veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Vuokra-autolla lomalle – tutki tarkasti vakuutukset

Vuokra-autolla lomalle – tutki tarkasti vakuutukset
29.5.2023

Auton vuokraamalla voit päästä reissulla upeisiin paikkoihin. Vuokraaminen onnistuu ulkomailla ilman kommelluksia, kun muistaa muutaman perusasian. Tärkeintä on varmistaa riittävä vakuutusturva haavereiden varalta.

Monessa matkailijoiden suosimassa ulkomaankohteessa voi liikkua mainiosti julkisilla kulkuneuvoilla, mutta maaseudun ja pikkukaupunkien kiertelyssä vuokra-auto on usein lyömätön vaihtoehto.

Mitä perusasioita autoa vuokratessa kannattaa muistaa etenkin, jos edellisestä vuokraamisesta on kulunut aikaa?

"Tarkistuslistalla voi ensimmäiseksi lähteä liikkeelle korteista", Autoliiton matkailupäällikkö Susanna Suokonautio-Hynninen aloittaa.

EU-maissa ja monessa muussakin Euroopan maassa pärjää suomalaisella ajokortilla, mutta muualla kansainvälinen ajokortti voi olla suositeltava tai jopa pakollinen. Asian voi tarkistaa autovuokraamosta tai Autoliitosta, jonka kautta kansainvälistä ajokorttia haetaan.

Ajokortin ohella autovuokraamon tiskillä on näytettävä voimassa oleva passi tai henkilökortti. Se on yleinen käytäntö myös EU-maissa. 

Luottokortti tai jopa kaksi

Ilman luottokorttia autoa on vaikea vuokrata. Kortin tulee olla kuljettajan nimissä ja mukana autoa noudettaessa.

Autovuokraamo ottaa kortilta vuokrauksen alkaessa katevarauksen. Se puretaan vuokrauksen päätyttyä, kun auto on palautettu tankki täynnä ja vahingoittumattomana.

"Luottokortissa on hyvä tarkistaa autonvuokraajan edellyttämä luottoraja. Kalliimmissa ajoneuvoissa luottoraja ei välttämättä riitä, vaan vuokraukseen tarvitaan kaksi korttia."

Myös debit-kortti saattaa käydä. Maksukäytännön voi kuitenkin varmistaa vielä autovuokraamon asiakaspalvelusta. Esimerkiksi Visa- ja Master Card -kortit käyvät yleensä kaikissa paikoissa, American Express harvemmissa. 

Omavastuu voi nousta tuhansiin 

Auton vuokraaja laittaa puumerkkinsä sopimukseen, jonka pienellä printattuihin kohtiinkin on syytä perehtyä. Keskeinen asia on olla selvillä vakuutusturvasta mahdollisten vahinkojen varalta.

Auton vuokraan sisältyy yleensä pakollinen kolari-, varkaus- ja vastuuvakuutus, joka korvaa sattuneet vahingot tiettyyn rajaan asti. Tämä luonnollisesti edellyttää, että vuokraaja ei ole rikkonut sopimusehtoja esimerkiksi ajamalla ylinopeutta tai alkoholin vaikutuksen alaisena.

Vuokra-auton mukana tulevassa perusvakuutuksessa vuokraajalta peritään vahingon sattuessa omavastuu, joka autovuokraamon ja autotyypin mukaan voi olla muutamia satasia tai jopa tuhansia euroja.

"Omavastuun suuruus löytyy aina vuokrausehdoista. Ne tulee lukea ja kuitata hyväksytyiksi varauksen yhteydessä", Avis- ja Budget-autovuokraamoja Suomessa edustava markkinointikoordinaattori Tuulia Taipale sanoo. 

Tutki tarkasti vakuutukset

Perusvakuutuksen täydentämiseksi autovuokraamot tarjoavat erilaisia lisävakuutuksia ja lisäturvia, joilla voi laajentaa vakuutuksen kattavuutta ja pienentää omavastuun määrää tai poistaa se kokonaan.

Itselleen sopivimman turvan ottaminen saattaa tuottaa päänvaivaa, sillä vakuutuksissa on eroja autovuokraamoiden välillä. Lisäksi vakuutussopimukset vilisevät erilaisia kirjainyhdistelmiä, joista tärkeimmät on hyvä tuntea.

Yleisimpiin kuuluva CDW (Collision Damage Waiver) on vakuutus, joka pienentää tai poistaa omavastuun kolaritapauksessa. Se ei kuitenkaan yleensä korvaa esimerkiksi renkaan tai tuulilasin rikkoutumista.

LDW (Loss Damage Waiver) taas kattaa kolarivahinkojen lisäksi myös ilkivallasta tai varkaudesta syntyneet vahingot.

SCDW (Super CDW) on puolestaan vuokra-auton vaurioitumisen varalta paras mahdollinen turva. Sen valitsemalla omavastuun saa erittäin pieneksi tai sitä ei jää lainkaan.

"Autovuokraamon tarjoamiin vakuutuksiin kannattaa tutustua kaikessa rauhassa jo Suomessa autoa varatessa. Epäselvistä asioista ennättää silloin kysyä lisätietoa vaikkapa sähköpostilla", Suokonautio-Hynninen vinkkaa.

Hän suosittelee perehtymään vakuutusehtoihin siitäkin syystä, että vakuutuksen kattavuudessa voi olla rajoituksia. Se voi olla voimassa vain maassa, josta auto on vuokrattu. Koukkaus naapurimaahan saattaa vaatia erillisen vakuutuksen.

"Yhdysvalloissa kuulin tapauksesta, jossa autonvuokraaja oli huomannut sopimuksesta, että vakuutus on voimassa vain päällystetyillä teillä, ei maaseudun sorateillä." 

Omavastuu pois lisämaksulla

Suokonautio-Hynnisen mielestä huolettomin vaihtoehto on ottaa lisävakuutus, joka laskee omavastuun nollaan.

"Silloin ei tarvitse jännittää, että autolle sattuu jotakin. Vahingon voi aiheuttaa joku muukin vaikkapa naarmuttamalla kylkeä tai ajamalla perään."

Joissakin maissa omavastuun nollaaminen saattaa lisätä huomattavasti kokonaislaskua, kun taas toisissa kohteissa mielenrauhan saa kohtuullisella kustannuksella.

Esimerkiksi Avisilla Pariisin Charles de Gaullen lentokentältä vuokrattu Peugeot 2008:n tai vastaavan kokoisen perusauton omavastuu kolari- ja varkaustilanteissa on 2 300 euroa, mutta maksamalla 15 euroa päivää kohden ylimääräistä omavastuu putoaa nollaan.

"Kannattaa myös huomata, että isommissa autoluokissa omavastuun määrää ei välttämättä voi nollata kokonaan. Sitä voi kuitenkin pienentää", Tuulia Taipale sanoo.

Suokonautio-Hynninen muistuttaa, että vakuutusturvassa ei kannata kuitenkaan maksaa turhasta.

"Autovuokraamo voi esimerkiksi tarjota ylimääräistä vakuutusta matkatavaroille, jotka tulevat kuitenkin katetuksi jo omassa matkatavaravakuutuksessa."

Lisävakuutukset voi ostaa auton varauksen yhteydessä tai vasta autovuokraamon tiskillä. Ennen sopimuksen allekirjoitusta on vielä hyvä tarkistaa vakuutuksista perittävä summa.

"Olen törmännyt tapauksiin, joissa matkustaja on varannut auton ja maksanut omavastuun nollaamisesta lentolipun ostamisen yhteydessä. Auton noutamisen yhteydessä omavastuun poistamisesta on kuitenkin yritetty periä maksu vielä toiseenkin kertaan."

Autovuokraamon vakuutusten sijaan vuokra-auton voi vakuuttaa erillisellä vakuutuksella, jollaisia esimerkiksi jotkut luottokorttien myöntäjät tarjoavat. Se voi tulla edullisemmaksi, jos autoja vuokraa usein.

Erillisen autovuokravakuutuksen kääntöpuoli kuitenkin on, että vahingon sattuessa asiakas joutuu ensin maksamaan autovuokraamolle kulut ja hakemaan sitten korvauksen vakuutuksen antajalta. Tämä vaatii vaivannäköä ja vie aikaa. 

Varhainen varaaja voittaa

Korona-ajan hellitettyä suosituimmat matkakohteet pullistelevat taas turisteja, mikä vaikuttaa vuokra-autojen saatavuuteen.

Mitä aiemmin tekee varauksen, sitä varmemmin saa haluamansa kulkupelin. Myös hinta on todennäköisemmin halvempi kuin lähellä reissua tehty varaus.

Lentoyhtiöiden ja hotellien tavoin ainakin isoilla autovuokraamoilla on käytössään niin sanottu dynaaminen hinnoittelu, joka elää päivittäin kysynnän ja tarjonnan mukaan. Se tarkoittaa, että lomakausina hinnat yleensä nousevat.

Helpointa vuokraaminen on suurten kansainvälisten autovuokraamojen suomenkielisiltä varaussivuilta, joista kunkin maan ja toimipisteen vuokraehdot ja vakuutukset saa selville varsin vaivattomasti.

Toisaalta kaikista matkakohteista löytyy myös paikallisia autovuokraamoita, joiden hinnat voivat olla edullisemmat. Myös niistä auton varaaminen onnistuu usein netissä.

Sitäkin kannattaa miettiä, mistä maasta auto on edullisinta vuokrata, jos matkareitille osuu useampi valtio. Esimerkiksi autoretki Alpeilla saattaa tulla huomattavasti halvemmaksi, jos auton vuokraa Sveitsin tai Itävallan sijaan Saksan puolelta, vaikkapa Münchenin lentokentältä.

Mitä viikon autonvuokra maksaa?

Ohessa suuntaa antavia esimerkkejä autonvuokran hinnoista viikon (24.7.–31.7.) lomamatkalla kolmessa Euroopan kohteessa. Hintahaku on tehty 16.3. Kustakin kohteesta on mukana pieni ja keskikokoinen auto. Hinnat sisältävät rajoittamattomat kilometrit.

Malagan lentokenttä, Hetrz
  Seat Leon
tai vastaava
manuaali-
vaihteisto
Volvo XC40
tai vastaava
(automaatti-
vaihteisto
Maksu varauksen
yhteydessä
474 e
67,69 e/päivä
632 e
90,30 e/päivä
Maksu
noudettaessa
545 e
77,84 e /päivä
727 e
103,84 e/päivä
Omavastuu kolari- ja
varkaustapauksissa
1 200 e 1 400 e
Omavastuun nollaus 238 e 210 e
Milanon lentokenttä, Europcar
  Fiat Panda
tai vastaava
(manuaali)
Skoda Kamiq
tai vastaava
(automaatti)
Maksu varauksen
yhteydessä
643 e
91,83 e /päivä
823 e
117,53 e/päivä
Maksu
noudettaessa
710 e
101,49 e/päivä
910 e
129,93 e/päivä
Omavastuu kolari- ja
varkaustapauksissa
1 710 e 2 700 e
Omavastuun nollaus 210 e 231 e
Münchenin lentokenttä, Avis
  Volkawagen Polo tai
vastaava manuaali
Volkswagen Golf
automaatti
Maksu varauksen
yhteydessä
386 e
55,15 e/päivä
497 e
70,95 e/päivä
Maksu
noudettaessa
426 e
60,81 e/päivä
545 e
77,91 e/päivä
Omavastuu kolari- ja
varkaustapauksissa
1 050 e 1 050 e
Omavastuun nollaus 174 e 174 e

Pieni vuokraamo usein halvempi

Asiakaskokemuksia autovuokraamoista voi käydä lukemassa netissä esimerkiksi Tripadvisorin tai Google Mapsin sivuilta.

Pienten vuokraamojen palvelun tasossa voi olla suurta vaihtelua. Toisaalta sitä voi olla myös kansainvälisten merkkivuokraamojen palveluissa, sillä niitä edustavat paikalliset yritykset.

Lentolippujen ja hotellien tavoin autonvuokrauksessakin on netissä hintavertailusivustoja, joista voi hakea parasta hintaa. Sellainen on esimerkiksi Rentalcars.com.

Ja ainahan auton voi vuokrata vasta paikan päällä. Esimerkiksi Kanarian saarilla saattaa saada auton edullisesti päiväksi tai kahdeksi majapaikan lähellä olevasta yhden miehen tai naisen autovuokraamosta, jolla ei ole välttämättä edes nettisivuja.

Autonvuokran maksaminen verkossa heti varauksen yhteydessä on yleensä edullisin tapa vuokrata auto. Maksaminen tiskillä ennen kulkupelin noutamista maksaa muutaman euron enemmän päivää kohti.

Varausehdoissa on eroja, mutta yleensä varaus on mahdollista perua ilman peruutusmaksua ja saada jo maksettu summa takaisin. Moni autovuokraamo perii kuitenkin maksun, jos peruutuksen tekee alle 48 tuntia ennen vuokrauksen alkamista.

Avisin Tuulia Taipale suosittelee lennon numeron antamista varauksen yhteydessä, sillä näin autovuokraamo pysyy ajan tasalla, jos lento on myöhässä.

Jos tiedossa on reilu myöhästyminen jo ennen lennon lähtöä, asiakkaan kannattaa soittaa kyseiseen toimipisteeseen ja sopia yksityiskohdista.

"Esimerkiksi Suomessa pidämme auton varattuna ilman myöhästymismaksua aukioloaikojemme mukaisesti. Mutta jos auton noutaminen venyy aukioloaikojen ulkopuolelle, on tilanne monimutkaisempi."

Käytännöt ja myöhästymisestä mahdollisesti aiheutuvat lisämaksut asiakkaalle vaihtelevat eri maiden ja jopa saman autovuokraamon toimipisteiden välillä. 

Lentokenttä yleensä kätevin noutopaikka

Autojen vuokraushintoja vertaillessa kannattaa tarkistaa, sisältävätkö ne niin sanotut vapaat kilometrit vai sisältyykö ehtoihin jokin kilometrimäärä, jonka ylittämisen jälkeen pitää maksaa ylimääräistä.

Ylimääräistä voi joutua maksamaan silloin, jos aikoo ajaa autolla naapurimaissa. Tästä on tärkeää mainita autoa vuokratessa, jotta vakuutusturva on kunnossa.

Autovuokraamolle on myös kerrottava, jos autoa aikoo ajaa enemmän kuin yksi kuljettaja. Tästä yleensä peritään pieni lisämaksu. Kakkoskuskin on myös näytettävä tiskillä ajokorttinsa.

Vuokra-auton nouto- ja palautuspaikaksi on yleensä kätevintä valita lentokenttä. Autovuokraamojen tiskit löytyvät terminaalista ja itse auto lyhyen kävelymatkan päästä autohallista tai parkkipaikalta.

Autovuokraamojen kaupunkitoimistot sijaitsevat usein vilkasliikenteisessä keskustassa, jossa lähtö ja tulo voi olla lentokenttää stressaavampaa.

Auton palauttamisesta muualle kuin noutopaikkaan peritään yleensä lisämaksu. 

Tarkasta auton kunto ennen lähtöä

Auton kunto on aina syytä tarkistaa huolellisesti ennen liikkeelle lähtöä. Erityisen tärkeää mahdollisten kolhujen tarkistaminen on silloin, jos olet päättänyt vuokrata auton ilman omavastuun alentamista.

Auto kannattaa kiertää ja käydä läpi myös auton helmat mahdollisten naarmujen ja kolhujen varalta. Jos niitä ei ole merkitty sopimuksen mukana tulevaan auton pohjapiirrokseen, ne kannattaa pyytää siihen lisäämään.

Autosta voi myös ennen liikkeelle lähtöä ja palautuksen yhteydessä ottaa eri suunnilta valokuvat. Niillä pystyy tarvittaessa osoittamaan, missä kunnossa auto oli vastaanottotilanteessa ja välttyä maksamasta aiempien kuskien tekemistä vahingoista.

"Ennen palautusta auto kannattaa tankata, sillä vajaan tankin täyttämisestä autovuokraamo perii lisämaksun, joka veloitetaan luottokortilta", Autoliiton matkailupäällikkö Susanna Suokonautio-Hynninen suosittelee.

Matti Remes

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti