veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Talvirenkaiden vaihtoa ei kannata enää viivytellä – väärä rengasvalinta voi kutistaa vakuutuskorvauksia

Talvirenkaiden vaihtoa ei kannata enää viivytellä – väärä rengasvalinta voi kutistaa vakuutuskorvauksia
18.11.2020

Talvirenkaiden vaihtoon on syytä ryhtyä pian etenkin, jos autoa tarvitsee säännöllisesti. Jos väärä rengasvalinta tai renkaiden selkeästi huono kunto on johtanut vahinkoon, voidaan auton kaskovakuutuksen korvauksia tapauskohtaisesti alentaa.

Joka viides Uusimaalla ja Varsinais-Suomessa asuva autoilija kertoo aikovansa uuden tieliikennelain myötä vaihtaa talvirenkaat edellisvuosia myöhemmin. Lähes yhtä moni on suunnitellut samaa myös Satakunnassa, Päijät-Hämeessä ja Kymenlaaksossa, ilmenee Ifin loka-marraskuussa tekemästä kyselystä. 

Etenkin eteläisessä Suomessa talvirenkaiden vaihtoa on tänä vuonna kiusaus viivytellä, kun kalenteriperusteista pakkoa ei enää ole.

Autoilijan on helppo havaita selkeä lumikeli, mutta jo pieni yöpakkanen saattaa aiheuttaa jäätä tielle. Vaarallisin aika onkin usein ennen lumen tuloa, koska mustaa jäätä on vaikea huomata.

Uuden tieliikennelain mukaan talvirenkaat pitää olla käytössä jo nyt marraskuussa, jos sää tai keli sitä vaatii. Sää voi muuttua nopeasti, joten renkaiden vaihtoa ei kannata odottaa aivan viimeiseen asti.  

"Turvallisin ja vaivattomin ratkaisu on pitää autossa nasta- tai kitkarenkaat alla koko tavanomaisen talvikauden ajan. Uusi tieliikennelaki antaa kuljettajalle enemmän omaa harkintaa ja vastuuta, mutta harva varmasti haluaa päivittäin tai viikoittain joutua pohtimaan, millä renkailla lähteä liikkeelle", korvauskeskusjohtaja Juha T. Virtanen Ifistä toteaa tiedotteessa.

Nastarenkaat suomalaisten suosikki

Kun suomalaiset vaihtavat talvirenkaat, ne ovat edelleen ylivoimaisesti useimmin nastat. Nastarenkaita käyttää Ifin kyselyn mukaan 81 prosenttia ja kitkarenkaita 19 prosenttia suomalaisista autoilijoista.

Kitkarenkaita käytetään eniten Uusimaalla (29 %). Sen sijaan Lapissa, Pohjanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa yli 90 prosenttia käyttää nastarenkaita.

Minna Petäinen

Ifin Nasta haaste -verkkokyselyyn vastasi noin 20 000 suomalaista autoilijaa loka-marraskuussa.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti