veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Sukunimi vaihtoon – mitä pitää ottaa huomioon?

Sukunimi vaihtoon – mitä pitää ottaa huomioon?
27.10.2023

Viime vuonna noin 10 000 suomalaista vaihtoi sukunimeään hakemuksella. Tähän päälle tulevat vielä ne, jotka vaihtavat sukunimeä avioituessaan. Toisaalta avioituessaan yhä useampi pitää oman nimensä. Miten sukunimeään voi vaihtaa erityisasiantuntija Noora Riskilä Digi- ja väestötietovirastosta?  

Miten sukunimeään voi vaihtaa?

”Sukunimenmuutosta voi hakea digi- ja väestötietovirastolta hakemuksella. Hakemuksen voi tehdä sähköisessä nimenmuutospalvelussamme, verkkolomakkeella tai täytettävällä pdf-lomakkeella.”

Mitä nimen vaihtaminen maksaa? Noora Riskilä

”Sukunimenmuutoshakemus maksaa 60 euroa, jos hakija hakee hänellä aikaisemmin käytössä ollutta sukunimeä, luopuu sukunimiyhdistelmän yhdestä nimestä tai hakee sukunimiyhdistelmän yhdysmerkkiä tai siitä luopumista. Muissa tapauksissa, hakemuksen hinta on 120 euroa. Lisäksi nimenmuuttajan on uusittava mm. passi ja ajokortti, mihin liittyy myös kustannuksia.” 

Saako sukunimeksi ottaa minkä vain nimen? 

”Suomessa kaikki elossa olevien käytössä olevat sukunimet, jotka löytyvät väestötietojärjestelmästä, ovat suojattuja. Niitä ei saa ottaa käyttöön ilman laissa olevaa perustetta. Tällaisen nimen voi ottaa, jos esimerkiksi kyseessä on oma entinen nimi tai jos nimi on ollut käytössä esivanhemmalla, korkeintaan viidennessä polvessa hakijasta luettuna.

Myös avio- tai avopuolisoiden nimen voi ottaa tämän suostumuksella, jos on asunut viisi vuotta yhteistaloudessa tai puolison kanssa on yhteisessä huollossa oleva lapsi. Moni nimenvaihtaja ottaa uudissukunimen, jota ei ole kenelläkään.”

Eikö esimerkiksi sisaruksen nimeä saa ottaa? 

”Se on mahdollista, jos saa luvan kaikilta väestötietojärjestelmään merkityiltä sukunimen haltijoilta. Harvinaisten nimien osalta se voi onnistua, mutta jos nimi on yleinen, luvan saaminen kaikilta on käytännössä mahdotonta.” 

Onko uudisnimelle jotain rajoituksia? 

”Nimi ei saa olla omiaan aiheuttamaan pahennusta tai haittaa, eikä se muun muassa saa liittyä kuolemaan, kirosanoihin tai olla muuten halventava. Nimessä ei saa olla liioin numeroita. Nimen pitää vastata muodoltaan ja sisällöltään kotimaista käytäntöä sekä suomen tai ruotsin oikeinkirjoitusta. Kansainväliset nimet arvioidaan tapauskohtaisesti.” 

Miten sukulaisuus pitää osoittaa?

”Asia on selvä, jos esimerkiksi isovanhemmat näkyvät väestötietojärjestelmässä ja heillä näkyy entinen nimi. Jos kyse on kaukaisemmasta sukulaisesta, DVV:lle pitää toimittaa virkatodistus seurakunnalta kirkonkirjoista tai sukuselvitys. Harrastelijoiden omat sukuselvitykset eivät riitä näytöksi. Liioin esimerkiksi kaupallisia geenitestejä ei ole katsottu tarpeeksi luotettaviksi.”  

Voiko uudisnimen napata vieraasta kielestä? 

”Nimen on vastattava muodoltaan ja sisällöltään ja kirjoitusasultaan kotimaista kirjoitustapaa. Sen takia ulkomaiset nimet eivät usein käy. Hyvin harvoin hyväksytään nimiä, joissa on esimerkiksi X tai Z-kirjaimia. Suositumpia ovat luontotyyppiset nimet tai nimet, jotka viittaavat johonkin paikkaan.” 

Voiko jostain saada apua nimen keksimiseen?

”Kotuksella eli Kotimaisten kielten keskuksella on esimerkkilistauksia nimistä, joita voi mahdollisesti hakea. Heillä on ehdotuksia uusiksi sukunimiksi, joista saa ainakin inspiraatiota. Lisäksi on listattuna kaikki sukunimet, jotka ovat olleet joskus Suomessa käytössä, mutta kaikki nimenkantajat ovat edesmenneitä. Tällöin tuollaisen nimen voi saada.” 

Miten kauan päätös uuden nimen saamisesta kestää?

”DVV:n käsittelyajat riippuvat meidän jonotilanteesta sekä siitä, minkätyyppistä nimeä haet. Jos haet paluuta vanhaan nimeen, saat päätöksen nopeammin. Uusista meidän pitää pyytää nimilautakunnan lausunto ja pelkästään se voi kestää useamman kuukauden. Lisäksi uudissukunimet on tiedotettava verkkosivuillamme 30 päivän ajan ennen hyväksymistä.” 

Outi Airaksinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti