veronmaksajat.fi

RAHAT

Vakuutus: hyvä vai huono sijoitus?

Vakuutus: hyvä vai huono sijoitus?
21.7.2015

Sijoitusvakuutusten myynti käy vilkkaana, mutta vakuutukset sijoitusmuotona jakavat ammattilaisten mielipiteet. 

Sijoitusvakuutusten myynnissä tuodaan yleensä esiin vakuutusten veroetuja, mutta paljonko edut lopulta painavat? Minkälainen sijoittaja niistä hyötyy ja missä tilanteessa? Saako sijoittaja vastinetta vakuutuksesta koituville kuluille?

Sijoitusvakuutuksista ja niiden verotuksesta voit lukea Taloustaidon numerosta 6/2015 (ilm. 10.6.). Tässä kahden ammattilaisen näkemykset vakuutuksista: 

OP Varallisuudenhoidon asiantuntijapäällikkö Joakim Reinius pitää sijoitusvakuutusta erittäin hyvänä tuotteena aktiiviselle, pitkäaikaiselle sijoittajalle, joka haluaa sijoittaa rahastoihin.OP Varallisuudenhoidon asiantuntijapäällikkö Joakim Reinius pitää sijoitusvakuutusta erittäin hyvänä tuotteena aktiiviselle, pitkäaikaiselle sijoittajalle, joka haluaa sijoittaa rahastoihin. ”Kun sijoitusten vaihdosta ei mene veroja, tuotot jäävät vakuutukseen uudelleen sijoitettavaksi.”

Jos sijoituskohteita ei vaihtele, tästä veroedusta ei ole hyötyä. Miten paljon vakuutussijoittajissa mahtaa olla aktiivisia vaihtajia, miten paljon passiivisia?

”Kumpaakin sijoittajatyyppiä löytyy. Esimerkiksi kahden viime vuoden aikana noin puoleen vakuutuksista on tehty rahastovaihtoja. Tosin tarkka jako aktiivisiin ja passiivisiin on hankalaa, koska aktiivisuuden taso ja vaihtojen ajoitus vaihtelevat huomattavasti.”

Millaisessa tilanteessa sitten kannattaisi vaihdella rahastoja?

”Se riippuu sijoittajasta itsestään. Jos hänellä on oma näkemys siitä, mikä markkina voisi milloinkin tuottaa parhaiten, vakuutus antaa mahdollisuuden liikkua. Lisäksi vakuutus tarjoaa mahdollisuuden joustavasti muuttaa salkun riskitasoa. Huolimatta siitä, että yleinen keskustelu on aktiivista kaupankäyntiä vastaan, on paljon aktiivisia rahastosijoittajia, jotka käyvät vilkkaasti kauppaa rahastoilla. Tarjolla täytyy olla vaihtoehtoja erilaisille sijoittajille.”

”Lisäksi osa sijoittajista, jotka eivät aktiivisesti vaihtele sijoituskohteitaan, arvostaa kuitenkin vakuutuksen tarjoamaa vaihtamisen mahdollisuutta.”

Kenelle et suosittelisi sijoitusvakuutusta?

”Jos olet sijoittajana hyvin passiivinen, kannattaa miettiä sijoittamista suoraan rahastoon. Ja aina kannattaa tietysti punnita vakuutuksen kuluja suhteessa sen hyötyihin.”

Osake- ja rahastovälittäjä Nordnetin talousasiantuntija, kokenut sijoitusammattilainen Martin Paasi ei pidä sijoitusvakuutuksesta sijoituskohteena.Osake- ja rahastovälittäjä Nordnetin talousasiantuntija, kokenut sijoitusammattilainen Martin Paasi ei pidä sijoitusvakuutuksesta sijoituskohteena. Hänestä vakuutuksen kulut ovat ongelma eivätkä veroedut käytännössä hyödytä sijoittajaa, ellei tähtäimessä ole perintöverosuunnittelu.

Esimerkiksi sillä, että vakuutuksen sisällä voi vaihtaa sijoituskohteita verotta, on hänestä ennemmin kielteinen kuin myönteinen vaikutus. Se saattaa jopa houkutella aktiiviseen kaupankäyntiin.

”Sijoitukset pitäisi aina tehdä pitkäjänteisesti. Aktiivinen salkunhoito ja kaupankäynti ei tuota sijoittajalle lisäarvoa, siitä on vaikka kuinka paljon näyttöä ja akateemista tutkimusta.”

”Esimerkiksi aktiivisen salkunhoidon rahastot tyypillisesti jäävät pitkällä aikavälillä markkinoiden keskimääräisestä tuotosta kulujensa verran.”

Mutta entä jos vain harvakseltaan vaihtaisin vakuutuksen sisällä rahastoja suhdanteiden ja markkinatilanteen isoissa muutoksissa? Eikö verottomuus hyödytä silloin?

”Vaihdon pääsee kyllä tekemään verotta, mutta miten paljon olet ehtinyt jo siihen mennessä ottaa takkiin vakuutuksen kuluista? Kun sijoitusaika on pitkä, pienenkin lisäkulun vaikutus kasvaa todella suureksi.”

Ulla Simola

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti