veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Meille tulee koira – vuh! Mitä pitää ottaa huomion?

Meille tulee koira – vuh! Mitä pitää ottaa huomion?
2.11.2018

Mitä on otettava huomioon, kun suunnitteilla on koiran hankkiminen? 

Koiran hankkiminen on iso muutos niin perheelle kuin yksin elävälle. Kun näkee pientä vaivaa tutustuessaan koirarotuihin, löytää varmasti sopivan elämänlaadun ilostuttajan. Koiran hankkiminen ja ylläpito myös maksavat rahaa ja vaativat työtä, mutta palkintona on pitkäaikainen uskollinen kaveri.

1. Rodulla on väliä

Koiran hankintaa suunnittelevan on tärkeää miettiä, minkä rotuinen koira sopii omaan elämäntilanteeseen, asumiseen ja ajankäyttöön. Koiran rotu määrittelee, mihin tarkoitukseen koira on luotu ja jalostettu. Esimerkiksi seurakoira ja metsästyskoira vaativat erilaista koulutusta ja huolenpitoa.

Tärkeitä kriteereitä koiran hankinnassa ovat, millaiseen tarkoitukseen lemmikin haluaa. Myös koiran koko ja turkin laatu vaikuttavat valintaan. Täytyy miettiä, kuinka paljon on valmis antamaan aikaa koiran aktiviteeteille ja turkin hoitoon. Roduilla on eroja.

Harrastuskoira vaatii enemmän huoltoa, aikaa ja rahaa kuin kotikoira. Asumistilanne ratkaisee myös paljon. Metsästysviettinen koira maaseudulla tai haukkuva paimenkoira kerrostalossa saattavat vaatia erityistä koulutusta. 

Lisätietoa: hankikoira.fi 

2. Koira ja hoito maksavat

Rotukoiran pennusta joutuu pulittamaan 500–1500 euroa. Suosittujen pienikokoisten koirien hinnat voivat liikkua 2 000 eurossa.

Hankintahinnan lisäksi koiraan hupenee eräskin euro ruokakuluihin, rokotuksiin, eläinlääkärikäynteihin ja varusteisiin. Remmin sekä ruoka- ja juomakupit saa halvalla, mutta lemmikin hemmottelijalle löytyy markkinoilta mitä ihmeellisempiä tuotteita vetovaunuista talvitöppösiin.

Harrastuskoiran kustannukset ovat kotikoiraa tuntuvammat. Koiranäyttelyihin ja -kilpailuihin osallistuminen maksaa. Myös koirakoulut ja valmennus keventävät kukkaroa.

3. Tutki vakuutus tarkkaan

Asiantuntija suosittelee koiravakuutuksen ottamista ja eri vakuutusyhtiöiden tarjousten tarkkaa tutkimista. Monilla vakuutusyhtiöillä on elinikäinen hoitovakuutus ja jopa henkivakuutus koiran 8–12 vuoden ikään saakka.

Vakuutuksen hinta vuodessa riippuu vakuutuksen laajuudesta: mitä korvataan ja mihin summaan. Kaiken kattava paketti voi maksaa vuodessa 300–400 euroa. Yleensä vakuutukset eivät korvaa koiran perusterveydenhuoltoa kuten rokotuksia, madotuksia ja hammashuoltoa.

Tutustu Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINEn julkaisuun Kissojen ja koirien vakuuttaminen.

4. Koira työllistää

Olkoonpa koiranpentu minkä rotuinen hyvänsä, sen kasvatus ja koulutus yhteiskuntakelpoiseksi työllistävät omistajaansa. Koira pitää opettaa tavoille niin kotona kuin ulkona. Remmin molemmissa päissä pitää osata käyttäytyä. 

Koira myös kokeilee rajojaan pentuaikana. Se pureskelee pöydänjalkoja ja kenkiä, pissaa lattialle ja matolle. Kunhan lemmikki on oppinut sisäsiistiksi, se sen jälkeenkin rodusta riippuen lisää imuroinnin tarvetta.

Koira on aina viime kädessä aikuisen vastuulla.

5. Terveyttä kohentava sydänystävä

Koira elää keskimäärin 10–15 vuotta. Monille koira on paitsi paras, myös ainoa ystävä. Koira tekee hyvää ihmisen mielelle, sielulle ja fysiikalle, niin tutkimukset kiistatta todistavat. Koira pakottaa omistajan liikkeelle, tapaamaan muita koiran omistajia ja jopa hankkimaan uuden harrastuspiirin lemmikkinsä kanssa. Lukukoirat ja kaverikoirat ovat suosittuja päiväkodeissa, kirjastoissa ja vanhusten hoitokodeissa.

VAHINGOT Koiran aiheuttamien vahinkojen korvaaminen. Lisätietoa Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINEn sivuilla.

Leena Seretin

Viisi vinkkiä antoi osastopäällikkö Kirsi Salmijärvi Kennelliitosta.

Juttuun lisätty 11.6.2020 linkki FINEn julkaisuun Koirien aiheuttamien vahinkojen korvaaminen.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti