veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Mikä aihe on taidekaupan ikisuosikki? Tietenkin eläimet

Mikä aihe on taidekaupan ikisuosikki? Tietenkin eläimet
15.11.2019

Kallein Suomessa myyty eläinaiheinen taideteos on Ferdinand von Wrightin Metso soitimella vuodelta 1864. Se huutokaupattiin vuonna 1988 nykyhinnassa 564 000 eurolla.

Eläinaiheiset taideteokset ovat tuoneet monelle taiteilijalle suosiota. Rakastettuja suomalaisia eläintaiteilijoita ovat esimerkiksi von Wrightin veljekset Ferdinand, Magnus ja Wilhelm, Teppo Terä, Nina Terno, Lennart Segerstråle, Michael Schilkin, Jussi Mäntynen, Matti Karppanen sekä nykytaiteilijoista muun muassa Miina Äkkijyrkkä ja Eliya Zweygberg. Tavallaan myös Kaj Stenvallin kuuluisat ankat kuuluvat eläinkategoriaan. 

Taideteos, joka lievittää stressiä

Eläimet ovat taidekaupan kestosuosikkeja ja sopivat aiheeltaan moneen taidemakuun. Eläinaiheet nousevat suosituiksi keräilykohteiksi taidemarkkinoilla trendin kaltaisesti isompina aaltoina, kunnes ovat taas jonkin aikaa poissa muodista.

Talouden laskukaudella eläinaiheet innostavat yleensä enemmän keräilijöitä, korkeasuhdanteessa sen sijaan eläinaiheiset sijoituskohteet ovat hyvin suosittuja sijoittajien keskuudessa. Tällä hetkellä suosioon ovat taas nousseet eläimet nykytaiteessa puoliabstraktisti esitettyinä.

Miina Äkkijyrkkä on pitkällä taitelijan urallaan keskittynyt lehmien kuvaukseen. Hänen lehmänsä ovat olleet pitkään tunnetuimmat ja rakastetuimmat eläimet aikalaistaiteessamme. Äkkijyrkkä sai valtion kuvataidepalkinnon vuonna 2002 ja taiteilijaeläkkeen vuonna 2014. Kuva: Lehtikuva

Vaikka taidemarkkinoilla on jatkuvasti myytävänä eriaiheisia taideteoksia, lähempi tarkastelu osoittaa, että suurin osa tarjonnasta koostuu vain muutamista pääaiheista. Niitä ovat maisema tai kaupunkikuvaus, eläimet, kukat, ihminen ja interiööri.

Yleensä taidetta ostava hankkii sellaisen taideteoksen, joka sopii hänen senhetkiseen sielunmaisemaansa ja joka heijastaa hänen elämäntilannettaan. Eläinaiheiset taideteokset lievittävät välittömästi stressiä. Ne ovat kauniita ja niitä on kiva katsella. Tyypilliset eläinaiheisten taideteosten ostajat työskentelevät itse eläinten parissa, heillä on eläimiin liittyviä harrastuksia, he kuuluvat konservatiiviseen yhteisöön tai hakevat turvallista ja rauhoittavaa katseltava seinälleen. 

Sijoittaja tutkii omistushistorian

Parhaimmat eläinaiheiset sijoituskohteet ovat tunnettujen, nimenomaan eläinten kuvaamiseen keskittyneiden taiteilijoiden tekemiä, vaikka myös osa klassikkotaiteilijoista maalasi eläimiä arvoteoksiinsa. Tästä esimerkkeinä Akseli Gallen-Kallelan Kalevala-aiheinen Iso hauki vuodelta 1908 tai Eero Järnefeltin Lehmisavu vuodelta 1891 Iso hauki huutokaupattiin vuonna 1998 nykyhinnassa 388 000 eurolla ja Lehmisavu samana vuonna vain hieman edullisemmin.

Erityisesti kannattaa kiinnittää hankinnassa huomiota siihen, että teos kuuluu taiteilijan parhaimpaan tuotantokauteen, joka yleensä on uran alkupuolella tai puolivälissä.

Poikkeuksiakin aina on. Suomen tunnetuin ja myös kopioiduin eläinmaalaus on dramaattinen, mutta asetelmaltaan harmonisesti maalattu Taistelevat metsot. Ferdinand von Wright sai sen valmiiksi vuonna 1886 ollessaan 64-vuotias. 

Klassinen taide usein kalleinta

Yleisesti ottaen eläinaiheiset taideteokset ovat neutraaleja, ja siksi ne on helppo jälleenmyydä. Jotta teos olisi myös sijoituskohde, sillä pitää olla hyvä provenienssi eli omistushistoria. On tärkeää, että teos on ollut taiteilijan näyttelyssä ja että aikaisemmat omistajat voidaan vahvistaa oikeiksi. Teoksen on myös oltava signeerattu ja hyvässä kunnossa.

Kalleimmissa teoksissa yhdistyy kolme asiaa:

  • taiteilijan vahva klassinen brändi,
  • teoksen onnistuneisuus ja
  • menestyksekäs taustahistoria.

Useimmiten suomalaisten eläinaiheisten teosten hinta asettuu 700–4 000 euron välimaastoon. Arvostetuimpien suomalaisten nykytaiteilijoiden erittäin suurikokoiset eläinaiheet sen sijaan voivat olla 20 000–45 000 euron hintaisia, klassisessa taiteessa puolestaan 20 000–400 000 euron välillä.

Pauliina Littorin

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti