veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Ulla Rantanen – monen tyylin taiteilija

Ulla Rantanen – monen tyylin taiteilija
26.4.2022

Ulla Rantanen (s. 1938) on suomalainen pitkän arvostetun uran tehnyt taidemaalari ja graafikko.

Rantanen aloitti opiskelut Suomen Taideakatemian koulussa 17-vuotiaana. Neljänä opiskeluvuotenaan 1955–1959 hän keskittyi erityisesti kevyisiin tekniikoihin, grafiikkaan sekä hiili- ja lyijykynäpiirroksiin.

Ensimmäisen yksityisnäyttelynsä Ulla Rantanen piti vuonna 1959 Lappeenrannassa ja on sen jälkeen pitänyt näyttelyjä parin vuoden välein vielä 2000-luvullakin tunnetuimmissa gallerioissa. Ulkomailla hänellä on ollut yksityisnäyttelyjä useissa Pohjoismaissa sekä New Yorkissa ja Pariisissa. Lisäksi Rantanen on osallistunut lukuisiin kotimaisiin ja ulkomaisiin yhteisnäyttelyihin.

Rantanen liittyi vuonna 1966 tunnettuun nuorten taiteilijoiden niin kutsuttuun maaliskuulaisten taiteilijaryhmään, johon kuului tuon ajan ykkösnimiä kuten Kimmo Kaivanto, Ahti Lavonen, Jaakko Sievänen, Kain Tapper ja Laila Pullinen. Maaliskuulaiset toivat eturintamassa kansainvälisiä taidevirtauksia Suomeen.

Teokset yllättävän edullisia

Ulla Rantasen tyyli on vaihdellut eri aikakausina. Alkuvaihteessa hänen tuotannossaan oli paljon uusrealismia ja pop-taidetta, joka vähitellen pelkistyi ja kehittyi edelleen ekspressiivisempään suuntaan.

Seuraavilla vuosikymmenillä taas suomalainen luonto, erityisesti pohjoisen kalliot ja kivet olivat hänelle inspiraation lähteenä. Eksoottinen Itä-Afrikka kiehtoi taiteilijaa 2000-luvulla, ja teoksissa näkyi vaikutteita erityisesti Keniasta.

Viime vuosina taiteen jälkimarkkinoilla Rantasen kevyen tekniikan teokset on hinnoiteltu 200–2 000 euron välimaastoon. Kukka-aiheisten värietsausten vasarahinnat ovat olleet huutokaupoissa noin 700-1 200 euroa.

Taiteilijan 1960-luvun maalauksia myydään ani harvoin ja ei juuri koskaan julkisesti huutokaupoissa. Jos tällainen 1960-luvun teos tulisi huutokaupattavaksi, kannattaa heti pohtia hankintaa.

Rantasen myöhempien tuotantoperiodien maalauksia on niitäkin myyty harvoin huutokaupoissa. Jos näin on tapahtunut, hinnat ovat olleet yllättävän edullisia. Esimeriksi vuonna 2017 hänen maalauksensa Vesijättömaa (1981) huutokaupattiin 2 300 eurolla.

Sekatekniikalla tehdyt teokset ovat usein lähes samanhintaisia kuin öljymaalaukset.

Tummat teokset jäävät värikkäämpien varjoon

Monet Ulla Rantasen teokset ovat melko tummia, jopa mustapuhuvia. Tällä hetkellä taidemarkkinoilla tummat teokset jäävät helposti värikkäämpien teosten varjoon. Nämä tummat teokset ovat jopa saattaneet rajoittaa hintojen nousua korkeammiksi, vaikka Rantanen on yksi erityisesti 1980-luvun huipputaiteilijoista, joka on jättänyt jälkeensä upean taideperinnön.

Ulla Rantanen: Yksi tuhannesta. 1969. Öljy kankaalle. 98 cm x 119,5 cm. Skopin kokoelma. Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria. © Kuvasto 2022.

Sijoitusmielessä kannattaa hankkia Rantasen figuratiivista tuotantoa edustava maalaus 1960-luvulta. Laadukas maalaus 1970-luvulta saattaisi myös olla kiinnostava hankinta. Tällaisella maalauksella pitää olla hyvä provenienssi eli teos on ollut esillä taiteilijan uraa esittelevissä taidenäyttelyissä, ja sen kaikki omistajat ovat tiedossa teoksen valmistumishetkestä lähtien.

Taiteilijalla merkittävä ura

Ulla Rantasen taiteilijaura on ollut merkittävä. Esimerkiksi vuonna 1976 Rantanen edusti Suomea Venetsian biennaalissa. Vuonna 1985 hän sai Pro Finlandia -mitalin. Samana vuonna Rantanen valittiin Helsingin juhlaviikkojen Vuoden taiteilijaksi, ja hänen retrospektiivinen näyttelynsä oli esillä Helsingin Taidehallissa.

Rantaselle myönnettiin Suomen Kulttuurirahaston tunnustuspalkinto vuonna 1989. Professorin arvonimen hän sai vuonna 2009. Rantanen toimi aktiivisesti myös taidemaailman eri luottamustehtävissä aina 1960-luvulta 1990-luvulle asti.

Ulla Rantasen teoksia on lähes kaikissa isojen taidemuseoiden kokoelmissa sekä lukuisissa yritysten yksityisten keräilijöiden kokoelmissa.

Pauliina Laitinen

Filosofian tohtori ja taidemarkkinoiden asiantuntija

Rahat, verot, työ & eläke, koti