Olemme sopineet avioero-osituksessa, että luovutan puolisolleni tasinkona sijoitusvarallisuutta, lähinnä rahastoja. Avioehtoa ei siis ole. Ositusvarallisuus koostuu vain avio-oikeuden alaisesta varallisuudesta, eikä siihen kuulumattomia varoja käytetä.
Onko minun lunastettava luovutettavat rahastot ensin, vai voinko siirrättää ne sellaisenaan hänen nimiinsä? Ensimmäisessä tapauksessa luovuttaja eli minä joutuisin ilmeisesti maksamaan luovutusvoittoveroa. Entä jos siirrän rahastot sellaisenaan hänen nimiinsä, maksaako kumpikaan veroa?
Jos saaja myöhemmin myy sijoitukset, mikä on niiden hankintapäivä ja -hinta?
Verojuristi Maisa Katisko vastaa:
Rahastoja ei tarvitse lunastaa ensin rahaksi, vaan voit maksaa tasingon myös rahasto-osuuksina.
Jos lunastaisit rahastot itsellesi ensin rahaksi, eli myisit rahastot ja luovuttaisit ex-puolisollesi sitten tasinkona rahaa, realisoisi rahastojen myynti luovutusvoiton tai -tappion sinulle. Rahastomyynneistä koituva mahdollinen luovutusvoittovero tulisi siis sinulle maksettavaksi. Jos sen sijaan luovutat ex-puolisollesi tasinkona rahastoja, ette kumpikaan maksa tästä veroja tässä vaiheessa.
Jos ex-puolisosi myy myöhemmin sinulta tasinkona saamiaan rahasto-osuuksia, hänen hankintapäivänsä ja -hintansa katsotaan ositussaantoa edeltäneestä saannosta eli sinun saannostasi.
Rahasto-osuuksille ei siis muodostu osituksessa uutta hankinta-aikaa tai -hintaa, vaan sinun hankinta-aikasi ja -hintasi siirtyvät hänelle. Käytännössä siis mahdollisen luovutusvoiton- tai tappion realisointi siirtyy tulevaisuuteen ex-puolisollesi.