veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Näin värjäät syötävät pääsiäismunat – väriaineet löytyvät kotikeittiöstä

Näin värjäät syötävät pääsiäismunat – väriaineet löytyvät kotikeittiöstä
5.4.2023

Kotikeittiöstä löytyy monta sopivaa värin lähdettä pääsiäismunien värjäykseen. Eikä värjääminen ole vaikeaa, väriliemessä munat värjäytyvät käytännössä itsekseen.

Kokeile munien värjäyksessä näitä elintarvikkeita:

  • kurkuma => voimakas keltainen
  • punakaali => turkoosi tai sininen
  • sipulin kuoret => punaruskea
  • punajuuri => pinkki
  • vihreä tee => vaaleanvihreä
  • musta tee => ruskea
  • mustikka => violetti tai sinertävä

Viisi vinkkiä värjäyshommiin

1. Ihan ensimmäiseksi munat keitetään kypsäksi.

2. Keitetyt munat voi koristella käärimällä munan ympärille väriaineelta suojaavaa materiaalia ennen väriliemeen laittamista. Tähän sopii puuvillalanka, joka jättää munaan kivat viivakuviot, pitsinauha munan ympärillä tai munan ympärille langalla solmittu myrkyttömän kasvin lehti.

Se, miten väriliemi tunkeutuu suojaavan kuvion alle, on joka kerta vähän yllätys. Yllätyksiä värjäyksessä riittää muutenkin, ja se on osa prosessin hauskuutta.

3. Sekoita väriainetta noin 0,5 litraan vettä. Punakaalia, punajuuren kuoria ja sipulinkuoria pitää keittää vedessä noin 15 minuuttia, että niistä irtoaa väri, sen jälkeen siivilöi liemi. Lisää liemeen noin 1 tl etikkaa tai valkoviinietikkaa, se vahvistaa väriä.

4. Värjäysastiana kannattaa käyttää kapeaa ja korkeaa lasiastiaa, vaikka isoa juomalasia. Lasista väriaine lähtee pois pesussa, muoviastian väriaine voi värjätä lopullisesti.

Laske munat varovasti lusikalla väriastiaan ja anna seisoa siinä vähintään puoli tuntia. Voit jättää ne värjäytymään jääkaappiin myös yön yli niin saat voimakkaamman värin.

5. Munien tulee olla kokonaan väriliemen alla, että ne värjäytyvät ympäriinsä.

Voit myös sekoittaa kahta värilientä keskenään tai lisätä punakaaliliemeen hieman kurkumaan niin saat uusia värisävyjä, keltainen kurkuma muuttaa sinisen punakaaliliemen vihreäksi.

Lähde: Taitoliitto/ Johanna Audemir

TESTAA MYÖS: Tee väriliemi valmiiksi ja keitä munat kypsiksi väriliemessä.

Luonnonväreillä värjääminen on vuoden 2022 käsityötekniikka. Tällä kertaa Taitoliiton ohjeessa käsityötaidot yhdistyvät ruokaan.

Minna Petäinen

Kuva: Hilja Mustonen

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 11.4.2022.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti