veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Nissan Qashqai ei herätä intohimoja – ja keikkuu silti myyntilistan kärjessä

Nissan Qashqai ei herätä intohimoja – ja keikkuu silti myyntilistan kärjessä
11.11.2017

Nissan Qashqai on auto, joka ei ole koskaan herättänyt erityisiä intohimoja. Silti Qashqai on keikkunut pitkään henkilöautojen myyntilistan kärjessä. Monet autonostajat eivät edes etsi sävähdyttäviä ajokkeja vaan hyviä käytännöllisiä kulkupelejä.

Ainoa mallimuutoksessa muuttunut mitta on Nissan Qashqain pituus, joka on kasvanut 1,7 senttiä. Chestnut Bronze -metalliväri sopii hienosti huippuvarusteltuun Qashqaihin.

Lähtökohtana vuonna 2007 esitellyn Nissanin suosiolle oli se, että Qashqai ehti markkinoille ennen kaltaisiaan, kansanomaisten katumaastureiden pioneerina. ”Qashqai loi markkinan, jota ei aiemmin ollut”, Nissan Nordic Europen toimitusjohtaja Robert Lujan totesi syyskuussa Suomessa käydessään.

Alkuvaiheessa Qashqain suosiota kasvatti myös se, että Suomessa perinteisesti hyvin suositulla Nissanilla ei samoihin aikoihin tapahtuneen Primeran tuotannon lopettamisen jälkeen ollut henkilöautomallia perheautoluokkaan. Näin merkin omassa asiakaskannassa oli melkoinen ostajapotentiaali Qashqaille.

Qashqai kuitenkin menestyi alusta lähtien hyvin myös Ruotsissa, missä Nissanilla ei ennestään ollut läheskään yhtä vahvaa asemaa kuin Suomessa. Tänä vuonna Qashqai on ollut kolmanneksi eniten myyty auto Britanniassa, jossa sitä tehdään Sunderlandin tehtailla.

 Edellisellä kerralla Qashqai oli koeajossa 17 tuuman vanteilla ja 60-sarjan renkailla, nyt alla pyörivät 225/45-renkaat 19-tuumaisilla vanteilla. Takavalot ja takapuskuri on muotoiltu uudelleen.

Katumaasturipioneerin kansainvälistä menestystä kuvaa hyvin se, että puolen miljoonan Qashqain raja ylittyi jo vuonna 2009. Tähän mennessä tätä Nissanin crossoveria on tehty jo 2,3 miljoonaa autoa. Qashqain myynti on vuosittain lähes kaksinkertaistunut vuoteen 2007 verrattuna.

Sukunäköinen keula

Perustan aiempaa linjakkaampaan nykyilmeeseensä Qashqai sai vuonna 2014 tehdyssä malliuudistuksessa, jolloin yksi uuteen ilmeeseen ihastunut Taloustaidon lukija kommentoi uutukaisen kuvia toteamalla ”nyt meni vanha Kassu vaihtoon”. Myös Qashqain ajettavuus parani sukupolvenvaihdoksen myötä.

Nyt Qashqaille on tehty kasvojenkohotus: sen nokasta on tehty sukunäköinen Nissanin muun nykymalliston kanssa korvaamalla entinen sirompi ja matalampi keulan ilme uudella maskilla, jossa on alaspäin jatkettu keskiosa. Samalla kaksois-LED-ajovalojen yhteyteen on lisätty kaarrevalotoiminto.

Nissan Nordic Europen maajohtajan Anu Eskolan kertoman mukaan Qashqain muotoja on pyritty myös tasoittamaan, koska se edesauttaa tutkien säteiden toimintaa.
Ulkokuoren pienten muutosten ohella sisätiloja on uusittu ja malliston huipulle on tullut versio nimeltä Tekna+, jolla pyritään luomaan premium-fiilistä kansanautoon.

Uudet etuistuimet

Qashqain sisään on muuten helppo mennä, mutta varsinkin vanhojen ihmisten liikkumista helpottava kauhukahva puuttuu kuljettajan oven yläpuolelta. Muiden ovien kohdalla se kuuluu varustukseen.

Qashqain kojelauta on varsin konstailemattoman näköinen ja sellaisena muuten hyvin toimiva, mutta käyttökytkimet ovat hieman hajallaan. Sammutusautomatiikan poistava painike on yksinään alhaalla vasemmalla. Sen yläpuolella olevasta keinukytkimestä nelivetoisen version vetotapaa voi vaihtaa etuvetoisesta nelivetoiseksi ja lukitakin nelivedon. Polttoaineen täyttöaukon luukku avataan vanhanaikaiseen japanilaiseen tapaan sisältä.

Tekna+ on korkein varustetaso, ja siihen kuuluvat sähkösäätöiset nahkaverhoillut istuimet. Uuden Qashqain sisustuksen laatumielikuva on varsin hyvä, mutta niin sen pitää ollakin Tekna+:n hintaisessa autossa.

Nissan Connect -pakettiin kuuluva seitsemän tuuman kosketusnäyttö reagoi kosketuksiin turhan nihkeästi.

Qashqain etuistuimet on uusittu N-Connecta-varustetasosta ylöspäin. Istuinosan leveyttä on lisätty, selkänojaa korotettu ja yläosaa kavennettu. Lopputulos on onnistunut, laakealta näyttävät istuimet tuntuvat tukevilta ja myötäilevät istujaa ilman, että sivuttaistuet painaisivat reisiä.

Ainakin koeajossa olleessa huippuvarusteisessa Tekna+-versiossa sisustuksen laatuvaikutelma oli hyvä.

Ainoa nelivetoversio

Qashqain nelivetoversion saa vain dCi 130 -dieselmoottorilla ja manuaalivaihteistolla. Nissanin hieman liikaa oikealle sijoitettu pitkäliikkeinen kytkin vaatii oikeat otteet.

Kytkin- ja kaasupolkimien oikein ajoitetuilla liikkeillä ja yhteispelillä Qashqain vaihdot sujuvat jouheasti, mutta epätarkalla käytöllä ajosta tulee nyökkivää. Lonksahtelevan luonteinen vaihteensiirto on kohtalaisen kevytkäyttöinen, mutta selvästi sujuvamminkin toimivia laatikoita on olemassa.

 Alaosastaan suora D:n muotoinen ohjauspyörä on keulamaskin ohella uuden Qashqain selkeimpiä tunnuspiirteitä. Vanhahtava 7-tuumainen näyttö kuuluu Nissan Connect -pakettiin.

Qashqain ohjausvaste on taajama-ajossa kepeän jouhea, ja ratin kääntely käy luontevasti.

Maantieajossa tuntuma tiehen on hieman etäinen. Vauhdin kasvaessa vaste lisääntyy kyllä turhankin paljon. Jos ajaa tiukan kaarteen 100 km/t nopeudella, rattia saa vääntää ihan tosissaan. Intensiivistä ajamisen tunnetta Nissanilla ei tavoita, Qashqai onkin tehty pikemminkin mukavaan matkantekoon.

Etuvedolla ohjausvaste on joustavampi ja jouheampi kuin nelivedolla, jolla Qashqain ohjaus tuntuu jäykähköltä.

Maasturimainen mahdollisuus valita vetotapa on Nissanin vahvuuksia, sillä monissa kilpailevissa crossovereissa neliveto kytkeytyy vasta kun pyörät alkavat luistaa.

Qashqai on etuvedollakin ajettavuudeltaan tasapainoinen ja suuntavakaa auto. Vasta voimakkaalla sivutuulella Nissanissa voi ilmetä pientä sivuttaissuuntaista vatkaamista.
Renault´n kierrosherkällä 130-hevosvoimaisella dieselkoneella Qashqai liikkuu pirteästi, jos kuljettaja käyttää vaihteistoa aktiivisesti.

Tekna+ huipulle

Qashqain varustukseen on tullut ajamista helpottavia avustimia kuten risteävän liikenteen tunnistusjärjestelmä, joka on vakiona kolmessa ylimmässä varustetasossa. Manuaalivaihteisten versioiden mäkilähtöavustin on nyt vakiona kaikissa varustetasoissa. Lisäksi hätäjarrutoimintoon on syksyllä tulossa jalankulkijan tunnistus.

Normaaliasennossa 430 litran tavaratila on suhteellisen matala, mutta pohjan alta löytyy hieman lisätilaa, jonka voi ottaa käyttöön.

Varustepaketeista Vision Pack, Nappa Leather Pack, Design Pack 19”, Roof Pack, Safety Pack ja Visia Safety Pack kuuluvat huippuvarustellun Tekna+:n varustukseen ilman lisähintaa. Lisäksi Tekna+ varustukseen kuuluvat Bi-LED-ajovalot ja kaarrevalot, Premium Bose -äänentoistojärjestelmä kahdeksalla kaiuttimella ja Nissan Connect -navigointijärjestelmä integroidulla seitsemän tuuman ruudulla ja pesurilla varustetulla peruutuskameralla.

Pakettien ansiosta Tekna+:n vakiovarusteisiin kuuluvat muun muassa panoraamakatto, etuistuinten sähkösäädöt muistipaikkoineen ja älykäs pysäköintiavustin sekä 19 tuuman vanteet 225/45-renkailla.

Koeajossa varustuksen yksityiskohdista erottuivat ulkopuoliset taustapeilit, jotka peruutettaessa kääntyvät alaspäin niin että kuljettajan on helppo nähdä missä jalkakäytävän reuna tai pysäköintiruudun reunat kulkevat.

Lisähintaa koeajoautoon toi Chestnut Bronze -väri, joka maksaa veroineen 592,17 euroa.

VASTINETTA RAHALLE

Nissan Qashqain hintahaitari on laaja, halvimmillaan se maksaa 23 000 euroa, kalleimmillaan lähes 40 000 euroa. Varustetasoja on peräti seitsemän, moottorivaihtoehtoja neljä sekä vaihteisto- että vetotapavaihtoehtoja kaksi.

Parhaan hinta/laatu-suhteen tarjoavan Qashqain löytäminen 43 eri version joukosta ei ole kovin helppo tehtävä. Lisäksi tulevat vielä varustepaketit, joilla eri versioita voi rajoitetusti tuunata mieleisekseen.

Vain Tekna+:ssa on metalliväriä lukuun ottamatta kaikki valmiina, mutta sen 40 000 euron hinta on jo melko korkea, jos sitä vertaa kilpailijoiden, Seat Atecan, Peugeot 3008:n ja Renault Kadjarin nelivetomallien hinnoitteluun.

TEKNIIKKAA

Merkki ja malli Nissan Qashqai dCi 130 Tekna+
Sylinteritilavuus cm3 1 598
Suurin teho kW/hv/r/min 96/130/4 000 
Suurin vääntömomentti Nm/r/min 320/1 750
EU-kulutus, kaupunki/maantie/yhd. l/100 km 5,7/4,5/4,9
CO2-päästö g/km  129
Mitat (pituus/leveys ilman peilejä/korkeus/akseliväli) cm 4 394/1 806/
1 595/2 646 
Omapaino kg  1 518-1 602
Kiihtyvyys 0-100 km/h s. 10,5
Huippunopeus km/h  190
Kokonaishinta euroa alkaen / koeajoauto 39 803,00 /
40 395,17

VERROKIT

Juha PartanenNäitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.