veronmaksajat.fi

RAHAT

Muutos on mahdollisuus

16.9.2015

Toimittaja Karo Hämäläisen Karon pörssiviikko ilmestyy Taloustaidossa aina keskiviikkoisin.

KARON PÖRSSI "Until yesterday weather was fine", taksikuski sanoi kaartaessaan Edinburghin lentokentältä kohti kaupunkia ja sitä hallitsevaa Harry Potter -linnaa.

Olin tullut Standard Life Investmentsin seminaariin ja tiesin Skotlannin säiden luonteen. Niiden vaihtelevuus saa pörssin vuoristoradan tuntumaan karuselliajelulta.

Ensisijaisesti olin kiinnostunut tulevien päivien säästä, en siitä, millaisissa oloissa taksikuski oli saanut kääntää rattia edellisinä päivinä.

Tietenkin taksikuski sen ymmärsi, vaikka puhuikin eilisestä. Jos kommunikointihaluinen kanssaihminen vastaa säätilaa koskevaan kysymykseen, että eiliseen saakka sää oli mainio, vastaus pitää sisällään arvion todennäköisestä tulevasta kehityksestä: "...mutta tästä päivästä alkaen on epävakaista".

Keskustelu taksikuskin kanssa palasi mieleeni, kun sijoitusseminaarin lopuksi kolmiovoileipien äärellä vaihdoin muutaman sanan Standard Life Investmentsin maineikkaan päästrategin Andrew Milliganin kanssa.

Aloitimme puhumalla takana olevasta pian seitsemän vuoden ikäisestä pörssinousun jaksosta.

Tarkoittaako se, että nousut on nähty, samoin kuin auringonpaisteet Skotlannissa?

Milligan pyöritteli kättään epävarmuutta kuvaten.                         

Kehittyvien markkinoiden aiheuttama hermostuneisuus saattaa kestää... Osakkeita saanee vielä halvemmalla...

Ei taida olla kiirettä sännätä markkinoille.

Uusi uhka: Brasilia

Kiinan myllerryksistä ja niiden vaikutuksista maailmantalouteen ja osakemarkkinoihin on puhuttu paljon, mutta Standard Life Investmentsinn seminaarissa Kiinan uhan rinnalle nousi Brasilia, jonka talous sai yhtiön pääekonomistilta Jeremy Lawsonilta tylyn tuomion. Sopivasti samaan aikaan S&P-luottoluokitusyhtiö pudotti Brasilian valtionlainat roskaluokkaan ja valtion öljy-yhtiön Petrobrasin korruptioskandaali pyöri uutisotsikoissa.

SLI:n kehittyvien markkinoiden riskilämpötilakartassa sambamaan kokonaisriski on 23 valtion joukossa toiseksi suurin. Riskipitoisempi on vain Venezuela.

Entä jos ongelmissa oleva Brasilia tartuttaa koko Latinalaisen Amerikan?

Se tuntuu vakavalta ja perustellulta kysymykseltä. Myönteistä eli maailmantalouden kannalta kielteistä vastausta tuskin on vielä täysin hinnoiteltu kursseihin.

Uudeksi yhtiöksi

Standard Life Investments on osakepoimintatalo. Indeksien seuraamisen sijaan osakesalkut muodostetaan omapäisesti. Lähestymistapa on alhaalta ylös eli yksittäisistä yhtiöistä kohti kokonaissalkkua.

"Vaikka Brasilian talous on vaikeuksissa, osa yhtiöistä menestyy", SLI:llä kehittyvien markkinoiden osakkeista vastaava Alistair Way muistuttaa.

Tietenkin se on mainospuhetta ja voi kuulostaa epätoivoiseltakin, mutta ilman muuta tokaisu pitää paikkansa.

Edelleen SLI:n ideaa on keskittyä maailmassa ja yrityksissä tapahtuviin muutoksiin.

"Markkinat hinnoittelevat fundamentit tehottomasti, kun yhtiö käy läpi muutosta", SLI:n osakesijoituksista kansainvälisesti vastaava Mikhail Zverev vakuuttaa.

Sekin väite tuntuu uskottavalta. Käänteen äärellä olevista yhtiöistä irtoavat mojovimmat nousut. Kun yhtiö muuttuu toisenlaiseksi tai sen markkinassa tapahtuu merkittäviä muutoksia, syntyy osakemarkkinoiden menestystarinoita. Sellaisten yhtiöiden joukosta löytyvät osakesijoittajien himoavat tenbäggerit, kymmenkertaistujat.

Muutokset myös voivat syöstä yhtiön romahduskierteeseen.

Me suomalaiset tiedämme tämän hyvin. Ei tarvita kuin yksi viisikirjaiminen sana, joka muistuttaa molemmista: Nokia.

Uhkista mahdollisuuksiksi

Sijoittajan elämä tuntuu olevan uhkia täynnä.                        

Jos kuluttajat ryhtyvät laajamittaisesti syömään nykyistä terveellisemmin, moni suuri elintarvikeyhtiö voi joutua vaikeuksiin. Miten on vaikkapa Raision välipalojen laita? Kiinalaiset yhtiöt kehittävät tai varastavat länsimaista teknologiaa – kuinka käy länsimaisten valmistajien kuten suomalaisten konepajojen? Vähittäiskaupan yhtiöt kärsivät, kun kuluttajat tekevät ostoksensa netissä. Sen ovat saaneet huomata vaikkapa Stockmannin osakkeenomistajat.

Kaikki ne ovat todellisia uhkia, eivätkä uhat siihen lopu.

Standard Life Investmentsin Mikhail Zverevin korviin ne kuitenkin kuulostavat mahdollisuuksilta: vaikka jotkin yhtiöt kärsivät maailman muuttumisesta, jotkin toiset hyötyvät.

Kun etsii trendimuutoksista hyötyviä yhtiöitä, salkkuun tulee menestystä ja kurssinousua. Niin voisi ainakin kuvitella.

Kolmen käänteen voittajakandidaatit

"Tiedämme, että optimaaliseen ravintoon kuuluu paljon proteiineja. Proteiinipatukat ja -juomat ovat tulleet jo supermarketteihin. Käykö niille samoin kuin (erätuotevalmistajalle) North Facelle: muutkin kuin alan erityisharrastajat alkavat käyttää niitä?" Zverev kysyy.

Jos näin käy, Glanbia saattaa kuulua voittajiin. Lontoon pörssiin listattu yhtiö on alallaan markkinajohtaja 12 prosentin osuudellaan maailmanmarkkinoista. Liikevaihtoa kertyi viime vuonna noin 750 miljoonaa euroa, mikä oli 13,5 prosenttia edellisvuotista enemmän. Osa kasvusta tosin oli epäorgaanista.                         

Entä kiinalainen tuotekehitys?                          

"Kiinalaiset haluavat rakentaa oman toyotansa", Zverev uskoo ja mainitsee kandidaatiksi Geelyn.

Geely-perheen autoja näkyy paljon Suomenkin maanteillä ja parkkihalleissa. Niissä tosin ei lue Geelyn nimeä vaan niiden rattiin on painettu Volvon logo. Kiinalaisyhtiö osti Volvon henkilöautot viisi vuotta sitten.

Kuluttajien siirtyminen nettiostosten pariin kurittaa perinteistä vähittäiskauppaa mutta tarjoaa mahdollisuuden esimerkiksi data-analytiikkaa kehittäville yhtiöille. Zverev nostaa esiin esimerkiksi kanta-asiakasohjelmia kehittävän Alliance Data Systemsin.

Muuttuu – mutta milloin?

Muutosyhtiön metsästäminen on ehkä osakesijoitusharrastuksen hauskin ja innostavin osa. Kun löytää yhtiön, jolla on suuret mahdollisuudet suhteessa hintaan ja riskiin ja jota muut eivät ole vielä oivaltaneet, osakepoimija ei ole pysyä housuissaan.

Valitettavasti itse olen huomannut olevani huono muutosyhtiön metsästyksessä. Liiketoiminnan kääntymiseen tuntuu kuluvan aina enemmän aikaa kuin olen aavistanut. Liian aikaisin käänneyhtiöön tarttuva tarttuu putoavaan puukkoon, joka ennättää viiltää sormet verille ennen kääntymistään.

Toiseksi minulta puuttuu rohkeutta ja uskoa suomalaisyhtiöiden mahdollisuuksiin kansainvälisessä kilpailussa. Omakohtaisesti olen pelkuruudellani hassannut ainakin Revenion (Icare) ja Bittiumin (Automotive-liiketoiminta) nousurallit.

Ja milloin Elecster viimein valloittaa Kiinan maitomarkkinat?

Viikon trio: Vuosikymmenen parhaat Suomi-rahastot

Kymmenen vuoden ajanjaksolla tuottoisin Suomeen sijoittava osakerahasto on ollut Evli Suomi Pienyhtiöt. Rahaston salkkua hoitaa Janne Kujala, joka siirtyi rahastoineen Evliin Carnegielta, jonka varainhoito- ja rahastotoiminnot Evli osti finanssikriisin jälkilämmöillä.

Vähintään kymmenen vuotta toimineiden Suomi-osakerahastojen keskiarvovuosituotto on 6,7 prosenttia, kun samaan aikaan Helsingin pörssin cap-tuottoindeksi on noussut keskimäärin 7,3 prosenttia vuodessa. Rahastot ovat hävinneet indeksille vähemmän kuin hallinnointipalkkioidensa verran, eli salkunhoitajat ovat onnistuneet indeksiä paremmin. Tämä tosin koskee vain niitä rahastoja, jotka ovat yhä pystyssä; tyypillisesti kehnosti menestyvät rahastot lakkautetaan tai sulautetaan paremman tuottohistorian rahastoihin.

Rahasto Keskimääräinen
vuosinousu, 10 v. 
Evli Suomi
Pienyhtiöt
 9,3 %
Fondita Equity
Spice

8,4 %

Danske Invest
Suomi Yhteisöosake                 
 8,3 %

Lähde: Rahastoraportti, syyskuu 2015.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti