veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Nyt piknikille tai marjaan! Tunnetko jokamiehenoikeudet?

Nyt piknikille tai marjaan! Tunnetko jokamiehenoikeudet?
20.7.2020

Eväsretki metsään, onkiminen ja mustikoiden poiminta ovat perinteisiä kesän iloja. Niistä saa nauttia luonnossa ilman maanomistajan lupaa.

Jokamiehenoikeuden nojalla ei kuitenkaan saa aiheuttaa haittaa tai häiriötä. Esimerkiksi roskaaminen, tulenteko, kivien ja puun kerääminen sekä moottoriajokit ovat lailla kiellettyjä. Tässä vinkkejä mukavista, luvallisista puuhista.

1. Voinko tehdä metsästä vihdan?

Kasvavasta puusta ei saa taittaa oksia ilman lupaa eli vihdan teko ei ole sallittua. Puusta ei myöskään saa ottaa juuria, tuohta, kuorta, lehtiä, pihkaa, terhoja, käpyjä eikä pähkinöitä. Maahan pudonneita, kuivia risuja ja käpyjä saa ottaa. Käpyjä voi kerätä sekä omaan käyttöön että myytäväksi.

Luonnonvaraisia marjoja kuten pihlajanmarjoja saa ottaa. Niiden poimiminen ei vahingoita puuta, eikä marjoilla ole yleensä puun omistajalle taloudellista merkitystä.

2. Saanko siirtää kukan kotipihaani?

Metsästä saa poimia marjoja, sieniä ja kukkia sekä itselle että kaupalliseen käyttöön. Voit ottaa yksittäisen kasvin juurineen, jos teet pienen ja huomaamattoman kuopan. Maata ei saa kaivaa niin paljon, että siihen syntyy pysyvä jälki. Kansallispuistoissa ja suojelualueilla kasvien kerääminen on kielletty.

Rauhoitetut kasvit, kuten kangasvuokko, on jätettävä rauhaan. Sinivuokko ei enää ole rauhoitettujen listalla. Hyvä nyrkkisääntö on jättää kukka paikoilleen, jos sitä ei tunne. Sammalta, jäkälää tai maa-aineksia kuten kiviä ja soraa ei saa kerätä.

3. Saako yksityistiellä pyöräillä ja kävellä?

Kyllä saa. Voit kulkea yksityistiellä lihasvoimilla, ja myös ratsastus on sallittua. Sähköavusteisella polkupyörälläkin saa liikkua jokamiehenoikeuksilla. Koira on pidettävä kytkettynä niin yksityistiellä kuin muuallakin 1.3.–19.8. Muulloinkin koiran on oltava välittömästi kytkettävissä.

Jalan, hiihtäen, pyöräillen ja ratsain saa liikkua myös metsissä ja niityillä, mutta ei pihamaalla tai viljelyksillä.

4. Mihin saan tehdä nuotion?

Avotulen tekemiseen maastoon tarvitaan aina maanomistajan lupa. Vaikka nuotio olisi suojattu kivillä, se on avotuli. Järven jäälle saa tehdä avotulen.

Retkikeittimessä tuli on sallittu. Retkeilyalueilla pitää käyttää rakennettuja nuotiopaikkoja. Niihinkään ei saa tehdä nuotiota, jos avotulen teko on kielletty metsäpalovaaran vuoksi.

5. Voiko järvessä peseytyä tai tiskata?

Pääsääntöisesti kyllä. Joillakin luonnonsuojelualueilla sekä vedenottopaikoilla voi olla vesistöissä liikkumisen rajoituksia, jolloin pesulle ei saa mennä. Muuten uiminen ja peseytyminen ovat sallittuja.

Järvi pysyy puhtaana, kun otat tiskiveden astiaan. Vältä tiskiaineen käyttöä. Kaada pesuvesi maahan riittävän kauas rannasta. Käytä erillistä astiaa myös silloin, kun itse peseydyt. Kaada shampoota tai saippuaa sisältävä vesi maahan.

6. Kuinka lähellä mökkiä saa kalastaa?

Voit kävellä onkireissulla rantoja pitkin, jos pihapiiri ei ulotu asumuksen ranta-alueelle. Pihassa tulisi olla pihan tunnusmerkkejä, kuten hoidettua ympäristöä. Rakentamattomalla tontilla ei ole kotirauhan suojaa.

Voit kalastaa veneestä ongella tai pilkillä niin kaukana rannasta, että et aiheuta haittaa tai häiriötä mökkiasukkaille. Huomaa, että vesi kantaa hiljaisenkin äänen kauas.

Satu Alavalkama 

Vinkit luontoon lähtijälle antoi Anne Rautiainen Suomen Ladusta.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti