veronmaksajat.fi

RAHAT

Ahlstrom-Munksjö palaa Ahlströmeille – osakkeenomistajan valinnaksi jää, myykö heti vai osallistuuko ostotarjoukseen

Ahlstrom-Munksjö palaa Ahlströmeille – osakkeenomistajan valinnaksi jää, myykö heti vai osallistuuko ostotarjoukseen
3.11.2020

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Pörssin viihdeosastolla on ollut vilkas syksy. Konecranesin ja Cargotecin sekä Altian ja norjalaisen Arcuksen fuusiot ovat merkittäviä pörssitapahtumia, mutta trillerin materiaaliksi kelpaavaa poikkeuksellista draamaa on näytelty Neleksen ympärillä. Valmet ja ruotsalainen Alfa Laval ovat käyneet kilpalaulantaa Neleksen omistuksesta.

Näyttävien fuusioiden ja Neles-draaman varjoon on jäänyt Ahlstrom-Munksjö, josta sijoittajaryhmä teki ostotarjouksen 18,10 euron osakekohtaiseen hintaan. Koska tarjoushintaa justeerataan yhtiön maksamilla osingoilla ja koska tarjouksen julkistamisen jälkeen Ahlstrom-Munksjö on maksanut yhden kerran 13 sentin osingon, marraskuun alussa osakkeen todellinen ostotarjoushinta on 17,97 euroa.

Jos ostotarjous menee läpi ja konsortio saa Ahlstrom-Munksjön kokonaan haltuunsa, yhtiön suurimmaksi omistajaksi tulee yhdysvaltalainen Bain Capital -pääomasijoitusyhtiö.

Käytännössä kyseessä on kuitenkin Ahlströmin suvun organisoima hanke, jonka tavoitteena on ottaa suvun nimeä kantava yhtiö pois pörssistä takaisin omiin käsiin. Tai mistä sitä tietää: ehkä Ahlströmeillä on suunnitelma, jolla nostetaan nopeasti yhtiön arvoa ja myydään se pian uudelle omistajalle.

Järjesteleekö Ahlström Capital omistuksiaan?

Ahlströmin suvun sijoitusyhtiöllä Ahlström Capitalilla on omistuksia niin listatuissa kuin listaamattomissa yrityksissä sekä lisäksi kiinteistöomistuksia. Niistä Ahlström Capital voi halutessaan irrottaa käteistä.

Julkisesti noteeratuista suomalaisyhtiöistä Ahlström Capitalin salkkuun kuuluvat Suominen, Detection Technology ja Glaston. Vaikka sijoitusyhtiö on kaikissa kolmessa salkkuyhtiössään suurin osakkeenomistaja, euroissa näiden kolmen yhtiön omistus on yhdessäkin vain puolet Ahlstrom-Munksjö-omistuksen arvosta. Suomisen, Detection Technologyn ja Glastonin omistajat saavat kuitenkin hienoisesti jännätä, mitä Ahlströmit tekevät omistuksilleen yhtiöissä.

Ahlström Capitalin omistus suomalaisissa pörssiyhtiöissä

Yhtiö Osuus  Arvo
Ahlstrom-Munksjö  18,7 % 386 milj. euroa
Detection Technology 36,7 % 103 milj. euroa
Glaston 26,4 % 13 milj. euroa
Suominen 24,0 % 68 milj. euroa

Lähde: Yhtiöiden sijoittajasivut, tilanne 31.10.2020. Omistusten arvo laskettu 2.11.2020 vallinneilla pörssikursseilla.

Ahlstrom-Munksjö-ostotarjoukseen osallistuvat myös Fiskarsin suuromistajiin kuuluvien Ehrnrooth-veljesten Alexanderin ja Albertin yhtiöt. Ehrnrootheja ei kuitenkaan voi varsinaisesti pitää ostajina vaan ennemminkin mukana pysyjinä, sillä tällä hetkellä he omistavat yhtiöidensä kautta suuremman osan Ahlstrom-Munksjötä kuin suunnitellun ostotarjouksen toteutumisen jälkeen.

Lunastustarjous mennee läpi

Ahlstrom-Munksjöhön kohdistuva ostotarjous ei ole herättänyt järin paljon kiinnostusta, sillä yleinen käsitys on, että tarjous menee läpi. Ahlströmin suvun sijoitusyhtiön, Ehrnroothin veljesten yhtiöiden sekä tarjoukseen sitoutuneiden työeläkevakuuttajien Ilmarisen ja Varman yhteenlaskettu omistusosuus on yli kolmannes Ahlstrom-Munksjöstä.

Ahlströmin suvun jäsenet ovat myös suoraan tai omien sijoitusyhtiöidensä kautta Ahlstrom-Munksjön merkittäviä omistajia. Julkisuudesta tuttuja sukuun kuuluvia suuromistajia ovat esimerkiksi nimeään kantavasta varainhoitoyhtiöstä tunnettu sijoittaja ja salkunhoitaja Peter Seligson sekä muusikko Samuel Huber. Voisi olettaa, että suvun jäsenet suhtautuvat suvun hankkeeseen positiivisesti.

Sijoitusrahastoista suuriin omistajiin kuuluu Nordea Nordic Small Cap, joka nosti omistustaan Ahlstrom-Munksjössä syyskuun aikana. Rahastot yleensä tarttuvat tarjottuun ostotarjoukseen, jollei näytä siltä, että tarjouskohteesta sukeutuisi kilpailu. Salkunhoitajat ymmärtävät, että jos ostotarjous kariutuu, yhtiön osakekurssi laskenee suunnilleen niille tasoille, jossa se oli ennen ostotarjouksen julkistamista.

Tarjolla neljänneksen preemio

Syyskuussa tehty 18,10 euron tarjoushinta ylitti 24 prosentilla Ahlstrom-Munksjön päätöskurssin juuri ennen ostotarjouksen julkistamista. Kahdentoista kuukauden vaihtopainotettuun keskikurssiin verrattuna preemiota on 41 prosenttia.

Ostotarjouksen julkistamisen myötä Ahlstrom-Munksjön osakekurssi ampaisi oitis 18 euron huitteille. Tämä kielii siitä, että markkinat olettavat ostotarjouksen toteutuvan ja että kilpailevaa tarjousta ei tulisi. Jälkimmäinen olisi sikälikin epätodennäköistä, että Ahlströmin suku voisi halutessaan estää kilpailevaa ostajaa saamasta Ahlstrom-Munksjöstä järkevää enemmistöä.

Ahlstrom-Munksjön omistajan kannalta kysymys kuuluukin lähinnä: myynkö pörssissä, hyväksynkö tarjouksen vai jäänkö odottamaan pakkolunastusta?

Pörssissä myyvä saa rahat tililleen saman tien ja luovutusvoitot vuoden 2020 verotukseen. Tarjouksen hyväksyjä taas säästää myynnistä aihetuvat kaupankäyntikulut. Mahdolliseen pakkolunastukseen menijän tärkein motiivi olisi luultavasti hankintameno-olettaman aikarajan täyttyminen vasta ensi vuoden aikana.

Jos osaketta on omistanut ennen luovutusta vähintään kymmenen vuoden ajan, verotuksessa voi halutessaan käyttää todellisen hankintahinnan sijaan 40 prosentin hankintameno-olettamaa. Tästä on hyötyä siinä tapauksessa, että, osakkeen luovutushinta on yli 2,5-kertainen ostohintaan verrattuna.

Helppous voittaa

Kuulun niihin, jotka merkitsivät Ahlstromia yhtiön listautuessa Helsingin pörssiin vuonna 2006. Olen ostanut osaketta aikoinaan myös pörssistä, ja vaikka nämä osakkeet olenkin myynyt, salkussa on Ahlstrom-Munksjötä.

Tämä on seurausta siitä, että vuonna 2013 osa Ahlstromista fuusioitui Munksjön kanssa ja Ahlstromin omistajat saivat vastikkeeksi Munksjön osakkeita. Samalla alkuperäisen osakkeen hankintameno jakautui Ahlstromin osakkeen ja Munksjön osakkeen kesken usean desimaalin tarkkuudella.

Vuonna 2016 Ahlstrom ja Munksjö yhdistyivät nykyiseksi Ahlstrom-Munksjöksi. Fuusio toteutettiin niin, että Ahlstromin omistajat saivat jokaista omistamaansa Ahlstromin osaketta kohden 0,9738 Munksjön osaketta. Pörssissä oleva ja sieltä luultavasti ensi vuonna poistuva Ahlstrom-Munksjö onkin vanha Munksjö.

Salkussani olevien Ahlstrom-Munksjön osakkeiden verotuksellisen hankintamenon selvittäminen vaatii kynää, paperia, taskulaskinta ja puoli levyä Fazerin Sinistä. Ehkä haluan lykätä laskutyötä mahdollisimman kauas eteenpäin ja osakkeiden pörssissä myymisen sijaan osallistua tarjoukseen. Mikäli Ahlstrom-Munksjön osakekurssi kipuaa lunastustarjoushintaa korkeammalle ja satun huomaamaan sen, myyn osakkeet pörssissä ja tartun laskukoneeseen jo ensi keväänä.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja. Hän omistaa mainituista yhtiöistä Ahlstrom-Munksjötä ja Altiaa.

Rahat, verot, työ & eläke, koti