veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Sain pankilta lunastusvahvistuksen Venäjä-rahastosta – saanko vähentää tappioni?

Sain pankilta lunastusvahvistuksen Venäjä-rahastosta – saanko vähentää tappioni?
16.11.2022

Olen sijoittanut aikoinaan pankkini hallinnoimaan Venäjä-rahastoon ison summan rahaa. Nyt sain pankiltani tiedon lunastusvahvistuksesta, ja summa on vain murto-osa sijoittamastani rahamäärästä.

Voinko saada tappiostani vähennyksen verotuksessa, vai onko minun vain tyydyttävä lunastusvahvistuksen rahamäärään?

Verojuristi Maisa Katisko vastaa: 

Sinulle vahvistetaan rahastosi lunastuksesta verotukseesi luovutustappio.

Luovutustappio syntyy sinä vuonna, jonka aikana sitova kauppa tai muu luovutussopimus on tehty.

Luovutustappion määrä selviää, kun vähennät saamastasi lunastushinnasta rahastoon sijoittamasi rahamäärän ja mahdolliset muut rahaston hankkimiseen tai luovuttamiseen liittyvät kulut. Niin sanottuja hankintameno-olettamia (20/40) käytettäessä ei voi koskaan syntyä luovutustappiota.

Voit selvittää luovutustappion Verohallinnolle Omaverossa tai verolomakkeella 9A, kun veroilmoituksia annetaan ensi keväänä verovuodelta 2022.

Luovutustappio vähennetään tulonhankkimiskuluilla vähennetyistä kaikista pääomatuloistasi poikkeuksena lähdeverotettu korkotulo. Pääomatulona verotetaan tulo, jota varallisuus on kerryttänyt. Luovutustappiot vähennetään ensisijaisesti verovuoden luovutusvoitoista. 

Jos sinulla ei ole riittävästi pääomatuloja, luovutustappio siirtyy automaattisesti vähennettäväksi seuraavalle 5 vuodelle sitä mukaa kun pääomatuloja syntyy.

Pienet tappiot eivät ole vähennyskelpoisia. Jos verovuoden aikana myydyn omaisuuden hankintamenot ovat olleet yhteensä enintään 1 000 euroa ja myyntihinnat myös yhteensä enintään 1 000 euroa ja myynneistä tulee tappiota, tappiota ei voi vähentää. 

Viimeksi mainittuun sääntöön liittyen huomioon ei kuitenkaan oteta luovutushintoja tai hankintamenoja sellaisen omaisuuden luovutuksista, joka on säädetty erikseen verovapaaksi. Tällainen luovutus on esimerkiksi oman vakituisen asunnon verovapaa luovutus.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti