veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Lemmikille mikrosiru – mitä hyötyä sirusta on?

Lemmikille mikrosiru – mitä hyötyä sirusta on?
10.9.2021

Vuoden 2023 alusta lähtien mikrosiru sekä rekisteröinti tulevat pakolliseksi koirilla. Tätä ennen syntyneillä koirilla on vuoden siirtymäaika. Koirien lisäksi siruja asennetaan muun muassa kissoille, freteille ja linnuille. 

Mistä mikrosirun saa hankittua lemmikille?  

”Mikrosirutus voidaan tehdä eläinlääkäriasemalla. Useimmiten jo kasvattaja on hoitanut sirutuksen ja pennun rekisteröinnin esimerkiksi Kennelliiton tunnistusmerkintä- ja omistajarekisteriin ennen lemmikin luovutusta.

Sirun pitäisi toimia eläimen koko eliniän. Joskus siru on voinut kuitenkin lakata toimimasta”, Eläinsairaala Evidensian eläinlääkäri Jenna Luoto kertoo., 

Millainen toimenpide sirun laitto on?

”Siru laitetaan ihon alle yleensä lapaluiden väliin. Toimenpide on nopeasti ohi. Yleensä eläimet reagoivat hetken paikalliseen kipuun, sitten sitä ei enää huomaa. Siru ei häiritse laittamisen jälkeen.” 

Paljonko sirutus maksaa?

”Riippuu siitä, laitetaanko siru jonkin muun toimenpiteen yhteydessä. Jos laitetaan pelkkä siru, se maksaa meillä noin sata euroa.” 

Mitä tietoa sirusta voi lukea?

”Siruihin voidaan liittää lämpötilaseuranta, joka seuraa ruumiinlämpöä, mutta yleensä se kertoo vain sirun numeron. Numerolla jokainen eläin voidaan yksilöidä.”

Mitä hyötyä on mikrosirusta?

”Sirusta on hyötyä, jos lemmikki katoaa. Se edellyttää, että sirun tiedot on laitettu johonkin palveluun. Esimerkiksi meiltä linkitetään tiedot Siruhaku.fi-palveluun, eikä sinne tarvitse erikseen liittyä. Lisäksi on kaupallisia palveluja kuten Turvasiru.fi. Varmimmin sirun tiedot pitää ajan tasalla, kun rekisteröityy itse Kennelliiton järjestelmään.

Kissaliitolla on vastaava järjestelmä kissoille. Siruhaku.fi on ehkä yleisin palvelu, mutta on paljon muitakin.

Olisi tärkeä, että omistajan vaihtuessa rekisteriin päivitettäisiin uuden omistajan tiedot. Sirusta on hyötyä myös, jos matkustaa ulkomaille. Silloin lemmikillä pitää olla mikrosiru, passi ja rabiesrokotus.”

Outi Airaksinen  

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti