veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Málaga tarjoaa kulttuuria ja kuumaa hiekkaa

Málaga tarjoaa kulttuuria ja kuumaa hiekkaa
7.9.2017

Málaga oli pitkään Aurinkorannikolla lomailevien keskuudessa ”vain” lentokenttä ja El Corte Inglésin tavaratalo. Nyt asiat ovat onneksi muuttuneet, ja monet matkustavat Costa del Solille nimenomaan Málagan vuoksi.

Málagasta on tullut kohde, jossa voi yhdistää kaupunkikulttuuria, rantalomaa, gastronomiaa ja maailmanluokan taide-elämyksiä.

 Málaga Alcazaban linnoitus

Málagan kulttuuritarjonnan ehdottomia helmiä ovat Picasson ja Carmen Thyssenin taidemuseot.

Näistä ensimmäinen keskittyy kaupungin oman pojan Pablo Ruíz Picasson elämään ja hänen omalaatuisen taiteensa antiin.

Museon pohjakerroksessa voi ihailla foinikialaisia raunioita, jotka kertovat Málagan pitkästä historiasta Välimeren rannalla.

Paronitar Carmen Thyssenin taidemuseossa taas on kattavin 1800-luvun andalusialaisen taiteen kokoelma Espanjassa. Aikakauden tapainkuvaus tuo museoon kävijöitä pitkienkin matkojen takaa. 

Entisessä tupakkatehtaassa on Málagan automuseo, josta on tullut autonomistajien unelmakohde. Kansainvälisestikin huippuluokan museo esittelee autoilua yli sadan vuoden ajalta.

Moniin kaupungin museoihin on ilmainen sisäänpääsy sunnuntain viimeisinä aukiolotunteina. Maksuton on myös nykytaiteen museo CAC. 

Málagan uudistunut satama

Málagan satama koki perusteellisen muutoksen kuusi vuotta sitten. Nyt alueelle on noussut paikallisten ”toinen olohuone” myymälöineen ja ravintoloineen, El Muelle Uno. Málagan kaupunkikuvaan se on tuonut oman modernin ilmeen.

Suuria vuotuisia tapahtumia, jolloin Málagassa kannattaa vierailla, ovat pääsiäinen ja elokuun feria. Ferian aikaan ilo päästetään irti. Kansa tanssii flamencoa, viini virtaa ja syödään hyvin.

Pääsiäisenä huikeat pääsiäiskulkueet kiertävät kaupungin katuja pitkin. Näyttävästi koristellut kulkueet tekevät lähtemättömän vaikutuksen.

Espanjaa laajemmin tuntevat matkailijat, samoin kuten esimerkiksi Málagaan muuttaneet madridilaiset, mieltävät Málagan kaupungiksi, joka ottaa tulijansa avosylin vastaan, toisin kuin esimerkiksi aristokraattisempi Sevilla. Ja siinä on myös Málagan sielu. 

Maista Málagassa meren herkkuja

Satamakaupunkina erilaiset merenantimet ovat hyvin edustettuina Málagassa. Läheskään kaikille ei löydy suomenkielistä vastinetta.

Ennen kuin istuu ravintolapöytään, kannattaa käydä kauppahallissa tutustumassa laajaan valikoimaan jo pelkästään myyntitiskien visuaalisuuden takia.

El Palon kaupunginosa, vanhan kalastajakylän ranta, on oikea osoite, kun mieli tekee merenantimia tai esimerkiksi avotulella paistettuja sardiinivartaita, jotka ovat kuuluja koko maassa.

El Palo on myös upea paikka ihailla auringonlaskua Málagassa.

Parhaimmat ajankohdat äyriäisten syöntiin ovat kuukaudet, joiden espanjankielisessä nimessä on r-kirjain eli syyskuusta huhtikuulle.

Raikas kesäpunaviini, tinto de verano, on espanjalaisten suosiossa. Siinä (edullista) punaviiniä on jatkettu soodavedellä/sitruunalimonadilla. Espanjalaisten mielestä vain turistit juovat sangriaa.

Malagaviiniä ja tapaksia

  • Casa Aranda (Herrería del Rey 3)

Monien mielestä tässä 1932 avatussa paikassa tarjoillaan Málagan parhaimmat churrot. Ne valmistetaan yhä samalla reseptillä kuin 85 vuotta sitten. Kokeile churroja paksun kaakaon kanssa.

  • Antigua Casa de Guardia (Alameda Principal 18)

Lähes huomaamaton ovi johtaa vanhojen tammitynnyreiden äärelle. Niissä kypsyy arvostettu malagaviini. Lasillisen arvoisia ovat esimerkiksi Pedro Ximénez ja Lágrima.

Viiniä voi ostaa myös omaan pulloon tai valmiiksi pullotettuna. Perustettu 1840.

  • Café Bar Tapas Los Pueblos (Atarazanas 15)

Perinteistä andalusialaista ruokaa tarjoileva paikka kauppahallin vieressä. Paikallisten suosiossa. Lounaalla paljon väkeä. Myös tapaksia. Edullinen. 

  • Restaurante El Tintero (Playa del Dedo)

Keskustan ulkopuolella sijaitseva huutokaupparavintola, jossa ei ruokalistoja ole, vaan tarjoilijat huutavat kovaan äänteen mitä heillä milloinkin on.

Hinta määräytyy lautasen mukaan. Omalaatuisen tarjoilutavan vuoksi kokemuksen arvoinen paikka.

Timo Kauppinen 

Rahat, verot, työ & raha