veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Kypsiä viiniaromeja riistapöytään

Kypsiä viiniaromeja riistapöytään
7.10.2016

Hirven kohtaaminen luonnossa on sykähdyttävä kokemus. Eläimen kokoa ei hahmota, ennen kuin seisoo parin metrin etäisyydellä.

454907, Coto de Imaz Gran Reserva 2010, Espanja, 23,90 e

Oma ikimuistoinen kohtaamiseni hirven kanssa sattui joitain vuosia sitten Pähkinäisen saaressa, Turunmaan saaristossa. Olin harhaillut ison saaren vaikeakulkuisiin osiin (lue: eksynyt) ja lepuuttelin jalkoja kaislikkoisen poukaman rannalla. Silloin vedestä nousi rantaan nuorehko hirvilehmä, melko uuvuksissa sekin. Kun olimme hetken aikaa äimistelleet toisiamme lähietäisyydeltä, hirvineito perääntyi tyynesti takavasemmalle.

Samalla tavoin lienee hirven kohtaaminen vaikuttanut muinaisiin esi-isiimme, jotka ikuistivat metsän kruunupään Astuvansalmen kalliomaalauksiin lähes 7 000 vuotta sitten. Hirvi on ollut kautta aikain tärkeimpiä saaliseläimiä. Siitä on riittänyt lihoja jaettavaksi suuremmallekin porukalle.

Suomessa hirvieläinten metsästys on ollut sallittua myös kansalle, siis siitä lähtien, kun ensimmäisiä metsästyslakeja alettiin Ruotsin kuninkaan hovissa rustata 1 300-luvun puolivälissä. Ruotsin vanhoissa maakunnissa tämä oikeus oli ainoastaan kuninkaalla ja hänen aatelisillaan.

Nykyisin hirven vuotuiset saalismäärät vaihtelevat noin 40 000-60 000 yksilön välillä. Jahtikauden aikana syys-joulukuussa saadaan hirvenlihaa myös kauppoihin, vaikka suurin osa saalista jaetaankin jahtiporukoiden kesken.

Arvokasta saaliseläintä tulee myös keittiössä kohdella kunnioittavasti. Riistan makuun sovitetaan lihan arvoinen viini. Riistaliha on vähärasvaista ja aromikasta, joten sen seuraksi sopii melko kypsynyt viini, jossa aromikartan toivottuja ominaisuuksia ovat maanläheiset ja yrttiset tuoksut.

Näitä ominaisuuksia löytyy espanjalaisista Riojan alueen viineistä, jotka perinteisesti kypsytetään tammitynnyreissä. Punaviinien päärypälelajike on Tempranillo, josta tuotetaan alueella melko aromikkaita, miellyttävän hapokkaita ja kypsytykseen sopivia viinejä.

Viinityyli on tosin Riojassakin modernisoitunut viime vuosikymmenen aikana. Vanha pitkään kypsynyt, lähes oksidoitunut tyyli on saanut antaa tilaa nuorekkuudelle. Viineissä on silti leimallisesti hyvä tasapaino, eikä yltiöpäistä hedelmäisyyttä ja runsautta, kuten monen muun alueen viineissä nykyään.

Valitsin kuukauden suosikiksi punaviinin, joka yhdistää uuttaa ja vanhaa. Viinin tuottajalla El Coto de Riojalla ei ole sukupolvien perinteitä. Tilan perusti joukko viiniammattilaisia vuonna 1970.

Yritys kasvoi voimakkaasti 1990-luvulla ja listautui pörssiin vuonna 1997. Kasvaneita resursseja on käytetty tilan ja tuotantovälineiden kehitykseen.

Coto de Imaz Gran Reserva tulee Rioja Altan alueelta ja se on kypsynyt tammitynnyreissä vähintään 24 kuukautta. Viini on moderni, mutta historialliselle riojalle uskollinen. Miellyttävän kehittynyt makupaletti tarjoaa meheviä punaisten marjojen, yrttien ja puun aromeja. Erinomainen kumppani hirvenfileelle.

Kolme aterialle

931747, Villa Huesgen by the glass Riesling 2015, Saksa, 11,99 e

Raikas ja tiukan hapokas riesling Moselista.

  • Ravut

949037, Alain Graillot Crozes-Hermitage 2014, Ranska, 24,90 e (tv*)

Luonteikas ja monivivahteinen riistaviini. *tilausvalikoima

  • Fasaanipaisti

305944, Ferreira 10 Years White Port, Portugali, 17,90 e (0,375 l)

Makea ja hedelmäinen valkoinen port.

  • Jäätelö 

Kolme uutta

719306, Spaten Oktoberfestbier, Saksa, 3,78 e (0,5 l)

Raikas saksalainen juhlaolut.

  • Pretzel

791404, Mallaskosken OktoberRauch, Suomi, 3,98 e (0,33 l)

Muhkean makuinen savuolut.

  • Sianniska

768684, Stadin Panimo Städtchen Oktoberfest Märzen, Suomi, 4,98 e (0,33 l)

Aromikas ja moniulotteinen kausiolut.

  • Bratwurst 

Kokeile myös

457357, Raiz de Guzmán Crianza 2011, Espanja, 18,90 e

Rotevien punaviinien ystävälle uutuustuote.

  • Hirvipata

450254, Joseph Drouhin Givry 2012, Ranska, 9,80 e (0,375 l)

Hyvältä tuottajalta laatuviini puolikkaassa pullossa.

  • Sorsanrinta

946157, Jekel Pinot Noir 2014, Yhdysvallat, 16,98 e (tv*)

Mehevän marjaisa, mausteinen ja aromikas jenkkiviini. *tilausvalikoima

  • Riistalinnut

Risto Karmavuo

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti