veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Kuluttaja, ethän haksahda Black Friday -vedätyksiin

Kuluttaja, ethän haksahda Black Friday -vedätyksiin
27.11.2019

Perjantaina kuluttajia houkutellaan ostoksille jälleen lupailemalla hulppeita alennuksia. Mustana perjantaina voi löytää hyviä tarjouksia, mutta kuluttajan kannattaa olla tarkkana: osa Black Friday -alennuksista on vain silmänlumetta.

29.11. vietetään jälleen yhtä maailman suurimmista ostospäivistä eli mustaa perjantaita (Black Friday). Myös suomalaiset ovat viime vuosina innostuneet mustasta perjantaista.

Suomalaiset hakevat mustana perjantaina erityisesti elektroniikkaa, mutta myös esimerkiksi muoti ja vaatteet kiinnostavat suomalaisia.

Nopeasti selaten verkkokaupoista voi löytyä Black Friday -tuotteita jopa yli 50 prosentin alennuksella. Ainakaan viimevuotisen perusteella alennukset eivät kuitenkaan läheskään aina ole niin järisyttäviä kuin ensi näkemältä voi vaikuttaa.

Varo keinotekoisia alennusprosentteja

Aiempina vuosina Black Friday on poikinut kuluttajaviranomaisille lukuisia valituksia. Yksi yleisimmistä valituksen aiheista on se, että kaupat korottavat tuotteidensa hintoja keinotekoisesti juuri ennen mustaa perjantaita saadakseen alennusprosentit näyttämään hulppeammilta.

Hintavertailupalvelu Hintaopas on selvittänyt mustan perjantain vaikutusta palvelussa olevien tuotteiden hintoihin. Hintaopas kokoaa sivustolleen Black Friday -tarjoukset 830 verkkokaupasta.

Viime vuonna Hintaoppaassa listatuista tuotteista Black Friday -alennuksia oli kahdeksalla prosentilla tuotteista. Näiden keskimääräinen alennusprosentti oli 16 prosenttia. Hinta jopa nousi mustana perjantaina 15 prosentilla palvelun suosituimmista tuotteista. 

Älä osta sellaista, mitä et tarvitse

Mustan perjantain vetoavulla kuluttajille kaupitellaan myös tuotteita, joita he eivät tarvitse.

Vakuutusyhtiö Ifistä muistutetaan, että yksi tällainen turhake on usein tuotevakuutus, joita myydään kylkiäisinä esimerkiksi kodinkoneisiin, puhelimiin ja tietokoneisiin.

Ifin mukaan tuotevakuutus on yleensä tarpeeton, koska monesti myös kotivakuutuksista korvataan esimerkiksi puhelimien, tietokoneiden ja kodinkoneiden rikkoutumisia.

”Tuotevakuutus käy myös usein varsin kalliiksi: sen hinta voi pahimmillaan olla jopa enemmän kuin kotivakuutus koko irtaimistolle omavastuineen, sanoo Ifin kerros- ja rivitalovakuutusten tuotepäällikkö”, Henrik Rantanen.

Ennen tuotevakuutuksen ostamista kannattaa ainakin tarkistaa oman kotivakuutuksen kattavuus. Yleensä on myös kannattavampaa laajentaa omaa kotivakuutustaan kuin ottaa erillinen tuotevakuutus.

Entä, jos viettäisinkin Älä osta mitään -päivää?

Perjantaina ei ole mikään pakko juosta tarjousten perässä, sillä mustan perjantain voi myös jättää väliin. Tähän kannustaa toinen kansainvälinen teemapäivä, Älä osta mitään -päivä, jota vietetään niin ikään perjantaina. Kanadasta alkunsa saaneen päivän tarkoituksena on herätellä ihmisiä pohtimaan omia kulutuspäätöksiä ja niiden vaikutuksia ympäristöön.

Outi Airaksinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti