veronmaksajat.fi

RAHAT

Venäjä ei säikäyttänyt ulkomaalaisia

Venäjä ei säikäyttänyt ulkomaalaisia
20.1.2015

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Ulkomaalaisien sijoittajien sanotaan usein olevan liikkeissään yltiöripeitä hätähousuja, jotka pakenevat reunamarkkinalta, jos jää alkaa vähänkin ritistä. Venäjän karhun ärjähtelyt viime vuonna eivät kuitenkaan ole saaneet ulkomaisia sijoittajia luikkimaan sankoin joukoin pakoon Helsingin pörssistä, eivät edes niistä yhtiöistä, joilla on merkittävää liiketoimintaa Venäjällä.

Tai sitten he ovat kadonneet jo aiemmin.

Suurista Venäjä-yhtiöistä ulkomaalaisomistus on viime vuoden aikana laskenut suhteessa eniten Sanomassa, jonka ulkomaalaisomistus putosi 12,7 prosentista 10,7 prosenttiin. Sanomalle Venäjä on yhä vähäpätöisemmäksi käyvä markkina. Median omistaminen Venäjällä ei ole herkkua, sillä maassa on ollut valmisteilla laki, joka rajaisi ulkomaalaisten mediayhtiöiden mahdollisuutta omistaa venäläisiä viestimiä.

Sanoman ulkomaalaisomistusta ei kuitenkaan heittele Venäjä. Itse asiassa Sanoman ulkomaalaisomistus nousi viime vuoden loppupuoliskolla, vaikka Moskovan pörssin syöksy alkoi (uudelleen) heinäkuun alussa.

Kaksinumeroisesti on pienentynyt myös rakennusyhtiö YIT:n ulkomaalaisomistus. YIT antoi lokakuussa Venäjästä johtuvan tulosvaroituksen, mutta yhtiön osakekurssi oli laskenut roimasti jo sitä ennen. YIT:n kurssi on puolittunut vuoden aikana.

Venäjä-yhtiöiden ulkomaalaisomistus ja sen muutos

Yhtiö 31.12.
2014
Muutos
1 v.
Muutos 
6 kk
Neste Oil 25,03 46 % 23 %
Fortum 32,34 24 % 8 %
Aspo 1,71 21 % 1 %
Tikkurila 42,60 18 % 0 %
Oriola-KD 13,87 7 % -4 %
Olvi 20,51  -4 % -1 %
SRV 1,45 -5 %  -4 %
Nokian
Renk.  
60,81 -5 % -2 %
Stockmann 6,51 -9 % -21 %
YIT  29,30 -13 %  -5 %
Sanoma 10,66 -16 %  8 %
Finnair   7,57  -41 % -44 %
Koko pörssin
ulkomaalais-
omistus
46,48  0 %   4 %

Lähde: Euroclear Finlandin tilastot 31.12.2013, 30.6.2014 ja 30.12.2014.                                                              

Stockmannissa kävi pienten lukujen kato

Stockmann ei kärsi Venäjän ruplan heikkenemisestä pelkästään siksi, että sen Venäjällä sijaitsevien tavaratalojen myynti laskee. Venäläisturistit ovat merkittävä asiakasryhmä myös monissa Suomen Stockmanneissa. Kun tähän lisää kaupan rakennemuutoksen kohti verkkoa, ei ihme, että Stockmann etsii uutta suuntaa.

Stockmannin ulkomaalaisomistus laski vuoden loppupuolella – alkuvuonna 2014 ulkomaalaisomistus itse asiassa kohosi. Stockmannin osakkeista vain pieni osa on ulkomaisten sijoittajien hallussa, joten muutosprosenttien suuruus selittyy pienten lukujen matematiikalla. Aspon ja SRV:n kohdalla muutosten tarkasteleminen ei ole edes mielekästä, sillä niiden kummankin ulkomaalaisomistus on vain alle kaksi prosenttia.

Nokian Renkaat on ollut Venäjä-yhtiöiden helmi. Viime vuonna sen ulkomaalaisomistus laski viisi prosenttia. Prosenttiyksikköinä tarkasteltuna muutos on kuitenkin jo näkyvä, noin 3,5. Taulukossa on tarkasteltu ulkomaalaisomistuksen suhteellisia muutoksia eli ulkomaalaisomistuksen muutos on suhteutettu vertailun alkuhetken ulkomaalaisomistukseen.

Valtionyhtiöt vedossa

Neste Oil ei ole Venäjä-yhtiö siinä mielessä, että sillä olisi merkittävää liiketoimintaa Venäjällä, mutta Venäjän politiikan vaikutukset tuntuvat öljynjalostajassa. Ensinnäkin öljyn maailmanmarkkinahinta vaikuttaa Nesteeseen, toiseksi tuloksen kannalta olennainen on Brent-öljylaadun ja venäläisen Uralin öljylaadun välinen hintaero.

Tästä huolimatta Neste Oil on kasvattanut ulkomaalaisomistustaan hurjasti, peräti 46 prosenttia vuoden aikana.

Kyse ei kuitenkaan ole Venäjästä, sanoo Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén. Itse asiassa juuri päin vastoin.

"Sijoittajat ovat alkaneet arvostaa biodieseliä", hän sanoo.

Pitkään biodiesel oli tappiollinen hanke, mutta Neste Oilin työ tuntuu tuottaneen tulosta. Neste Oil on öljy-yhtiöksi poikkeuksellisen seksikäs.

Neste Oilin entinen konsernikaveri Fortum on sekin viehättänyt ulkomaisia sijoittajia, vaikka se toimii Venäjällä poliittisesti erittäin herkällä energiatoimialalla.

"Fortumia on nostanut osingonmetsästys", Vilén selittää. "Fortum on Sammon tapaan melkein bondi. Jos sijoittaja tarvitsee takuutuottoa, Fortum tulee helposti mieleen."

Ulkomaalaisomistustaan ovat kasvattaneet myös Tikkurila ja Oriola-KD, joista jälkimmäinen ei enää ole Venäjä-yhtiö. Oriola-KD pani lapun luukulle ja otti tappiot kotiin.

"Oriola ei kuitenkaan joutunut myymään Venäjän liiketoimintojaan eurolla vaan sai niistä 56 miljoonaa. Se oli enemmän kuin mikä oli meidän arviomme bisneksen tasearvosta. Voi toki kysyä, onko kuusikymmentä miljoonaa hyvä hinta miljardin liikevaihdosta, mutta jos sillä ei saa tulosta..."

Myös Sanoman Venäjän-toimien arvoa Vilén pitää olemattomana.

"Sanoma voisi myydä ne symbolisella eurolla. Kurssia draivaavat ihan muut seikat."

Viikon trio: Kolmen vuoden kurssikiiturit

Helsingin pörssissä kolmen vuoden aikana parhaasta kurssinoususta ovat saaneet nautiskella ne, jotka ovat olleet Elektrobitin kyydissä: yhtiön kurssi on noussut yli seitsenkertaiseksi. Yli viisinkertaistunut on myös tietoturvayhtiö SSH Communications Securityn kurssi. Suurista yhtiöistä parhaassa kurssivedossa kolmen vuoden ajanjaksolla ovat olleet Neste Oil ja Huhtamäki, jotka kumpikin ovat nousseet noin 150 prosenttia. 

Yhtiö Kurssimuutos, 3 v.
Elektrobit +643 %
SSH Communicat. Security +478 %
Revenio Group +240 %

Lähde: Kauppalehti.fi, tilanne 19.1.2015 päätöskurssein.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

 

Rahat, verot, työ & eläke, koti