veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Näin ostat valokuvataideteoksen

30.9.2016

Valokuvataide on hieno ja kiinnostava taiteen tekniikka, jonka suosio on kasvanut nopeasti. Nykyään lähes kaikki merkittävät nykytaiteen keräilijät hankkivat kokoelmiinsa myös valokuvataidetta.

Valokuvat ovat yleistyneet kotimaisilla taidemarkkinoilla vasta 2000-luvulla. Tämän vuoksi Suomessa valokuvataiteella ei ole vielä jälkimarkkinoiden hinnoitteluhistoriaa. Valokuvien hinnoittelu perustuu pitkälti taiteilijan omaan näkemykseen ja kulurakenteeseen.

Pekka Luukkola: Solar intensity/Summer, 2010, 100 x 128 cm, editio 5. © Kuva Pekka Luukkola

Valokuvataiteesta kiinnostuneella on valinnanvaraa: tarjolla on kotimaista ja ulkomaista sekä vanhaa että tuoretta valokuvataidetta, joten keräilyyn on tarjolla monia eri perspektiivejä.

Sijoitusmielessä on hyvä muistaa, että valokuvataidetta hankkivat ennen kaikkea niin sanonut valikoidut keräilijät. Suurta yleisöä valokuvataide ei niinkään kiinnosta. Tämä vaikuttaa teosten hinnoitteluun etenkin jälkimarkkinoilla, sillä valokuvataide saattaa jatkossakin olla vain asiaan vihkiytyneiden oma keräilykohde. Hinnat eivät tällöin välttämättä pysy korkeina, koska ostajia on vähemmän. Hinnoitteluun vaikuttaa kuitenkin myös teosten sarjamäärä. Jos sarja on pieni, hinnat pysyvät korkeampina.

Suositeltavaa on, että valokuvataidetta sijoitusmielessä hankkiva kartoittaisi ensin, mitä teoksia merkittävät yksityiskeräilijät ja museot hankkivat kokoelmiinsa.

Tunnettuja ja suosittuja suomalaisia valokuvataiteilijoita ovat esimerkiksi Susanna Majuri, Pentti Sammallahti, Ola Kolehmainen, Anni Leppälä, Pekka Luukkola, Elina Brotherus, Hannu Karjalainen, Pentti Kekarainen, Jorma Puranen, Jari Silomäki, Marjaana Kella, Heli Rekula, Veli Granö, Esko Männikkö, Tiina Itkonen, Ulla Jokisalo, Aino Kannisto, Sandra Kantanen, Niko Luoma, Nelli Palomäki, Jyrki Parantainen ja Santeri Tuori.

Maailmankuuluja ulkomaisia valokuvataiteilijoita ovat esimerkiksi Man Ray, Alfred Stieglitz, Annie Leibovitz, Robert Mapplethorpe, David LaChapelle, Helmut Newton, Andreas Gursky, Cindy Sherman, Anne Geddes ja Sally Mann.

5 vinkkiä valokuvataidetta hankkivalle

  1. Tarkista, montako vedosta samasta työstä on tehty. Uniikkivedokset ovat kalliimpia.
  2. Säilytä ostodokumentit huolellisesti. Erilaisia valokuvataiteen tekniikoita on runsaasti, joten hankinnan yhteydessä saatu dokumentti on siksikin hyvä pitää tallessa.
  3. Jos haluat ostaa valokuvataideteoksen sijoitusmielessä, kannattaa teos ostaa vain joko suoraan taiteilijalta tai galleriasta, jotta voit varmistaa kuvan alkuperäisyyden. Tämä on tärkeää varsinkin, jos kyse on kansainvälisestä valokuvataiteesta tai vanhasta valokuvasta.
  4. Tarkista, että valokuvateos on signeerattu joko etu- tai takapuolelle. Ellei signeerausta ole, teoksen mukana pitää saada aitousdokumentti.
  5.  Huolehdi, että valokuvan päällä on aina lasi, jotta happi, pöly tai valo eivät vaurioita taustapaperia tai kuvan pintaa. Muistathan, että ultraviolettivalo on erityisen haitallista valokuvataideteokselle.

Täältä saat lisätietoa valokuvataiteesta

Valokuvagalleria Hippolyte, Helsinki

Valokuvagalleria Ibis, Vaasa

VB Valokuvakeskus, Kuopio

Suomen valokuvataiteen museo, Helsinki


Pauliina Laitinen-Littorin

Rahat, verot, työ & eläke, koti