veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Riitta Nelimarkka rakastaa värejä

Riitta Nelimarkka rakastaa värejä
2.3.2017

Riitta Nelimarkka (s. 1948) on monipuolinen ja erittäin suosittu suomalainen kansainvälisen tason taiteilija. Hänen tunnusmerkkinsä on värikäs naivismi, joka toistuu eri tekniikoilla tehdyissä töissä kuten maalauksissa, piirustuksissa, serigrafioissa, tekstiilitaiteessa ja erityisesti villareliefeissä.

Riitta Nelimarkka opiskeli Vapaassa taidekoulussa 1967-68, ja hän valmistui kuvaamataidonopettajaksi Taideteollisesta oppilaitoksesta 1972. Hän on myös taiteen tohtori (v. 2001). Nelimarkka on saanut runsaasti palkintoja ansioituneesta urastaan. Riitta Nelimarkka sai professorin arvonimen vuonna 2008.

Riitta Nelimarkka: Aikuisten lastenkutsut, Adults´children party. 190 x 190 cm. 2009. Kuva: Riitta Nelimarkka

Taide on ollut Riitta Nelimarkan elämässä aina läsnä, sillä hänen isoisänsä oli kuuluisa taidemaalari Eero Nelimarkka.

Riitta Nelimarkan töitä on ollut esillä useilla eri taidemessuilla ja festivaaleilla sekä Suomessa että ulkomailla. Hän on tehnyt myös muotokuvia ja tilaustöitä julkisiin tiloihin. Riitta Nelimarkka on muun muassa suunnitellut matot Suomen tasavallan presidentin virka-asuntoon Mäntyniemeen.

Riitta Nelimarkan teokset kiinnostavat keräilijöitä

Riitta Nelimarkan värikkäät työt ovat haluttuja keräilijöiden keskuudessa, ja siksi hänen työnsä myyvät näyttelyissä hyvin. Taiteilijan teoksissa on yleensä aiheena Elise, joka on taiteilijan oma alter ego (toinen minä). Koska aihe on tarpeeksi neutraali ja värit pidettyjä, kuuluu Nelimarkan töiden keräilijöihin yksityisten lisäksi yrityksiä, säätiöitä ja museoita. Tämä on selkeä signaali siitä, että Nelimarkan töiden jälkimarkkinat ovat todennäköisesti vahvat myös tulevaisuudessa.

Värikkäät teokset naivistisilla aiheilla ovat kestosuosikkeja, ja ne säilyttävät todennäköisesti hintansa hyvin jälkimarkkinoilla. Grafiikassa tämä on jo nähty, ja näin käynee tulevaisuudessa myös kalliimmissa, hitaammissa ja isokokoisimmissa tekniikoissa kuten maalauksissa ja villareliefeissä. Tällaisia töitä ei ole vielä ollut paljon myynnissä jälkimarkkinoilla.

Teosten hinnat pysyvät vakaina

Yksi merkittävä peruste Riitta Nelimarkan töiden hintojen vakaudelle on tunnistettavuus. Hänen työnsä tunnistaa jopa sadan metrin päästä!

Grafiikka hinnoitellaan yleensä koon mukaan. Pienempien teosten hinnat ovat noin 250 euroa ja isommat grafiikat maksavat noin 450 euroa. Grafiikan hinnat saattavat kuitenkin vaihdella, sillä myyjät hinnoittelevat teoksia eri tavoin.

En ole törmännyt Riitta Nelimarkan nimiin tehtyihin väärennöksiin ja uskon, ettei sellaisia edes tule. Taiteilija ja hänen lähipiirinsä huolehtivat taidemarkkinoiden aitoudesta ja toimivuudesta.

Sijoittajalle Nelimarkan teos 2000-luvun alkupuolelta

Sijoitusmielessä Riitta Nelimarkan tuotannosta kannattaisi ostaa jokin 2000-luvun alussa tehty keskikokoinen tai suurehko maalaus. Sellainen saattaa löytyä sopivan edulliseen hintaan esimerkiksi Bukowskisin tai Hagelstamin modernin taiteen huutokaupasta.

Sijoittajan ei kannata hankkia liian pientä tai suurta Riitta Nelimarkan työtä. On hyvä muistaa, että grafiikat ovat vain harvoin sijoituskohteita, vaikka ne tässä tapauksessa säilyttäisivät hyvin arvonsa.

Pauliina Laitinen-Littorin

Taiteiija Riitta Nelimarkan tuotantoa on esillä Bongan galleriassa Loviisassa. Galleria on avoinna yleisölle kesällä 2017 kesä-, heinä- ja elokuussa, perjantaista sunnuntaihin klo 13–16.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti