veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Mikä on keräilytavaran oikea hinta?

Mikä on keräilytavaran oikea hinta?
24.11.2016

Keräilytavaroiden hinnanmuodostus on välillä mystistä, eikä yksinkertaista selitystä hinnalle ole aina helppo antaa. Kuka maksaa Marilyn Monroen mekosta 5 miljoonaa euroa? Miksi yksi Bidjar-matto maksaa 6 000 euroa, kun toinen myydään 300 eurolla? 

Marilyn Monroen ikoninen "Happy Birthday Mr. President” –puku. Kuva: Julien´s Auctions

Viime aikojen kohahduttavimpia huutokauppauutisia oli Marilyn Monroen yltiöseksikkään puvun huutokauppaaminen Julien´s Auctions -huutokaupassa Los Angelesissa. 

Moni äimisteli Marilyn Monroen puvusta maksettua noin viittä miljoonaa euroa, vaikka summalle löytyy hyvä selitys. Puku oli Marilynin päällä, kun hän lauloi onnittelulaulunsa presidentti John F. Kennedyn syntymäpäiväjuhlilla Madison Square Gardenilla New Yorkissa.

Puvusta maksettiin ennätykselliset noin 5 miljoonaa euroa eli se löi hienokseltaan aiemman ennätyksen, joka oli niin ikään Marilynin puku, jota hän käytti elokuvassa Kesäleski (Seven Year Itch). Moni muistaa vieläkin hyvin siitä tehdyn elokuvajulisteen, jossa Marilyn pitelee hameensa helmoista, jotta se ei tuulessa nousisi ihan korviin asti.

Nyt Julien´silla myyty puku oli hyvä sijoitus omistajalleen, joka oli maksanut siitä aikoinaan huimat noin 1,5 miljoonaa euroa. Voittoa se tulee tuottamaan uudelle omistajalleenkin, joka on Ripley’s Believe it or Not. Tämä erikoisuuksia yleisölle esittelevä yritys omistaa Odditorium-näyttelytiloja 33 paikassa eri puolilla maailmaa, ja sillä on jo ennestään useita kymmeniä Marilyn Monroelle kuuluneita asusteita ja esineitä esillä. Tämäkin puku siis alkaa kiertää uteliaitten töllisteltävinä näyttelytiloissa eri puolilla maailmaa.

Kun Marilynin pukua on käynyt ihmettelemässä kussakin näyttelytilassa vaikkapa vain 50 000 katsojaa, pukuhankinta on näiden katselumaksuilla jo kuitattu, ja myyntiarvo on yhä jäljellä vähintään entisenlaisena. Itse asiassa yleisömenestyksen varmistaa juuri se, että puvusta maksettiin noin uskomaton hinta.

Designmatot arvossaan

Moni ihmettelee sitäkin, miksi yksi käsin solmittu Bidjar-matto maksaa 6 000 euroa ja toinen vähän pienempi Bidjar noin 300 euroa.

Ruotsalaiset designmatot 19401950-luvuilta ovat puolestaan juuri niitä, joiden osin voimakastakin arvonnousua harva varmasti osasi ennakoida. Nyt näitä Märta Måås-Fjetterströmille työskennelleitä mattodesign-taiteilijoita arvostetaan jo kovasti, ja varsinkin ruotsalaisissa arvohuutokaupoissa näitä mattoja on tarjolla paljon – esimerkiksi Stockholms Auktionsverkin marraskuun huutokaupassa niitä oli  myynnissä yli 40.

Ann-Mari Forsbergin suunnittelema matto vuodelta 1944 (signeeraus AB MMF AMF) ja kooltaan 355 x 245 cm oli Stockholms Auktionsverkin huutokaupan kalleimpia. Se maksoi huutomaksuineen noin 28 000 euroa. Sen voisi hyvin kuvitella löytyvän vaikkapa jonkun suomalaisen maatalon tuvasta. Nykyisin sellaisen löytää todennäköisemmin tukholmalaisesta designkodista. Kuva: Stockholms Auktionsverk

Hintavaihtelut olivat suuret, ja yleisin hintataso oli 1 000–2 500 euroa, mutta enimmillään niistä maksettiin jopa yli 20 000 euroa.

On mielenkiintoista nähdä, mihin hintaan Helanderin joulukuun huutokaupassa nousee suomalainen mattoharvinaisuus vuosisadan alusta. Kysymyksessä on iso jugend-matto (koko 10 x 4 metriä), joka on ollut Suomi-yhtiön pääkonttorissa ilmeisesti sen valmistumisesta eli vuodesta 1911 lähtien.

Arvomatto idästä

Helanderin kuukausihuutokaupoissa myydään myös aika paljon käsinsolmittuja mattoja, mutta ne ovat itämaisia. Huutokauppayhtiön omistajalla onkin pitkäaikainen kokemus ja know-how juuri mattoalalta.

Monet itämaiset matot menevät tosi halpaan hintaan, mutta poikkeuksiakin on – esimerkiksi marraskuun huutokaupassa myyty käyttämätön iranilainen Bidjar kooltaan 330 x 250 cm. Sille oli poikkeuksellisesti asetettu 5 000 euron lähtöhinta, ja sillä se myös meni lisättynä huutomaksulla.

Tämä Helanderilla myyty käyttämätön iranilainen Bidjar-matto nousi huutomaksuineen yli 6 000 euroon. Kuva: Helander

Huutokaupattavana oli toinenkin Bidjar kooltaan 170 x 114 cm. Siitä maksettiin tavanomaisempi noin 330 euron hinta.

Onhan matoilla melkoinen kokoero, mutta silti hintaero on poikkeuksellisen suuri. Uniikista taideteoksesta maksetaan huomattavasti enemmän kuin ”liukuhihnalla” tehdyistä, vaikka molemmat ovat kyllä käsin solmittuja.

Amatöörit eivät eroja niinkään huomaa, mutta ammattilaiset kyllä. Ja ne voivat myös väittää molempia edullisiksi ostoiksi. Onhan tuon kalliimman tekemiseen mennyt noin vuosi.

Nostalgialelut kiinnostavat

Syksyn erikoishuutokaupat ovat olleet varsin menestyksellisiä. Bukowskisilla niitä oli Tukholmassa parikin, ja esimerkiksi leikkikaluhuutokaupassa moni kohde nousi moninkertaisiin hintoihin lähtöhinnastaan. Niinpä huutokauppakohteesta, jossa oli Barbie ja hänen ystäviään, maksettiin lähes 2 800 euroa. Näitä Mattelin nukkeja oli yhdeksän 1960-luvulta ja mukana oli mm. poninhäntä-Barbie sekä vaatekomero.

Tukholman Bukowskisin järjestämän leikkikaluhuutokaupan yksi arvokkaimpia kohteita oli tämä saksalainen Gebrüder bing -leikkiauto noin vuodelta 1912. Se on käsinmaalattua peltiä, ja se kulkee kellokoneiston avulla, johon löytyy myös avain. Kaikki neljä ovea ovat avautuvia. Auton pituus on 32 cm. Auto maksoi huutomaksuineen noin 8 000 euroa. Kuva: Bukowskis

Monet vanhat lelut nousivat jo niin koviin hintoihin, että niitä ei varmastikaan lasten leikkeihin raaskita antaa, vaan nostalgoidaan niiden avulla omaa nuoruutta.

Bukowskin kellohuutokaupassa hintataso oli tietysti kovempi. Harvinaisimmasta päästä oli ikuisuuskalenterilla varustettu, osittain valkokultainen Audemars Piguet Royal Oak noin vuodelta 1991. Kelloharvinaisuudesta maksettiin noin 68 000 euroa. Omegan teräksisestä Railmaster-vieterikellosta noin vuodelta 1957 maksettiin lähes 25 000 euroa.

Parhaillaan on meneillään parikin erikoishuutokauppaa, Suomen Filateliapalvelun online-huutokauppa sekä Suomen numismaattisen yhdistyksen suurhuutokauppa, joka nettitarjousten loputtua järjestetään vasarahuutokauppana 26.11.

Huutokauppasesonki näyttöineen on muutoinkin meneillään niin Suomessa kuin Tukholmassa. Esimerkiksi Hagelstam järjestää 8.12. Modern-huutokauppansa, ja samana päivänä käynnistyy netissä Helsingin Bukowskisin Klassisten esineiden -huutokauppa.

Rut Brykin keramiikkatöiden suosio kasvaa yhä. Helsingin Bukowskisin Design + art -huutokaupassa 9.11. myytiin hänen keramiikkareliefinsä Venetsialainen palatsi, Giorno vuodelta 1955. Se on korkeudeltaan 58 cm ja leveydeltään 25 cm. Siitä maksettiin huutomaksuineen noin 13 500 euroa. Kuva: Bukowskis 

 
Tukholman Bukowskisin Modern & Nordic Design -huutokaupassa 17.11. myytiin niin ikään Rut Brykin keramiikkatyö Venetsialainen palatsi vuodelta 1953, Sen korkeus on 51,5 cm ja leveys 30,5 cm. Siitä maksettiin huutomaksuineen noin 19 000 euroa. Kuva: Bukowskis

Pentti Avomaa

Kirjoittaja on sijoitus- ja keräilymarkkinoiden asiantuntija.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti