veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Ennakkoperintö lapselle – miten rahalahja hyvitetään sisaruksille?

Ennakkoperintö lapselle – miten rahalahja hyvitetään sisaruksille?
22.2.2018

Yksi lapsista on saanut noin 20 vuotta sitten huomattavan rahalahjan, joka oli tarkoitettu hänen ennakkoperinnökseen.

Hyvitetäänkö rahalahja aikanaan perinnönjaossa muille sisaruksille? Muutetaanko se vastaamaan rahan nykyarvoa?

Verojuristi Juha Salmikivi vastaa:

Ennakkoperintönä saatu rahalahja lisätään viimeistään sisarten jaossa tekemästä vaatimuksesta jaettavan jäämistön arvoon. Ennakkoperinnön saaja saa ennakkoperinnön määrän verran vähemmän perintöä. 

Ennakkoperintönä saatu rahalahja vähennetään hänen saamastaan laskennallisesta perintöosuudesta, joka on laskettu koko jäämistöstä ennakkoperinnöt mukaan luettuna.

Ennakkoperintö otetaan huomioon sen arvoisena kuin se oli antamishetkellä. Mitään inflaatiotarkistuksia tai rahanarvon muutoksia ei huomioida. Markan ja euron välinen kerroin on 5,94573. 

Jos kaikkea sitä, minkä perillinen on ennakkona saanut, ei voida vähentää hänen perintöosastaan, hänen ei tarvitse palauttaa erotusta, ellei niin ole määrätty ennakkoa annettaessa. 

Jos puolisoiden yhteiselle rintaperilliselle on annettu ennakkoperintöä jommankumman puolison avio-oikeuden alaisesta omaisuudesta, on sen arvo vähennettävä ensiksi kuolleelta puolisolta jääneestä perinnöstä. Mikäli ennakon koko arvoa ei voida tästä vähentää, on loppuosa vähennettävä toiselta puolisolta jääneestä perinnöstä. 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.