veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Liikenteen lait uudistuvat perusteellisesti – taksinkäyttö mullistuu, ajokorttilaki painottaa riskienhallintaa

Liikenteen lait uudistuvat perusteellisesti – taksinkäyttö mullistuu, ajokorttilaki painottaa riskienhallintaa
29.6.2018

Liikennettä koskevia lakeja ja määräyksiä ravistellaan uuteen kuosiin oikein kunnolla. Luvassa on paljon muutoksia, joiden perustarkoitus on selkeyttää ja johdonmukaistaa säännöksiä liikenteen toimivuuden ja turvallisuuden parantamiseksi. Aika näyttää, miten vaativassa tehtävässä onnistutaan.

Ensimmäisenä kansalaisten arvioitavaksi nousee perinteistä taksinkäyttöä mullistava uusi liikennelaki. Hintojen sääntelyn poistuminen ja taksiyrittäjyyttä rajaavien määräysten höllentäminen ovat uutta ja ihmeellistä.

Taksinkäyttäjät joutuvat uuden lain myötä paneutumaan esimerkiksi matkan hintaan aivan uudella tavalla. Taksiyrittäjä voi näet itse päättää hinnoittelusta. Taksamittarikaan ei ole pakollinen. Niinpä valveutunut asiakas sopii kuljettajan kanssa käyvästä hinnasta jo ennen lähtöä. Uusi käytäntö aiheuttaa tietenkin lisävaivaa asiakkaalle, mutta hinnan määräytymisperusteen selvittäminen on joka tapauksessa järkevää.

Heinäkuun alusta astuu taksilain tavoin voimaan myös uudistunut ajokorttilaki. Kolmessa vaiheessa suoritettavan B-ajokortin hankinta selkeytyy ja muuttuu yksivaiheiseksi. Uudessa laissa painotetaan mm. riskienhallintaa.

Uudistus selkeyttää opetuslupaopetuksen antamista koskevia säännöksiä. Vähimmäismääräysten mukaan oppilaalle on annettava kymmenen tuntia ajo-opetusta ja tarvittava määrä teoriaopetusta. Kiintoisaa on se, että ajo-opetuksen saa aloittaa oppilaan täytettyä 16 vuotta. Uuden ikärajan ansiosta ajo-opetusta voi antaa jopa kahden vuoden ja kymmenien tuntien ajan – iso etu opetusluvalla harjoittelevalle.

Suurin liikenteen lakien uudistus on kuitenkin tieliikennelain kokonaisuudistus. Vuoden 1981 tieliikennelaki on tarkoitus nykyaikaistaa kerralla. Uuden lain säännökset koskevat meistä jokaista liikkumistavastamme riippumatta.

Liikennesääntöjä ja liikenneverkostoa määrittelevien säännösten lisäksi mm. ajoneuvojen käytöstä tiellä ja liikennevirhemaksuista on määräyksensä. Tässä yhteydessä voi vain todeta, että lähes kaikkeen on kajottu.

Lähiaikoina luvassa on poikkeuksellisen laaja liikennettä koskevien uudistusten suma. Sopeutuminen uusiin säännöksiin vie oman aikansa. Erityisen tärkeä on tieliikennelain kokonaisuudistuksen omaksuminen. Minkäänlaiseen paniikkiin ei kuitenkaan ole syytä. Perustuvathan uudistukset vuosikymmenien saatossa tutuiksi käyneisiin säännöksiin.

Juha Tolvanen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti