veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Taidesijoittaja tarkkailee taloussuhdanteita – millaista taidetta ostetaan nyt?

Taidesijoittaja tarkkailee taloussuhdanteita – millaista taidetta ostetaan nyt?
29.5.2019

Taidesijoittajat käyvät eniten kauppaa murrosaikoina, kun taidemarkkinoiden noususuhdanne on alkanut ja odotettavissa on korkeita hintapiikkejä. Näiden parhaiden ajankohtien löytäminen on intohimoisen taidesijoittajan unelma.

Talousennusteet povaavat vielä muutamaa heikompaa talousvuotta. Taidemarkkinat seuraavat noususuhdanteita parin vuoden viiveellä ja laskusuhdanteessa välittömästi.

Pääoman määrä vaikuttaa lähes kaikkeen taidemarkkinoilla: hintoihin, taidemakuun, teosten suosioon, toimijoiden määrään markkinoilla sekä taideväärennösten yleisyyteen.

Juuri nyt ammattitaidesijoittajat seuraavat aktiivisesti tarjontaa, kysyntää ja hintoja. Tietyt teokset halutaan saada kaupaksi, ennen kuin korkeasuhdanteen kärki on käsillä. Kun parhaita signeerattuja Helene Schjerfbeckejä, Akseli Gallen-Kalleloita ja Albert Edelfeltejä tulee huutokauppaan ja niitä ostetaan ennätyshinnoilla, suhdannehuippu on saavutettu.

Taidetarjonta nyt

Keskitasoisen vanhemman taiteen hinnat heilahtelevat eniten suhdanteissa. Niin kutsuttujen vanhojen matrikkelitaiteilijoiden teosten hinnat ovat tällä hetkellä vielä todella alhaiset, lukuun ottamatta erityisen onnistuneita teoksia, joissa on klassikkoaihe ja kauniit värit.

Esimerkiksi lumoavat kukka- ja maisemamaalaukset sekä lapsiaiheet myyvät aina. Lapin tunturiaiheidenkin kysyntä näyttää olevan kasvussa.

Abstraktin 1950- ja 60-lukujen taiteen hinnat ovat nousseet viime vuosina. Hintapiikkiä silti vielä odotellaan. Samaan aikaan 1970- ja 80-lukujen taide on orastavasti herättämässä uudelleen keräilijöiden mielenkiintoa. Erityisesti näiden aikakausien parhaimmisto on haluttua. Kannattaa kiinnittää huomiota myös teoksen provenienssiin eli historiaan.

Sijoitustaide, eli taidekaupan kaikkein arvostetuimmat klassikot, puuttuu edelleen markkinoilta. Huipputason suomalainen sijoitustaide myisi tällä hetkellä paremmin ulkomailla.

Nykytaiteen markkinoilla isojen teosten myynti on edelleen hidasta, sillä korkeatasoisen nykytaiteen hinnat eivät laske huonoina aikoina. Parhaimmat teokset menevät silti aina heti kaupaksi.

Impulssiostoksiin (hinta noin 100–1 900 e) kuuluvat teokset liikkuvat taloussuhdanteisiin katsomatta koko ajan hyvin. Samoin grafiikka myy erinomaisesti.

Tarkkana taiteen hinnoissa

Taidekauppa toivoo taidebuumia ja hintojen nousua, sillä ne tuovat hyötyä lähes jokaiselle toimijalle. Markkinoiden ylikuumeneminen ei silti ole suotuisaa.

Huutokaupatun kotimaisen arvotaiteen liikevaihto 1979-2018 Lähde: Kulttuuritilasto 2019, Tilastokeskus

Sijoittajan kannattaa olla tarkkana huutokauppojen hintakilpailussa.

Toisinaan julkisissa huutokaupoissa ostaja maksaa ylihintaa saadakseen julkisuutta ja nostattaakseen henkilökuvaansa. Tämä taas laskee sijoituksellista kannattavuutta. Oli taloustilanne mikä tahansa, vain noin 10 prosenttia sijoitettavasta pääomasta kannattaa sijoittaa taiteeseen.

Harvoin myöskään on kannattavaa lähteä mukaan isojen pääomien taidesijoitusrahastoihin. Pääsääntöisesti vain pienet taiderahastot menestyvät, sillä taidesijoittaminen on yksilöllisesti räätälöityä ylellisyysesineiden sijoituskauppaa, joka yleensä vahvistuu vasta viiveellä korkeasuhdanteesta.

Talouden matalasuhdanteessa parhaat teokset eivät yleensä liiku ja myös hinnat pysyvät maltillisina.

Pauliina Littorin

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja taidemarkkinoiden asiantuntija 

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.