veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Talouden ulkomuseo, rahaopit, tekoälyn viettelykset, konkurssi, örisevä konnakala... – aina on hyvä hetki tarttua kirjaan

Talouden ulkomuseo, rahaopit, tekoälyn viettelykset, konkurssi, örisevä konnakala... – aina on hyvä hetki tarttua kirjaan
26.10.2023

Lokakuun loppu on kirjafanin kulta-aikaa. Nappaa tästä muutama kirjavinkki hämärän illan iloksi, jos et suuntaa lähipäivinä Helsingin Kirjamessuille Messukeskukseen.

Onko Suomi astelemassa talouden ulkomuseoon?

Aki kangasharju: Talouden ilmestyskirja: Kuva: DocendoMitkä ovat velkaantumisen ja nollakasvun syyt, entä mihin väestön vanheneminen vaikuttaa? 

Aki Kangasharjun syyskuussa ilmestynyt Talouden ilmestyskirja - Velka, inflaatio, nollakasvu ja politiikan umpikuja kertoo, kuinka nopeampi talouskasvu mahdollistaa vihreän siirtymän ja miksi poliitikoiden flirtti modernin rahateorian kanssa on pelottavaa. 

Teos on yleistajuinen, ja se sopii kaikille Suomen taloudesta ja tulevaisuudesta kiinnostuneille. 

Aki Kangasharju on taloustieteen tohtori ja dosentti. Ennen Etlan toimitusjohtajuutta hän toimi Nordean pääekonomistina. 

  • Aki Kangasharju: Talouden ilmestyskirja - Velka, inflaatio, nollakasvu ja politiikan umpikuja. Docendo. 2023.

Raha on jännä kaveri

Elina Lappalainen: Rahan jäljillä. Kuva: TammiHaku on ostanut äidin nimissä uuden puhelimen eikä tiennyt, että yksinhuoltajaperheen talous on heikossa jamassa. Puhelin pitäisi palauttaa.

Hakun ystävät Lumi, Koko ja Miki rientävät apuun. Tornihuoneen salaseura päättää hankkia rahat. Mutta mistä kaverukset saisivat 1 000 euroa?

Elina Lappalaisen lastenromaaniksi puettu tietokirja vie seikkailulle vanhan kerrostalon ullakkotornihuoneesta mm. Rahamuseoon ja talousneuvojan pakeille, ja samalla lapset oppivat tärkeitä asioita rahasta ja taloudesta.

Tutuksi tulevat mm. sijoitusoppeja jakavat somen Rahavelhot ja Rahamuseossa lymyilevä inflaatiopeikko.

Rahan jäljillä on mainio apuri, kun keskustelet talousasioista lasten kanssa. 

Elina Lappalainen on Helsingin Sanomien taloustoimittaja. 

  • Elina Lappalainen: Rahan jäljillä. 112 s. Tammi. 2023. 

Miten selvitä tekoälyn aikakaudella?

Petteri Järvinen: tekoäly ja minä - ihmisenä tekoälyn aikakaudella Kuva: TammiKoneet ymmärtävät puhetta, kääntävät kieltä, voittavat meidät shakissa, kykenevät luovuuteen ja pystyvät keskustelemaan ihmismäisesti. Digitalisaatio ja tekoäly mullistavat elämää monella tavalla.

Tietokirjailija Petteri Järvinen johdattaa kirjassaan Tekoäly ja minä – Ihmisenä tekoälyn aikakaudella lukijansa tekoälyn maailmaan ja osoittaa, että keinotekoisella älyllä on omat rajoituksensa.

Karon pörssin haastattelussa parisen viikkoa sitten Järvinen kertoi, että tekoälyn alalajeista häntä itseään kiinnostaa eniten generatiivinen tekoäly, jota edustavat esimerkiksi kielimallit ja grafiikan tuottaminen ohjesanojen perusteella. 

"Esimerkiksi grafiikan tekeminen on iso bisnes. Voi arvata, että ihan bisneslogiikassa tapahtuu muutoksia." 

  • Petteri Järvinen: Tekoäly ja minä – Ihmisenä tekoälyn aikakaudella. Tammi. 2023.

Merjan Mähkän matkassa pörssiin

Merja Mähkä: Sijoittajaksi noin viidessä tunnissa. Kuva: Storytel FinlandSijoittajaksi noin viidessä tunnissa opettaa katsomaa maailmaa sijoittajan silmin. Äänikirja avaa rahaan liittyviä myyttejä sekä sijoittamisen terminologiaa uudella tavalla, joka sopii hyvin etenkin aloittelevalle sijoittajalle.

Teos on osallistava, ja se toimii vuorovaikutuksessa kuulijan kanssa.  Sijoitusvaikuttaja, -toimittaja ja -kirjailija Merja Mähkä lukee kirjan itse.

Karon pörssin jutusta selviää, miten Mähkä avaa hajauttamisen saloja kertomalla kirjassaan esimerkin avokadoista. Kun Mähkä haluaa tehdä avokadopohjaista ruokaa, hän ostaa aina useamman avokadon. Näin hän varmistaa sen, että ainakin yksi niistä on kypsyysasteeltaan sopiva eikä ainakaan mädäntynyt.

"Kun ostaa osakkeita samalla tavoin eli poimii pussiin useita avokadoja eli yhtiöitä, välttyy siltä, että kaikki rahat menisivät vaikka yksi avokadoista eli osakkeista osoittautuisikin konkurssiyhtiöksi ja menettäisi arvonsa täysin."

  • Merja Mähkä: Sijoittajaksi noin 5 tunnissa. Storytel Original. 2023.  

Miten selvitä konkurssista?

Taina Ahtela: 10 tapaa tehdä konkurssi ja selvitä siitä Kuva: GummerusKonkurssi koskettaa nyt yhä useampaa suomalaista. 10 tapaa tehdä konkurssi – ja selvitä siitä kertoo yrittäjien kokemusten kautta, mitä konkurssissa tapahtuu.

Kirjailija Taina Ahtela on haastatellut kirjaansa kymmentä yrittäjää muun muassa peli- ja designmaailmasta, maataloudesta sekä ravintola- ja konepaja-aloilta. He jakavat paitsi tarinansa myös oppinsa yrittäjinä ja päästävät lukijan kurkistamaan konkurssiin menneen yrityksen konepellin alle.

Kirja osoittaa, että elämä jatkuu myös konkurssin jälkeen. Kymmenen yrittäjän tarinan lisäksi kirja sisältää tilasto- ja asiantuntijatietoa suomalaisista konkursseista.

  • Taina Ahtela: 10 tapaa tehdä konkurssi – ja selvitä siitä. Gummerus. 2023.

Konnakala on känsäkäs rumilus

Jos rahapuhe ja talous uuvuttavat, on hyvä hetki tarttua tietokirjailija ja toimittaja Niko Kettusen luonnon kummajaisista kertovaan Örisevään konnakalaan

Eläinpakinat planeettamme pienistä ihmeistä ja erikoisuuksista esittelevät 101 veikeää otusta maalta, mereltä ja ilmasta.

Osaavatko pulut vakoilla? Mikä eläin kituuttaa talven yli kestohumalassa? Ratkeaisiko terveydenhuollon kriisi, jos osaisimme kasvattaa uusia raajoja aksolotlin tavoin? 

Ja mitä ne konnakalat sitten ovat?

"Konnakalat (Batrachoididae) ovat känsäisiä rumiluksia. Ne näyttävät kaksi viikkoa metsässä ryypänneeltä Lordilta. Ne osaavat myös musisoida, ainakin joten kuten."

Kettusen ”Viikon eläin” -palsta on tuttu Helsingin Sanomien Tiede-sivujen lukjoille. 

  • Niko Kettunen: Örisevä konnakala Tiedetoimittaja kertoo luonnon kummajaisista. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. 2023.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti