veronmaksajat.fi

VEROT

Miten estän, ettei perintöni päädy ex-puolisolleni?

Miten estän, ettei perintöni päädy ex-puolisolleni?
4.6.2024

Olen eronnut aviomiehestäni. Minulla on hänen kanssaan kaksi aikuista lasta, Satu ja Taru. Satu on naimisissa ja hänellä on kaksi lasta. Taru on naimaton ja lapseton. Kuoltuani omaisuuteni menee Sadulle ja Tarulle puoliksi.

Ystäväni arveli, että jos Taru kuolee minun jälkeeni naimattomana ja lapsettomana, hänen isänsä eli entinen mieheni perii hänet, jos on Tarun kuollessa vielä elossa. Tässä tapauksessa siis Tarun minulta perintönä saaman omaisuuden saisikin lopulta entinen mieheni. Onko näin, ja miten voin tämän estää?

Verojuristi Tero Hämeenaho vastaa:

Kuolinjärjestys voi vaikuttaa ratkaisevasti lain mukaiseen perimysjärjestykseen.

Lainmukainen perimysjärjestys on sellainen, että jos perinnönjättäjällä ei ole kuollessaan rintaperillistä tai aviopuolisoa, hänen perintönsä menee hänen vanhemmillensa puoliksi. Jos jompikumpi vanhemmista on kuollut aiemmin, hänen puolikkaansa saavat perinnönjättäjän sisarukset. Kuolleen sisaren sijaan tulevat hänen jälkeläisensä. Jokainen sukuhaara saa yhtä suuren osan. Jos perinnönjättäjän sisaruksia tai heidän jälkeläisiään ei ole elossa, mutta jompikumpi perinnönjättäjän vanhemmista elää, tämä saa koko perinnön.

Jos siis Taru perii sinulta omaisuutta, mutta kuolee sittemmin lapsettomana ja naimattomana ennen isäänsä, hänen isänsä saa lain mukaan Tarun kaikesta omaisuudesta perintönä puolet. Toinen puolikas menee lain mukaan Sadulle tai jos myös Satu on kuollut niin hänen lapsillensa. Tarun isä perii lain mukaan Tarun omaisuuden kokonaan vain, jos Satu ja hänen rintaperillisensä ovat kuolleet jo ennen Tarua.

Lainmukaisesta perimysjärjestyksestä voi poiketa testamentilla. Voit keskustella asiasta Tarun kanssa, ja jos Taru ei halua omaisuutensa päätyvän isällensä, hänen kannattaa laatia testamentti jonkun toisen hyväksi.

Sinä voit myös omalla testamentillasi vaikuttaa asiaan. Voit määrätä testamentissasi Tarun sinulta perimälle omaisuudelle toissijaisen saajan Tarun kuoleman varalle. Taru siis saa kuoltuasi testamentissasi hänelle määräämäsi omaisuuden omistusoikeudella elinajakseen, mutta Tarun kuoltua sinulta hänelle testamentilla siirtynyt omaisuus meneekin testamentissasi määräämällesi toissijaissaajalle, sikäli kun tätä omaisuutta on jäljellä Tarun kuollessa. Näin sinun omaisuutesi ei päädy Tarun kautta entiselle miehellesi.

Testamentin tarkemmat yksityiskohdat kannattaa miettiä asiantuntevan lakimiehen opastuksella.

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti