veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Puuttuuko kokoelmastasi 34 kiloa painava kirja?

Puuttuuko kokoelmastasi 34 kiloa painava kirja?
29.9.2016

Huippudesign on nyt kysyttyä ympäri maailmaa. Huutokauppaan tulevista erikoisuuksista mainittakoon 34 kiloa painava kirja.

Lontoossa myytiin suomalaista huippudesignia hyviin hintoihin ja Tampereella vastaavasti italialaista hintaan, joka yllätti iloisesti niin huutokaupan pitäjän kuin myyjänkin. Murano-designia on puolestaan tulossa myyntiin Lempäälässä. 

Lontoolaisen korkealaatuiseen designiin erikoistuneen huutokauppayhtiön Phillipsin Nordic Masters & Design -huutokaupassa oli 21. syyskuuta tarjolla monta suomalaisittain kiinnostavaa kohdetta. Itse oikeutettuina näissä huutokaupoissa on yleensä Paavo Tynellin ja Alvar Aallon valaisimia kuten myös Aallon huonekaluja samalla tavoin kuin Ruotsista on mattoja ja Tanskasta Poul Henningsenin valaisimia.

Phillipsin huutokaupassa Lontoossa myytiin Alvar Aallon suunnittelemat nojatuolit, jotka oli tehnyt turkulainen Huonekalu- ja rakennustyötehdas Oy Artekille, ja ne on valmistettu maalatusta sekä taivutetusta koivuvanerista. Taustalla oleva niin ikään Alvar Aallon Valaistustyölle suunnittelema ”Enkelin siipi” – valaisin noin vuodelta 1954 oli myös tarjolla, mutta se jäi tällä kertaa myymättä. Valaisimen arviohinta oli 9 000–11 000 euroa.

Myynnissä oli suomalaisen designlasin keräilijän kokoelmista useitakin kohteita, mutta pohjoismaista designkeramiikkaa oli tällä kertaa tarjolla aika vähän. Sitä edustivat mm. Birger Kaipiainen ja Kati Tuominen-Niittylä. Kaipiaisen melko tavanomainen työ jäi myymättä, mutta Tuominen-Niittylän astiasta maksettiin lähes 9 000 euroa. Se oli Arabian valmistamaa kivitavaraa korkeudeltaan noin 30 cm.

Phillipsin huutokaupassa myytiin myös Esko Pajamiehen Lahden Lepokalustolle suunnittelemat Polar-tuolit todennäköisesti vuodelta 1965. Tuoliparin hinta nousi noin 11 000 euroon.

Kati Tuominen-Niittylä tunnetaan suuren yleisön keskuudessa parhaiten humoristisista Storybirds-kannuistaan. Hänet on palkittu kahtena vuonna kansainvälisessäkeraamikkakilpailussa Japanissa.

Kun Alvar Aallon nojatuolista 1950-luvulta maksettiin Hagelstamin syyskuisessa design-huutokaupassa ennätysmäiset 80 000 euroa, oli mielenkiintoista seurata, mitä Lontoossa maksetaan kahdesta 1930-luvun tuolista – harvinaisuuksia nekin. Tuolipari kallistuikin arviohintoja korkeammalle eli lähes 25 000 euroon.

Arvokas Venini nousi yli 12 000 euroon

Annmarisin huutokaupan suuryllättäjä oli Veninin pienehkö taidelasipullo sign. Venini Murano Italia. Pullon korkeus on 22 cm. Hinta huutomaksuineen oli runsaat 12 000 euroa.

Tamperelaisen Annmarisin nettihuutokaupassa nousi ilmeisen yllättäen Veninin taidelasipullo peräti yli 12 000 euroon, kun lähtöhinta oli vain vaivaiset sata euroa. Vasarahinta oli 10 500 euroa, ja samansuuruisia tarjouksia oli kaksi, joista ensiksi tarjonnut selvisi voittajaksi. Hävinneelle kävi kuten usein niille, jotka viivyttävät tarjouksensa tekoa. Kilpailijoita oli kaksi, ja huudot lähtivät viikon hiljaiselon jälkeen 10 000 eurosta.

Myös lempääläisellä Huutokauppahuone Aleksilla on seuraavassa huutokaupassaan 16.10. mielenkiintoista italialaista Serguso Flavion taidelasia – samoin kuin esimerkiksi Oiva Toikan Lumilinna, joka noussee 1 500–2 000 euroon.

Painavaa asiaa peräti 34 kiloa

Holmaston rahahuutokaupassa 8.10. on tarjolla kirja, joita ei ainakaan Suomessa ole monta. Kirja on G.O.A.T. -  Greatest Of All Time a tribute to Muhammad Ali. Kysymyksessä on keräilijäpainos, joita on tehty 9 000 kpl. Kirjassa on jopa Muhammad Alin ja Jeff Koonsin signeeraukset. Erittäin kookkaassa kirjassa – 70 x 70 x 20 cm – on 792 sivua. Kirja painaa peräti 34 kiloa, joten iltalukemiseksi sängyssä siitä ei todennäköisesti ole. Kirjan nahkakannet ovat Louis Vuittonin suunnittelemat.

Kirjan minimihinta huutokaupassa on 2 950 euroa, minkä päälle tulevat huutomaksut.

Muhammad Alista on kirjoitettu noin sata kirjaa, joista Holmaston rahahuutokaupassa lokakuussa huutokaupattava on ainakin toistaiseksi loistokkain. Alin väitetään olleen maailman valokuvatuin henkilö, ja tässäkin kirjassa nyrkkeilysankarista on peräti yli 3 000 kuvaa.

Olympia-maljasta yli 600 euroa

Huutokauppahuone Aleksin syyskuun huutokaupassa oli myynnissä erikoisen värinen Olympia-malja vuodelta 1940. Erikoiset olivat myös kisojen valmistelut, sillä ensin ne oli määrä pitää Tokiossa, mutta siitä luovuttiin ja kisat päätettiin pitää Helsingissä.  Valmistelut olivat jo erittäin pitkällä – mm. kotimaisia lippuvarauksia oli tehty noin 200 000, mutta kisoista kuitenkin luovuttiin niin talvisodan kuin muidenkin Euroopan sotatoimien johdosta.

Olympia-maljoja on tehty monen värisinä, ja hintahaitari on 350–500 euroa. Aleksilla myynnissä ollut harvinaisemman värinen malja maksoi huutomaksuineen vähän yli 600 euroa.

Riihimäen Lasi teki näitä Olympia-maljoja jo vuonna 1939, ja niissä oli kohokuviona olympiarenkaat /Helsinki ja 1940. Kun kisat peruuntuivat, hieman muunnellulla muotilla tehtiin maljoja, joissa nämä kohokuviot oli korvattu stadionin kuvalla.

Sibeliusta ja Kosolaa Helsingissä

Suomen Filateliapalvelun Hellman-suurhuutokauppa pidetään jälleen Helsingissä perjantaina-lauantaina 14.-15.10. Tarjolla on monta tuhansien eurojen arvoista harvinaisuutta, ja kallein noussee yli 10 000 euron huutomaksuineen.

Huutokaupassa on jälleen esillä keräilyn koko kirjo puhelinkorteista apteekkien reseptiliuskoihin. Mukana on myös erikoisuuksia kuten saksalaisten väärentämä Ison-Britannian 10 punnan seteli Oranienburgin keskitysleiriltä. Tästä natsien suurisuuntaisesta hankkeesta on tehty elokuvakin. Väärenteen lähtöhinta on 200 euroa.

Tarjolla on erikoisuutena myös paljon kuuluisuuksien kirjeitä ja signeerauksia. Esimerkiksi Jean Sibeliuksen nimikirjoitus hänen kuvallaan varustetussa kortissa keräsi jo ennakkoon useiden satojen eurojen noteerauksen. Tarjolla on myös mm. Lapuan liikkeen mahtimiehen Vihtori Kosolan kirjeenvaihtoa.

Helanderin seuraavan huutokaupan tarjonta on vielä osin rakenteilla. Se pidetään 8.-9. lokakuuta.

Filateliapalvelun huutokaupassa on myynnissä mm. yksi Suomen filatelian tunnetuimpia harvinaisuuksia, Zeppelin virhepainama 1830 parissa kirjeellä Ruotsiin. Leimana on kaunis Helsinki -30. Kohteen aitous on todistettu 1998. Lähtöhinta on harvinaisuusasteen mukainen eli 8 500 euroa.

Pentti Avomaa

Kirjoittaja on sijoitus- ja keräilymarkkinoiden asiantuntija.

 

 

 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti