veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Matkalla, pankissa, postissa – milloin ajokortti riittää henkilöllisyyden todistamiseen?

Matkalla, pankissa, postissa – milloin ajokortti riittää henkilöllisyyden todistamiseen?
22.8.2019

Ajokortti ei enää käy henkilötodistuksena esimerkiksi pankkitunnuksia hankkiessa. Mihin muuhun tunnistautumiseen ajokortti ei käy ja missä sillä vielä pärjää? 

Vuodenvaihteessa voimaan tuli lakimuutos, jonka johdosta ajokortti ei käy enää henkilötodistuksena vahvaa sähköistä tunnistamisvälinettä haettaessa. Muutos aiheutti erityisesti henkilökorttien hakijaryntäyksen, ja moni joutui odottamaan korttiaan viikkoja. Stressiä aiheutui erityisesti niille, jotka olivat lähdössä ulkomaille ja tilasivat kortin matkaa varten.

Henkilökorttia tai passia tarvitaan henkilöllisyyden todistamisessa lopulta harvoin, muistuttaa Timo Salovaara, Väestörekisterikeskuksen johtaja STT:n haastattelussa. Ajokortti kelpaa edelleen henkilöllisyyden todistamiseen erilaisissa käytännön asiointitilanteissa:

  • Paketteja on voinut noutaa edelleen ajokortin kanssa.
  • Myös Punaisen Ristin Veripalvelussa Suomen viranomaisen myöntämä kuvallinen todistus henkilötunnuksineen riittää verenluovutuksen yhteydessä.

Näissä ajokortti ei kelpaa:

  • Lakimuutos koski vahvan sähköisen tunnistusvälineen hakua eli esimerkiksi pankkitunnusten saantia ja mobiilivarmenteita. Näihin tarkoituksiin ajokortti ei ole käynyt enää tammikuusta alkaen, koska se on helpompi väärentää kuin passi ja henkilökortti.
  •  Ajokortti ei myöskään sovellu henkilöllisyyden osoittamiseen uutta henkilökorttia noudettaessa.
  • Terveydenhuollon ja useiden valtion virastojen työntekijöiden ammatti- ja virkakorttien saaminen edellyttää työntekijän tunnistamista passista tai henkilökortista.
  • Ajokorttia ei hyväksytä matkustusasiakirjaksi.

Valtaosalla suomalaisista on passi tai henkilökortti

Kolmella neljästä Suomen kansalaisesta on jo voimassa oleva passi tai henkilökortti. Numeroina sama tarkoittaa 4,2 miljoonaa yhteensä 5,5 miljoonasta suomalaisesta, Poliisista kerrotaan STT:lle.

Poliisi myöntää henkilökortit ja Väestörekisterikeskus tuottaa korttien siruilla olevat varmenteet.

Vuodenvaihteessa Väestörekisterikeskukselle tuli lukuisia kyselyitä koskien esimerkiksi verkkokaupasta ostetun paketin noutamista, lento- tai laivamatkustajan henkilöllisyyden todistamista ja sitä, voiko verta enää luovuttaa ajokortin kanssa.

Matkustajan kannattaa muistaa, että EU-kansalaisen ei tarvitse esittää henkilötodistusta tai passia, kun matkustaa sisärajattomaan Schengen-alueeseen kuuluvasta maasta toiseen. Henkilöllisyys kuitenkin tulee todistaa esimerkiksi lentokoneeseen noustessa. Kohdemaalla voi olla myös kansallisia sääntöjä, jotka edellyttävät, että alueella oleskelevalla on aina mukanaan henkilötodistus. Ajokortit, pankkikortit ja postista tai verotoimistosta saatavat todistukset eivät kelpaa matkustusasiakirjoina tai henkilötodistuksina.

Satu Alavalkama

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti