veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Peräkärryjen kanssa törttöillään eniten kesäkuussa – törmäys on tyypillisin vahinko

Peräkärryjen kanssa törttöillään eniten kesäkuussa – törmäys on tyypillisin vahinko
24.5.2023

Joka viidennellä suomalaisella on perävaunu, ja liikennekäytössä niitä on yli miljoona. Eniten peräkärryvahinkoja tapahtuu kesäkuussa, kun mökkeilykausi alkaa.  

Viime vuonna rekisteröitiin 25 579 uutta perävaunua. Samalla, kun perävaunujen määrä on noussut, ovat myös vahingot lisääntyneet, kertovat Pohjola Vakuutuksen tilastot.

Perävaunuille tien päällä tapahtuvat vahingot ovat tyypillisesti erilaisia törmäyksiä: yli puolessa perävaunujen vahinkotapauksista vaunulla on törmätty esimerkiksi toiseen ajoneuvoon tai rakennukseen.

Perävaunuiksi lasketaan tilastoissa niin matkailuperävaunut, venetrailerit kuin peräkärrytkin, joita on liki 70 prosenttia tilastoiduista perävaunuista.

Peruutusvahinkoja ja käsistä lähtenyt kärry

Ennen peräkärryn käyttöönottoa kannattaa tarkistaa renkaiden ja valojen kunto. Kevyitä, enintään 750 kiloa painavia peräkärryjä ei tarvitse katsastaa, joten kärryn kunnon tarkistaminen on omistajan vastuulla.

”Yli 10 vuoden ikäisiä renkaita ei kannata perävaunuissa enää käyttää. Tärkeä on tarkistaa myös pyöränlaakerit. Kun renkaan nostaa ilmaan ja pyöräyttää sitä, laakereista ei pitäisi kuulua epäilyttävää ääntä. Jos kuuluu, laakeri kannattaa vaihtaa”, Pohjola Vakuutuksen ajoneuvovakuuttamisen johtaja Kristian Hiljander sanoo tiedotteessa.

Peräkärryn kiinnittäminen vetokoukkuun täytyy tehdä huolellisesti. Pohjola Vakuutuksen tilastojen mukaan vahinkoja tapahtuu, kun kärry on irronnut otteesta sitä irrotettaessa tai kiinnitettäessä.

”Näissä tilanteissa kärryä vetävän auton puskuri saa usein osumaa, mutta karatessaan kärry voi aiheuttaa suurempaakin vahinkoa osuessaan esimerkiksi lähistöllä oleviin rakennuksiin tai ajoneuvoihin.”

Peräkärry on kuormattava huolellisesti, ja kuorman painorajoja pitää noudattaa. Väärin lastattu perävaunu voi aiheuttaa liikenteessä vakavia vaaratilanteita.

Kuorma täytyy kiinnittää niin, että se ei pääse liikkumaan kärryssä ajon aikana. Peräkärry tulee kuormata aina hieman etupainoiseksi. Takapainoisesti kuormattu kärry nostaa auton takaosaa ylöspäin ja yhdistelmän hallinta voidaan menettää ajon aikana.

”Peräkärry on tärkeä kuormata oikein jo sen takia, että vakuutus ei korvaa esimerkiksi katkennutta akselia, joka on rikkoutunut liian painavan kuorman vuoksi”, Hiljander kertoo.

Vahinkoja sattuu myös peruutettaessa.

”Peruuttamista kannattaa harjoitella ennen liikenteeseen lähtöä. Yleisin syy peruutusvahinkoon on se, että autoa käännetään liian tiukassa kulmassa, jolloin perävaunu menee linkkuun ja aiheuttaa kolhuja sekä autoon että perävaunuun”, Hiljander sanoo.

Vahinkoilmoituksia tulee myös tilanteista, joissa peräkärry on irrotettu autosta ja pysäköity, mutta puutteellisen lukituksen takia kärry on lähtenyt liikkeelle ja vahingoittanut muuta omaisuutta tai ajoneuvoja.

”Peräkärry vaatii aina oman erillisen vakuutuksensa, koska se voi aiheuttaa vahinkoa yksinkin ajoneuvosta irrotettuna”, Hiljander neuvoo.

Peräkärryistä tulee vuosittain myös varkausvahinkoilmoituksia.

”Perävaunu tulee aina säilyttää lukittuna. Kun sen lukitsee niin, ettei kärryä voi kiinnittää vetoajoneuvoon tai siirtää, varmistaa vakuutuskorvauksen saamisen.”

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti