veronmaksajat.fi

RAHAT

Sporttia salkkuun?

Sporttia salkkuun?
11.2.2015

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Parhaillaan Invesdorissa käynnissä oleva Vaasan Sportin osakeanti on paras näkemäni joukkorahoitushanke. Ei siksi, että haistaisin Sportissa hyytävän houkuttelevan sijoituskohteen, jolla kymmenkertaistaisin rahani puolessa vuodessa, vaan siksi, että Sportin hallitus ja johto ovat ymmärtäneet urheiluseurasijoittamisen idean ja hyödyntävät oivallustaan täysipainoisesti jääkiekkoseuran annissa.

"Sijoittaminen urheiluliiketoimintaa harrastavaan seuraan voidaan hyvin rinnastaa hyväntekeväisyyteen, eikä siitä yleensä ole odotettavissa taloudellista tuottoa sijoituksille. Omistajat lähtevätkin pääsääntöisesti mukaan sijoittamaan muista motiiveista johtuen, kuin taloudellisen voiton tavoittelusta", Vaasan Sport kirjoittaa Invesdorin sivuilla olevan sijoituskohde-esittelynsä Riskit-kohdassa.

Tämä on totisesti oivallettu. Osakkaat saavat kymmenen prosentin alennuksen fanituotteista, etuosto-oikeuden kausikortteihin ja oman jonon hallilla. Sportin osakkuudesta tulee statuskysymys niin kuin lentoyhtiön kultareunakortista. Kymmenellä osakkeella eli 1200 euron panostuksella saa kevytuntuvatakin, joka päällä kelpaa patsastella ottelun alla omistajajonossa.

Rahat tulevat faneilta

Paradoksaalisesti juuri osakkuuden faniaspektin korostaminen tekee Vaasan Sportista myös taloudellisesti kiinnostavamman sijoituskohteen kuin vaikkapa samaan aikaan Invesdorissa rahaa keräävästä HIFK:n jalkapallojoukkueesta.

Urheiluseuran bisneksen kannalta faneista huolehtiminen on aivan ydintä. Ehdoton valtaosa seurayhtiön tuloksesta tulee faneilta, joko suoraan tai välillisesti mainostajille (ja SM-liigan kautta liigan televisioivalle Neloselle) myytyjen fanikontaktien kautta. Vaasan Sportin kuluvan vuoden budjetissa pääsylipputulot on arvioitu 1,7 miljoonaksi, mainosmyynnin tuotot 1,3 miljoonaksi ja liigan mediasopimustuotot 700 000 euroksi. Fanituotteista irtoaa reilu satatonnia ja ravintolatoiminnoista arviolta 800 000 euroa. Huomionarvoista on, että Sport tosiaan pyörittää kotihallinsa ravintolatoimintaa.

Kulueristä suurimman siivun lohkaisevat luonnollisesti pelaajien palkat, jotka kuluvalla kaudella arvioidaan sivukuluineen 1,8 miljoonaksi euroksi. Sillä Sport on liigaseurojen häntäpäätä. Kauden aluksi Ilta-Sanomat selvitti liigaseurojen pelaajabudjetit. Kallein miehistö on liigaa johtavalla Kärpillä (3,2 miljoonaa), toiseksi kallein tällä hetkellä kolmospakalla olevalla HIFK:lla (3,0 miljoonaa).

Tulevien vuosien budjettiarvioissa pelaajabudjetin on kaavailtu nousevan niin, että kaudella 2018–2019 pelaajien palkkoihin olisi vara käyttää jo 3,0 miljoonaa. Toisaalta onpa Sport oman road mapinsa mukaan tuon kauden lopussa Suomen mestari. Tällä ja ensi kaudella tavoitteena on pääsy play offeihin. Tällä hetkellä tavoite tuntuu kaukaiselta: Sport on liigan toiseksi viimeinen.

Sadantonnin vuositulos

Tulevien vuosien budjettikaavailuissa Vaasan Sport tekee 100 000–200 000 euron tulosta ennen satunnaisia eriä. Jos satunnaiseriä ei ole, normaalilla verokannalla nettotulokseksi tulisi reippaat satatuhatta euroa per kausi eli tilivuosi.

Sportilla on ennen antia 9176 osaketta. Annissa haetaan enintään 300 000 euroa uutta pääomaa. 120 euron osakehinnalla se vaatii 2500 uuden osakkeen liikkellelaskemista. Näin osakemäärä nousisi 11 676 kappaleeseen ja markkina-arvo antihinnalla 1,4 miljoonaan euroon.

10–15:n haarukkaan osuva p/e-luku ei kuulosta pahalta, kun kyse on kuitenkin lähinnä kannatusluontoisesta sijoituksesta.

Vaasan Sportin Invesdorin sivuilla antamat taloustiedot eivät kuitenkaan vastaa lähellekään sitä täsmällisyyttä ja ajantasaisuutta, joka pörssiin listautuvilta yrityksiltä vaaditaan. Eräästä liitteestä käy ilmi, että viime keväänä Vaasan Sport on laskenut liikkeelle 1,8 miljoonan euron suuruisen joukkovelkakirjalainan liigalisenssin rahoittamiseen ja oman pääoman vahvistamiseen. Sen enempää en löytänyt tietoa vvk:sta, jonka arvo on selvästi yhtiön markkina-arvoa suurempi.

Vaasan Sportin anti on auki maaliskuun loppuun.

Innostavampi kuin HIFK

Parhaillaan Invesdorissa on käynnissä myös jalkapallon Veikkausliigaan nousevan HIFK Fotboll AB:n anti. Joulukuun puolivälissä alkaneessa ja helmikuun puoliväliin kestävässä osakeannissa tarjolla on 1317–2109 osaketta 189,70 euron kappalehintaan. Parhaimmillaan yhtiö kerää 400 000 euroa ennen annin järjestämisen kuluja. Jos kaikki osakkeet merkitään, antihinnalla HIFK Fotbollin markkina-arvoksi tulee reippaat 2,6 miljoonaa euroa.

Hinta on kova verrattuna Vaasan Sportiin mutta myös siihen, että tilivuoden 2013 liikevaihto oli 30 000 euroa ja tulos nollalla. Vuoden 2014 liikevaihdon HIFK Fotboll arvioi markkinointimateriaalissaan 210 000 euroksi ja tuloksen 60 000 euroa tappiolliseksi. Yhtiön hinta olisi siis yli kaksitoista kertaa viime vuoden liikevaihto.

Tätä kirjoitettaessa HIFK Fotballin antia on merkitty 150 000 eurolla, kun yhtiön tavoite on kerätä vähintään 250 000 euroa. Erittäin kovaa loppukiriä ja ennen muuta muiden myyntikanavien tukea tarvitaan.

Viikon trio: Arvo Markan painavimmat

Tammikuun aikana arvo-osakerahastot olivat Suomessa hyvässä vedossa. Suomi-rahastoista parhaan kuukausituoton, hurjat 11,2 prosenttia, saavutti Arvo Finland Value -rahasto. Dansken rahastojen tapaan rahasto palvelee osuudenomistajiaan julkaisemalla nettisivuillaan vähintään kuukauden vanhoja omistustietoja.

Reaaliaikaisempaan raportointiin kykenee toiseksi parhaan kuukausituoton, 10,6 prosenttia, nakuttanut Taaleritehdas Arvo Markka Osake, jonka salkunhoitaja Mika Heikkilä on entinen Arvo Finland Value -luotsi. Tammikuun lopussa Arvo Markka Osakkeen kolme suurinta sijoitusta olivat seuraavat.

Osake Paino
Nordea  8,8 %
Outokumpu 8,4 %
Cargotec 6,3 %

Lähde: Taaleritehdas Arvo Markan kuukausikatsaus

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Voit tavata Karo Hämäläisen myös Vero2015-tapahtumassa 11.-12.3. 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti