Listautumisannit

En osallistunut  IPO-hinta, e Kurssi 5.4.19, e Muutos
Privanet 4,30 0,78 -82 %
Heeros 3,10 2,28 -26 %
BBS 5,50 3,22 -41 %
Kojamo 8,50 10,62 25 %

 

Osallistuin, olen myynyt
osin tai kokonaan
IPO-hinta, e Kurssi 5.4.19, e Muutos
Hoivatilat 3,20 8,88 178 %
Vincit 4,20 6,20 48 %
Next Games 7,90 1,32 -83 %
Fondia 7,65 11,80 54 %
Remedy 5,65 8,18 45 %
Rovio 11,50 6,46  -44 %
Gofore 6,35 7,18 13 %
Harvia 5,00 6,22 24 %
VMP 5,00 4,60 -8 %
OmaSP 7,00 7,36 5 %

 

Osallistuin, en ole myynyt IPO-hinta, e Kurssi 5.4.19, e Muutos
Lehto 5,10 4,24 -17 %
Terveystalo 9,76 9,56 -2%
Altia 7,50 7,59 1 %
Fellow Finance 7,73 7,62 -1 %

Kuusi kertaa ”ei kiitos”

Kahdestakymmenestä listautumisesta olen päätynyt negatiiviseen ratkaisuun kuuden kohdalla. Ne ovat Kamuxin ensimmäinen yritys, Privanet, Heeros, BBS Bioactive Bone Substitutes, GF Money ja Kojamo.

Näistä Kamuxin ja GF Moneyn listautuminen jätettiin toteuttamatta. Kamux yritti myöhemmin uudelleen, anti meni läpi ja osakekurssikin kävi jonkin aikaa listautumishintaa korkeammalla. Tällä hetkellä Kamuxia saa pörssistä halvemmalla kuin listautumisen yhteydessä.

Neljä toteutunutta antia, joihin en osallistunut, olivat Privanet, Heeros, BBS Bioactive Bone Substitutes ja Kojamo. Kojamon kohdalla tein virhearvion. Sitä olisi kannattanut merkitä, muista olikin parempi pysytellä erossa. Privanetin ja BBS:n kurssi ei ole koskaan tainnut käydä antihinnan yläpuolella ja Heeroksen vain hetkellisesti.

Voin lohduttautua sillä, että kirjoitin Kojamon annista: ”En usko, että Kojamon myynti ja anti toteutuvat listautumishintahaarukan yläreuna-arvolla, mutta yksityissijoittaja joutuu sitoutumaan siihen, ja sillä laskettuna Kojamo vaikuttaa kalliilta.”

Anti toteutettiin lopulta hintahaarukan alarajalla, joten siinä arvasin oikein. Osakekurssi on tällä hetkellä kuitenkin hintahaarukan ylärajaakin korkeammalla, joten olisi kannattanut merkitä. Virhe mikä virhe. 

14 kertaa ”kyllä”

Neljässätoista tapauksessa olen kertonut osallistuvani antiin ja olen myös osallistunut. Näistä neljästätoista yhtiöstä puolesta eli seitsemästä olen luopunut kokonaan ja kolmesta osittain. Niiden kohdalla olen noudattanut tilastollisesta tarkastelusta tulevaa perusperiaatetta merkitä ja myydä.

Kaikki merkitsemäni osakkeet ovat jäljellä Lehdosta, Terveystalosta, Altiasta ja Fellow Financesta. Niistä kaikkien muiden paitsi Altian kurssi on (5.4.2019 päätöskursseilla) listautumishinnan alapuolella.

Näistä eniten kirvelee se, että en myynyt Lehtoa silloin, kun pääomistajat myivät ja jolloin osakkeesta olisi saanut vielä suunnilleen kolminkertaisen hinnan nykyiseen verrattuna. Terveystalo, Altia ja Fellow Finance liikkuvat suunnilleen listautumishintansa tuntumassa. Niistäkin olisi tällä välillä saanut nykykurssia paremman noteerauksen.

Vain osin myymistäni pahin missi on Rovio, johon osallistuin peliasenteella, mutta en tullut noudattaneeksi sitä kuin puoliksi. Osan osakkeista myin heti listautumisen jälkeen pienellä voitolla 11,79 eurolla, osa on edelleen salkussa.

Niistä seitsemästä yhtiöstä, joiden osakkeet olen myynyt kokonaan, olen onnistunut luopumaan voitolla. Vincitin, Next Gamesin, Fondian, Goforen, Harvian ja VMP:n nykynoteeraus on myyntihintaani alempana. Remedyt olisi kannattanut pitää salkussa.

Strategia toimii jos sitä noudattaa

Näin pienen yhtiöjoukon perusteella ei voi tehdä tilastollisia johtopäätöksiä. Tilastollisessa tarkastelussa kiinnostavaa olisi vertailla ensimmäisen pörssipäivän ”pikavoittoja” ja kurssikehitystä ensimmäisen päivän päätöskurssista eteenpäin. Huomioon pitäisi ottaa myös pörssin yleiskehitys.

Silti selvimmät virheeni ovat seurausta juuri siitä, että en ole noudattanut yhdysvaltalaisten tilastojen perusteella abstrahoitua IPO-strategiaani: merkitse ja myy!

Usein listautumisanneissa ja -myynneissä merkitsijä saa sen verran vähän osakkeita, että niiden merkitys salkun kokonaiskehityksen kannalta on olematon. Jotta merkitystä tulisi, osakkeita pitäisi ostaa lisää.

Helpompaa ja usein näköjään myös tuottoisampaa on ostamisen sijaan siivota pieni rivi pois salkusta. 

Viikon trio: Kolme listautumisoppia

Mitä tarkastelustani voi oppia? Ainakin seuraavat kolme asiaa.

1. Jos listautuminen vaikuttaa fiksulta, kannattaa merkitä.

Uuden yhtiön pörssitaival alkaa usein listautumisantihintaa korkeammin noteerauksin. Tyrkylle tulee myös kohteita, jotka haisevat kauas. Niistä on syytä pysytellä erossa. Haisevat tapaukset ovat usein First North -markkinalle tulevia kohteita.

2. Jos näyttää huonolta, kannattaa myydä.

Rovion listautuminen ei sujunut kummoisesti ja ensimmäisten kauppapäivien kurssi pysytteli listautumishinnassa. Kun huonot merkit olivat nähtävillä, osakkeesta olisi kannattanut luopua silloin, kun siitä vielä sai omansa (kaupankäyntipalkkioilla vähennettynä). Olisi kannattanut luopua vielä pienellä tappiollakin. Oppi on yleistettävissä.

3. Kun sisäpiiri myy, myy.

Listautumiset ovat enemmän peliä kuin sijoittaminen muuten. Listautuminen on usein pääomasijoittajan tai joidenkin pääomistajien exit. Heillä on yhtiöstä luultavasti parempi käsitys kuin yksittäisellä yksityissijoittajalla. Esimerkiksi Lehdon osakkeita olisi kannattanut myydä pääomistajien myytyä, vaikka osakekurssi laskikin oitis myyntien seurauksena – ilmeisesti jotkin sijoittajat ymmärsivät noudattaa tätä oppia!

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja. 

Rahat, verot, työ & eläke, koti