veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Sähköpyörä tai ruohonleikkuri talveksi narikkaan – näin varastoit akun oikein

Sähköpyörä tai ruohonleikkuri talveksi narikkaan – näin varastoit akun oikein
16.11.2020

Sähkötyökaluissa, puutarhakoneissa, sähköpyörissä ja tasapainoskoottereissa ja monissa muissa laitteissa on litiumioniakkuja. Jos et käytä akkukäyttöistä laitetta tai kulkupeliä talvella, varastoi se turvallisesti.

Vääränlainen varastointi voi pilata akun, eikä se ole enää käyttökelpoinen talven jälkeen. Pahimmassa tapauksessa vioittunut akku saattaa aiheuttaa tulipalon, kun se ladataan, Turvallisuus ja kemikaalivirasto (Tukes) varoittaa.

Ennen varastointia tarkista akun kunto ja lataa se ohjeiden mukaisesti

Ennen akun varastointia tarkista sen kunto silmämääräisesti ja lataa akku. Litiumioniakkua ei pidä koskaan päästää ihan tyhjäksi. Akku kannattaa ladata vähintään kerran myös varastoinnin aikana.

  • Kun lataat litiumioniakkua, noudata akun ja laturin käyttöohjetta.
  • Käytä vain laitteeseen tarkoitettua, ehjää ja laadukasta laturia.
  • Valvo aina lataamista! Akkua ei pidä jättää latautumaan yksin etenkään asuintiloihin tai paikkaan, jossa on palavaa materiaalia ympärillä.
  • Irrota laite laturista, kun lataus on valmis

Akkuja ei saa ladata kylmissä olosuhteissa. Vaikka akku lämpenee ladattaessa, lataaminen kylmässä vaurioittaa akkua ja lyhentää sen käyttöikää.

Älä käytä laturia, joka näyttää vaurioituneelta, toimii epävarmasti tai jonka johto tai liittimet ovat vaurioituneet.  

Viallinen laturi tai akku saattaa aiheuttaa ladatessa tulipalon, Tukes varoittaa. Litiumioniakut palavat sytyttyään räjähdysmäisesti, ja niitä voi olla hankala sammuttaa. Palava akku voi sytyttää laitteen lisäksi myös koko huoneiston tai talon tuleen. 

Millainen on hyvä säilytystila litiumioniakuille?

Akut kannattaa varastoida kuivassa, hyvin tuulettuvassa tilassa. Akkuja ei pidä varastoida liian kuumassa tai liian kylmässä. Sopivista säilytyslämpötiloista pitäisi löytyä tietoa laitteen tai akun käyttöohjeista.

Jos akkua on säilytetty kylmässä ja kosteassa, akku voi mennä pilalle, eikä sitä voi käyttää. Vioittuneena se voi aiheuttaa palovaaran ladatessa.

Litiumioniakulla varustettua laitetta tai itse akkua tulee säilyttää normaalissa huoneenlämmössä. Esimerkiksi pannuhuone tai kylmä ulkovarasto ovat huonoja säilytyspaikkoja.

Säilytä laitetta tai akkua paloturvallisella alustalla paikassa, jossa akun lähettyvillä ei ole palokuormaa. Palokuormaa ovat esimerkiksi vaatteet ja muut tekstiilit. Tilassa, jossa akkua säilytetään, on hyvä olla palovaroitin.

Jos litiumioniakku vaurioituu esimerkiksi pudotessa, siinä on merkkejä kolhusta tai se kuumenee ladatessa tai turpoaa, se on laitettava paikkaan, jossa akun mahdollinen syttyminen ei pääse aiheuttamaan tulipaloa.

LITIUMIONIAKUN HÄVITTÄMINEN Toimita käytöstä poistettu akku ostopaikkaan tai tiedustele myyjältä soveltuvaa kierrätyspistettä. Isoja litiumioniakkuja ei saa viedä paristokeräykseen eikä irrallisena SER-keräykseen. Teippaa ja suojaa hävitettävän akun navat. Suuria litiumioniakkuja on esim. sähköpyörissä, skoottereissa, leijulaudoissa, imureissa, ruohonleikkureissa ja moottorisahoissa. Lähde: Tukes

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti