veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Lähde kesällä taidenäyttelyyn ja nautiskele museoista

Lähde kesällä taidenäyttelyyn ja nautiskele museoista
8.6.2017

Eri puolilla Suomea kesällä järjestettävissä ryhmänäyttelyissä on nähtävillä paljon kiinnostavaa laatutaidetta. Muista poiketa myös museoissa. Esillä on sekä vanhaa että uutta taidetta.

Fiskarsin Kuparipajan Greetings from Suomi -kesänäyttely avautui jo toukokuussa. Yli 50 taiteilijan ryhmänäyttelyn teemana ovat erilaisilla taiteen ja designin tekniikolla toteutetut suomalaisuuden symbolit. Mukana ovat muun muassa Kalle Turakka Purhonen, Samppa Törmälehto, Jarno Vesala, Katja Öhrnberg, Juhana Moisander, Heikki Marila, Liisa Jokinen, Antti Oikarinen ja Lulu Halme. Näyttely on avoinna 24. syyskuuta asti.

Kim Simonssonin teos Maja on nähtävillä Fiskarsin Kuparipajalla Onoman Greetings from Suomi -kesänäyttelyssä Fiskarsissa. Kuva Galerie Forsblom

Söderkullan Gumbostrand Konst & Form -gallerian Kesä Gumbostrandissa -ryhmänäyttelyn taiteilijoina ovat muun muassa Liisa Malmio, Vaula Siiskonen, Johnny Ramstedt, Maiju Tirri, Heini Turunen, Jukka Virkkunen, Elisabeth Manninen, Risto Lehtinen, Hanna Haloterä, Heidi Hankaniemi, Kristian Venäläinen, Lars Jonsson, Nils Haukeland, Tani Simberg, Laura Rautjoki ja Anna-Mari Lämsä. Gumbostrandin kesänäyttely on avoinna 3. syyskuuta asti.

Taidekeskus Salmelan näyttely Mäntyharjulla on avoinna 10.6.–13.8. Kesän taidenäyttelyiden suurnimiä ovat muun muassa Marjatta Tapiola, Jussi Mäntynen, Tero Laaksonen, Veikko Myller, Inari Krohn, Tuula Lehtinen ja Topi Ruotsalainen.

Topi Ruotsalainen: Odinin soturit sateenkaarisillalla. Öljy kovalevylle. 2016. Kuva Taidekeskus Salmela

Taidekeskus Purnussa on taidetta muun muassa Liinu Grönlundilta, Päivikki Alaräihältä, Nestori Syrjälältä, Elina Vainiolta sekä Jaakko Pallasvuo & Anni Puolakalta. Lisäksi mukana on vanhoja tunnettuja nimiä kuten Taisto Ahtola, Erik Enroth, Unto Koistinen, Pentti Melanen, Ernst Mether-Borgström, Tuulikki Pietilä ja Aimo Tukiainen. Näyttely on avoinna 18.6.–6.8.

Pyhäniemen kartanossa Hollolassa on esillä Akseli Gallen-Kallelan näyttely. Tämän lisäksi esillä on teoksia muun muassa Markku Laaksolta, Viggo Wallensköldiltä, Kati Immoselta, Marita Liulialta, Pauliina Pölläseltä ja monilta muilta. Pyhäniemen kartanon kesänäyttely on avoinna 1.7.–11.8.

Taidekeskus Taarastin Berliini >>> Nastola -kesänäyttelyssä nähdään teoksia yhdeksältä taiteilijalta, jotka ovat kotoisin eri puolilta Eurooppaa. Mukana ovat taiteilijat Tom Anholt, Björn Dahlem, Paula Döpfner, Secundino Hernandez, Leiko Ikemura, Marlena Kudlicka, Kirsi Mikkola, Janne Räisänen ja Thomas Scheibitz. Häh-veistospolulla on mukana 10 kuvanveistäjää. Näyttely on avoinna 16.6.–13.8.

Museonäyttelyissä kovia nimiä 

Tampereella Sara Hildénin taidemuseossa on kesällä esillä legendaarisen taiteilijan Kimmo Kaivannon töitä. Retrospektiivinen näyttely avautuu 16. kesäkuuta, ja se on esillä 3. syyskuun alkuun asti. Näyttely on rakennettu pääasiassa museon oman kokoelman teoksista, ja sitä on täydennetty taiteilijan nimeä kantavan säätiön teoksilla. Kimmo Kaivanto oli alun perin kotoisin Tampereelta.

Kimmo Kaivanto, Väylä, 1973. Öljyväri kankaalle 162x 140 cm. Sara Hildénin säätiön kokoelma /Sara Hildénin taidemuseo. Kuva: Jussi Koivunen

Kimmo Kaivannon näyttely on ehdottomasti yksi kesän pakko nähdä -näyttelyistä. Toinen on Hämeenlinnan taidemuseossa koko kesän esillä oleva upea Werner Holmbergin tuotantoa käsittelevä Yhteiset kuvamme -näyttely. Holmberg oli tunnettu Düsseldorfin koulukunnan kasvatti. Hän maalasi suuresti rakastettuja maisemamaalauksia.

Savonlinnan maakuntamuseossa Riihisaaressa on koko kesän esillä kiinnostava taiteilijanimi Joel Lehtonen (1881–1934) taiteilijaystävineen. Taidetta on esillä siis muun muassa Ilmari Aallolta, Wäinö Aaltoselta, Mikko Oinoselta, Santeri Salokiveltä, Juho Rissaselta, Tyko Salliselta, Eero Nelimarkalta, Jalmari Ruokokoskelta ja Yrjö Ollilalta.

Oulun taidemuseossa on koko kesän esillä Ateneumissa alkanut kiertonäyttely Suomen taiteen tarina, jossa esitellään kotimaista taidetta 1800-luvulta 1960-luvulle. Nähtävillä on muun muassa Fanny Churbergin, Pekka Halosen, Anitra Lucanderin, Eero Järnefeltin ja Maria Wiikin taidetta.

Albert Edelfelt: Näköala Haikon yli 1899. Kansallisgalleria, Ateneumin Taidemuseo, Antellin kokoelmat. Kuva Kansallisgalleria/Hannu Pakarinen.

Turun taidemuseossa avautuu 9. kesäkuuta ranskalaisen mustavalkovalokuvan mestari Robert Doisneaun (1912–1994) näyttely, jossa on esillä romanttisia Pariisin kaupunkikuvauksia. Wäinö Aaltosen museossa Turussa avautuu samaan aikaan yhdysvaltalaisen Jacob Hashimoton todella vaikuttava installaatioista koostuva näyttely.

Porin taidemuseossa on esillä koko kesän katalonialaissyntyisen Suomessa asuvan Anna Estarriolan veistoksia. Estarriola yhdistää teoksissaan audiovisuaalista teknologiaa hyperrealistiseen ja surrealistiseen ilmaisuun.

Anna Estarriolan Staged - näyttämöllä -näyttely on esillä Porin taidemuseossa 27.8. asti. Kuvassa on tänä vuonna valmistunut teos The system. Media installation, mixed media. Tekniikka: Jarkko Montonen. Äänisuunnittelija: Joonas Pehrsson. Kuva: Erkki Valli-Jaakola, Porin taidemuseo.

Serlachiuksen taidemuseo Göstassa Mäntässä sekä Göstan paviljongissa on esillä Riiko Sakkisen, Jukka Korkeilan, Elina Merenmiehen, Anna Retulaisen ja Antti Oikarisen taidetta.

Lisäksi museossa on koko kesän aina lokakuuhun asti esillä Kesäpäiviä-näyttely, jossa teoksia esittelevät pohjoismaiset taiteilijat, kuten Einar Garibaldi Islannista, Andreas Eriksson ja Peter Frie Ruotsista, Olav Christopher Jenssen Norjasta, Troels Wörsel Tanskasta. Suomesta ovat mukana muun muassa Päivikki Alaräihä ja Tor Arne.

Vaasalaisessa Kuntsin modernin taiteen museossa on kesällä esillä Marjo Levlin installaatioista ja lyhytelokuvista koostuva yksityisnäyttely.

Pauliina Laitinen-Littorin

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti