veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Millaisille ansioille pääsee sienimetsässä?

Millaisille ansioille pääsee sienimetsässä?
13.9.2019

Hyvän mielen ja liikunnan lisäksi sienestämällä voi saada myös tienestejä. Mitä sienien poimiminen myyntiin edellyttää? Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Birgitta Partanen vastaa.

”Ensin pitää tunnistaa sienet. Helpointa on opetella tärkeimmät kauppasienet. Jos ei ollenkaan tunne sieniä, kannattaa hakeutua poimijakoulutukseen. Sitten pitää etsiä myyntikanavat.”

Ketkä Suomessa sieniä ostavat?

”Sienifirmat ostavat sieniä, mutta parhaan hinnan saa, jos pystyy myymään suoraan kuluttajille tai johonkin ravintolaan. Ravintolat ostavat mielellään esimerkiksi korvasieniä ja myös käsittelevät ne itse. Sieniä voi tarjota myös torimyyntiin.”

Millaisille ansioille sienestäjä voi päästä?

”Sieniä poimimalla voi päästä hyvin satojen eurojen päiväansioihin, jos tietää paikat ja jos on kunnon ostaja. Etenkin kantarellien poimijat tekevät hyvää tiliä. Eräs poimija kertoi saaneensa parhaana päivänä 60 kg kantarellia ja myyneensä ne 12 e/kg. Päivän tili oli siten 720 euroa.

Käsittelemättömien sienten myyntitulo on verotonta tuloa. Esimerkiksi ryöpättyjen sienien myynnistä menee veroa.”

Mistä sienistä saa parhaan hinnan?

”Matsutaket (tuoksuvalmuskat) ovat hyvin hinnakkaita, mutta Suomessa ne eivät ole niin arvostettuja. Japanissa nuoret ja kauniit, tuoreet yksilöt ovat todella arvokkaita. Ongelmana on, ettei sieniä saada kuljetettua Japaniin tuoreena sellaisia määriä, että kuljettaminen kannattaisi. Ravintolat voivat olla kiinnostuneita matsutakeista myös Suomessa.”

Mitä varusteita sienimetsään tarvitaan?

”Sienestäjä tarvitsee ilmavan korin ja sieniveitsen, jossa on harja. Jos käyttää hyönteismyrkkyä, sitä ei saa laittaa käsiin, ettei myrkkyä mene sieniin. Sienet kannattaa puhdistaa jo metsässä. Sienet eivät säily pitkään. Ne pitää toimittaa mielellään vielä samana päivänä ostajalle.”

Outi Airaksinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti